Η εθνική μας  ομάδα ανωμάλου δρόμου επέλεξε για την προετοιμασία της τα Τρίκαλα προκειμένου να μετάσχει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα  ανωμάλου δρόμου που θα γίνει στο Δουβλίνο στις 12 Δεκεμβρίου 2021.

Η ομάδα μας βρίσκεται στην περιοχή μας (Καστράκι) από την Παρασκευή  26 Νοεμβρίου και πραγματοποιεί κοινή προετοιμασία με στόχο όχι μόνο να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στη διοργάνωση της Ιρλανδίας, αλλά πρωτίστως να αποδείξει τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια προετοιμασία.

Το καμπ της εθνικής μας ομάδας πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προετοιμασία γίνεται για πρώτη φορά για τους δρόμους ημιαντοχής – αντοχής και εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία που  ακολουθεί η νέα Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ σε ό,τι αφορά τις κοινές προετοιμασίες των προεθνικών και εθνικών ομάδων. Ιδιαίτερο βάρος  θα δοθεί από την πλευρά της Ομοσπονδίας στους δρόμους ημιαντοχής – αντοχής.

Οι  προπονήσεις των αθλητών μας γίνονται  είτε στο στάδιο της  Καλαμπάκας είτε στο αθλητικό κέντρο ανωμάλου δρόμου ‘Σκαμνιές’ (Πηγή) σε  συνθήκες παρόμοιες με αυτές που εκτιμάται ότι θα επικρατούν στο Δουβλίνο.

Ο επικεφαλής των δρόμων ημιαντοχής – αντοχής κ. Δημήτριος Θεοδωρίδης αναφερόμενος στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας και θέλοντας αυτή η προπονητική συγκέντρωση να είναι  μοντέλο για μελλοντικές προπονητικές συγκεντρώσεις με συνδυασμένες  δράσεις, είπε: “Το καμπ θέλουμε να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς οργανωμένων προπονητικών συγκεντρώσεων για τα μέλη των Εθνικών και προεθνικών μας ομάδων, που ως βασικό στόχο θα έχουν την καλύτερη εκπαίδευση αθλητών και προπονητών γύρω από την διαδικασία της προπόνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και μια σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν με το τετράπτυχο, προπόνηση, διατροφή, αποκατάσταση και ψυχολογία”.

Η υλοποίηση του πιο πάνω τετράπτυχου, άρχισε από την περασμένη Κυριακή 28 Νοεμβρίου όταν στα μέλη της αποστολής μίλησε ο επί πολλά χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής και προπονητής του Γ.Σ.Τρικάλων  κ. Δημήτρης Σούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο προπονητικό μοντέλο του επτάζωνου και τη χρήση του.Το μοντέλο αυτό είναι ένα χρήσιμο προπονητικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των προπονητικών εντάσεων,την καταγραφή και παρακολούθηση  των προπονητικών  επιβαρύνσεων για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση και καθοδήγηση της προπόνησης των δρόμων ημιαντοχής- αντοχής.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των προπονητικών επιβαρύνσεων στο Αναερόβιο Κατώφλι, στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των έμπειρων αθλητών και των αθλητών της αναπτυξιακής φάσης (αθλητές μέχρι 17 χρόνων) και ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά τις  προπονητικές επιβαρύνσεις που πρέπει να επιλέγονται στις ηλικίες αυτές.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ  των ομιλητών και των ομοσπονδιακών προπονητών  που βρίσκονται στο καμπ με θέματα σχετικά με την προπόνηση των αθλητών, ζητημάτων που έχουν σχέση με την καλύτερη οργάνωση των δρόμων ημιαντοχής -αντοχής και αφού  καταγράφηκαν ομαδοποιημένα οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μετεχόντων, διατυπώθηκαν οι προτάσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές στην Ομοσπονδία.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διαδικτυακή ενημέρωση από την ψυχολόγο του ΣΕΓΑΣ κ. Φρόσω Πατσού και την διατροφολόγο του ΣΕΓΑΣ κ. Ειρήνη Μπαμπαρούτση, η οποία έχει επιμεληθεί το διατροφικό μενού της ομάδας.

 

Περισσότερα Εδω