Σε εξέλιξη βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Νέος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:18 το βράδυ της Παρασκευής.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 16 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 7,6 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Είχε προηγηθεί άλλη μία δόνηση των 4 Ρίχτερ στις 16:57, ενώ από τις 21:00 έως τις 22:00 καταγράφηκαν έξι δονήσεις μεγέθους από 3 έως 3,6 Ρίχτερ.

Το πρωί, επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.Unmute
Από την άλλη, το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το βράδυ της Πέμπτης συνέλεξε στοιχεία από τον κρατήρα του Κολούμπο και σήμερα από το ρήγμα της Ανύδρου. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται από την 10μελή επιστημονική ομάδα και θα παρουσιαστούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος – Κατολισθήσεις στην Αμοργό
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Στην Αμοργό, καταγράφηκαν κατολισθήσεις, με τον Δήμο να τοποθετεί ειδική σήμανση για τη διέλευση των οχημάτων. Από τη Δευτέρα, η ΕΑΓΜΕ θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία του νησιού.
Το Σάββατο, αναμένεται ο Έπαρχος από τη Νάξο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού. Παράλληλα, θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων και την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, σχεδιάζεται παρέμβαση του Δήμου Αμοργού για τη μοριοδότηση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος