Εαν θα μπορούσαμε να προλάβουμε ως χώρα τον Ιούνιο για τον τουρισμό με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που πρότεινε η Κομισιόν κι αν κάποια χώρα μπορεί να σταθεί εμπόδιο, είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες απάντησε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

“Το πιστοποιητικό προήλθε από κράτη – μέλη, θεωρώ ότι θα προχωρήσει, ανοίγοντας χωρίς διακρίσεις και με προστασία των προσωπικών δεδομένων μια καινούργια κανονικότητα για τους πολίτες”, επεσήμανε.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστός κωδικός ώστε να διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τον Ιούνιο , μίλησε για εφικτό στόχο εάν υπάρξει προεργασία από τα κράτη – μέλη για να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και αν κάποιες χώρες επιβάλλουν και καραντίνα, η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε:

Το Πιστοποιητικό  περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

“Εναπόκειται στα κράτη -μέλη αν κάποια χώρα εκτός από το Πιστοποιητικό θα ζητά ταυτόχρονα και αρνητικό Μοριακό τεστ για κορονοϊό, πρόσθεσε η Επίτροπος.

“Ο εμβολιασμός προχωρά με καλύτερους ρυθμούς”

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε τις παραδόσεις των εμβολίων ιδιαίτερα προβληματικές επί τρεις μήνες.

Ki ενώ αναμένεται η τελική απόφαση την Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  για το εμβόλιο της Astrazeneca, τόνισε ότι  “ήδη έχει εξασφαλιστεί η παράδοση από την Pfizer 4 εκατομμυρίων εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου για να φτάσουμε στις  100 εκατομμύρια παραδόσεις το μήνα”.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson  αναμένονται παραδόσεις από τα μέσα Απριλίου.

“Καταλαβαίνω την ανυπομονησία και την κούραση για  τα μέτρα και τις μεταλλάξεις, ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου συνοψίζοντας  ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το  70% των ατόμων τρίτης ηλικίας.

 

Πηγή:ΕΡΤ

 

 

Περισσότερα Εδω