Τις προτάσεις της απέναντι στα προβλήματα των αγροτών παρουσίασε σήμερα, το μεσημέρι της Παρασκευής η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Metropol της Λάρισας με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή, Πέτρο Κόκκαλη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν το υψηλό κόστος παραγωγής και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για την τελευταία ο ευρωβουλευτής επεσήμανε τα εξής: “Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να σχεδιάσει τη δική της στρατηγική. Αυτή η δυνατότητα σπαταλήθηκε από την Κυβέρνηση, δεν έγινε η ευρεία διαβούλευση που έγινε στα άλλα κράτη. Είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας… Με τη νέα ΚΑΠ πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράματα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους.”

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του:

Στην ελλειπή ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού στο κομμάτι της νέας ΚΑΠ αναφέρθηκε κι ο  Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων είπε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος σήμερα. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι δυσκολίες καθιστούν δύσκολη την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό της αύξησης του κόστους παραγωγής. Η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως μία αυριανή Κυβέρνηση είναι να μπορέσει να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, διότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον αγροτικό κόσμο… Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή, το Γενάρη εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία έχει ελλείμματα και ο κόσμος δεν έχει την ελάχιστη ενημέρωση για το τί αυτή φέρνει.”

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του:

Ο Φάνης Κουρέμπες, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στη χρηματοδότηση και τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ τονίζοντας: “Σήμερα παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας για τον πρωτογενή τομέα που έχει πληγεί από τις πολλαπλές κρίσεις τις οποίες φαίνεται να ξεπερνά. Εκείνη που δε μπορεί να ξεπεράσει είναι η κρίση της Κυβέρνησης της ΝΔ. Για να σωθεί κάτι γρήγορα πρέπει να γίνει πολιτική αλλαγή. Παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας και για το κόστος παραγωγής και για τον ΕΛΓΑ όσον αφορά την χρηματοδότηση αλλά και την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης, ενώ κλείνοντας κατέληξε στην μηδενική ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.”

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του:

Τέλος, τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρέθεσε σε δηλώσεις του ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας. Αναλυτικά:

  1. Ουσιαστική χρηματοδοτική ενίσχυση των συνεταιρισμών ώστε να αποκτήσουν δύναμη οι ίδιοι συνεταιρισμοί και τα μέλη τους.
  2. Κατάργηση του φαινομένου των ανοιχτών τιμών
  3. Αύξηση του ορίου αποζημιώσεώς de minimis κατά 27 εκατ. ευρώ
  4. Ενεργοποίηση της οδηγίας που κάνει λόγο πως ο αγρότης είναι αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του:

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο υπεύθυνος θεματικής της Ν.Ε. κ. Παναγιώτης Καλογιάννης.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω