Στη Γιορτή Αμύγδαλου, που πραγματοποιείται στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι κάθε φορά τιμή και χαρά για εμένα, να συμμετέχω στη 20η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο, σ’αυτό το αντάμωμα Ανθρώπων, παραγωγών και καταναλωτών, σε αυτή τη συνάντηση με τη Γη μας και τις παραδόσεις μας.

Η περιοχή του Συκουρίου αποτελεί την προμετωπίδα της καλλιέργειας Αμυγδάλου στην περιφέρειά μας, με πανελλαδική φήμη. Είναι μια καλλιέργεια που έρχεται από πολύ μακριά, ρίζωσε και κάρπωσε σε τούτα τα χώματα χάρη στον ιδρώτα και το μόχθο των παππούδων και των πατεράδων μας.

Δικό μας χρέος είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, για να πάει πολύ μακριά. Μόνο που αυτό, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο.

Οι Αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, στα όρια επιβίωσης. Τα απανωτά χτυπήματα από την ενεργειακή, οικονομική και κλιματική κρίση, σταδιακά καθιστούν ασύμφορη την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, των λιπασμάτων και όλων των αναγκαίων εξόδων. Ταυτόχρονα, τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που διαδέχονται το ένα το άλλο, ανατρέπουν βίαια τον ετήσιο προγραμματισμό, με τον αγροτικό κόσμο να καταντά “έρμαιο” στην κρατική ελεημοσύνη, “ζητιάνος” που κάθε φορά πρέπει να ικετεύει για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των υποδομών. Μέσα σε όλα, η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα, ενώ η επικείμενη έλευση του χειμώνα εντείνει την αγωνία ότι θα βρεθείτε στο ίδιο έργο θεατές.

Ωραία τα μεγάλα λόγια, ευχάριστα τα “καθρεφτάκια για ιθαγενείς” που μοίρασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εύκολο να υπόσχεται κάθε χρονιά τα ίδια απ’ την αρχή, αλλά εδώ οι λογαριασμοί “τρέχουν”, τα προβλήματα συσσωρεύονται. Απαιτούνται άμεσα, τώρα, γενναίες πρωτοβουλίες, ώστε ο κλάδος να στηριχθεί και οι συντοπίτες μας να μην εγκαταλείψουν τη γη τους.

Για όλα αυτά, αναλυτικά και επανειλημμένα, έχω ασκήσει διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Μεταφέρω καθημερινά, με κάθε θεσμικό μέσο, μέσα στο Κοινοβούλιο τη δική σας φωνή, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τις διεκδικήσεις των Ανθρώπων του Τόπου μας. Προτείνοντας πάντα λύσεις και προτάσεις, που εάν η Κυβέρνηση εγκαίρως είχε αποδεχθεί, η καθημερινότητα στα αγροτικά νοικοκυριά θα ήταν τελείως διαφορετική.

Σήμερα στην καλλιέργεια Αμυγδάλου ανοίγονται νέες προοπτικές, ειδικά με τη διατροφική στροφή κυρίως της νέας γενιάς που είναι ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.

Για να αδράξουμε, όμως, την ευκαιρία, δεν αρκούν αποσπασματικά μπαλώματα και ψίχουλα ελεημοσύνης . Χρειάζεται -όπως εμείς προτείνουμε- ολοκληρωμένο Σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της Χώρας, με αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων και όλων των χρηματοδοτικών μέσων. Ένα Πρόγραμμα σεβασμού στους αληθινούς Πρωταγωνιστές, τους τοπικούς παραγωγούς, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, που θα διασφαλίζει συνθήκες Αξιοπρέπειας, Ευημερίας και Προόδου».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω