Η πεζοπορία αποτελεί μία από τις πιο καλύτερες ασχολίες, καθώς το γεγονός και μόνο ότι μπορείς να απολαύσεις την μαγεία της φύσης περπατώντας μέσα σε όμορφα μονοπάτια, δικαιολογεί την “αγάπη” για την ανάβαση προς τα βουνά.

Την αγάπη αυτήν για τα βουνά μία “Λαρισαία” με καταγωγή από τη Δράμα, η Νατάσα Πατιράκη, την έχει αναγάγει σε στάση ζωής και προσπαθεί να παροτρύνει όλο και περισσότερους να… πάρουν τα βουνά, καθώς και μόνο η φυγή για λίγο διάστημα από την καθημερινή “τρέλα” των πόλεων μόνο καλό μπορεί να κάνει σε κάποιον.

Έτσι, λοιπόν το onlarissa.gr, ζήτησε από τη Νατάσα Πατιράκη να μας μεταφέρει μέσα από τη δική της εμπειρία αναρριχήσεων σε βουνά, ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο η πεζοπορία και πόσο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχοσύνθεση του.

Αυτή δεν μας χάλασε χατίρι και μας τονίζει τα 10 οφέλη της πεζοπορίας μέσα από τα άπειρα καλά που μπορεί να προσδώσει.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά μέσα από την “ματιά” της Νατάσας Πατιράκη

“1)Η διαφορετικότητα. Δεν είδα ποτέ δύο ίδια δέντρα, δύο ίδια βράχια, δύο ίδια σκιουράκια, δύο ίδια σύννεφα. Στη φύση είναι όλα διαφορετικά. Μας το λέει ξεκάθαρα…αγαπήστε τη διαφορετικότητα σας, αναδείξτε την, σεβαστείτε την…έτσι κανένας μας δεν θα έχει την ανάγκη να κρίνει και να κριθεί. Όσο πιο περίεργο είναι πχ ένα δέντρο τόσο πολύ σπεύδουμε όλοι να φωτογραφηθούμε μαζί του…σε αντίθεση με τους ανθρώπους που όσο πιο διαφορετικοί είναι …τόσο πιο μεγάλη απόρριψη δέχονται.

2)Το βουνό μου έμαθε να μην βιάζομαι και να μην… βιάζομαι. Η φύση τα κάνει όλα με το δικό της ρυθμό και στο δικό της χρόνο. Βιαζόμαστε και βιαζόμαστε συνεχώς για τα πάντα …βιαζόμαστε να πεθάνουμε τελικά?

3) Το βουνό μου έμαθε να μην στενοχωριέμαι για ότι συμβαίνει. Θυμάμαι πέρσι περπατούσα σε μία λίμνη και είδα τα φύλλα πεσμένα κάτω και τα δέντρα σχεδόν γυμνά…αλλά δεν είδα κανένα δέντρο «στενοχωρημένο»…ήξεραν ότι σε λίγους μήνες όλα θα αλλάξουν πάλι…θα γίνει ο κύκλος και θα ξαναπρασινίσουν. Όλα περνάνε λοιπόν…

4) Το βουνό είναι το πιο δίκαιο μέρος που βρέθηκα ποτέ. Είναι για όλους μας ακριβώς το ίδιο! Δεν το νοιάζει αν είσαι άντρας ή γυναίκα, νέος ή ηλικιωμένος, εύσωμος ή λεπτοκαμωμένος, Έλληνας ή Κινέζος, γυμνασμένος ή αγύμναστος, πλούσιος ή φτωχός, straight ή gay, αρτιμελής ή όχι. Και σου μαθαίνει τη δικαιοσύνη, σε κάνει να θέλεις να είσαι και εσύ πιο δίκαιος…

5)Σε κάνει να μαθαίνεις να ολοκληρώνεις το στόχο σου σιγά σιγά και βήμα βήμα. Αρκεί να δίνεις πάντα έμφαση στο επόμενο σου βήμα και μόνο σε αυτό…έτσι μαθαίνει και στη ζωή σου να μην αγχώνεσαι για το τι θα γίνει αλλά για το τώρα. Ζεις το σήμερα, είσαι στο παρόν!

6) Εκεί που κοιτάς…εκεί θα πας! ΠΜαθαίνεις να οραματίζεσαι…να κοιτάς από μακριά την κορυφή και να την πλησιάζεις όλο και περισσότερο με πολλά και μικρά βήματα…έτσι μαθαίνεις να οραματίζεσαι και το νέο σου εαυτό και σιγά σιγά αφού τον οραματιστείς …πηγαίνεις βήμα βήμα να τον συναντήσεις!!

7)Μαθαίνεις να βάζεις μέσα σου ομορφιά…καθαρός αέρας, μπόλικο οξυγόνο, δέντρα, ρυάκια, λίμνες, σμιλεμένα από χρόνια βράχια, λιβάδια, λουλούδια …μετά από όλα αυτά όταν γυρίζεις πίσω στην πόλη δύσκολα επιτρέπεις στον εαυτό σου να βάλει μέσα του κακό φαγητό, πολύ αλκοόλ ,άσχημες σκέψεις, τοξικές συμπεριφορές…

8)Ξαναγίνεσαι παιδί. Για μένα δεν επιβάλλεται …αλλά συνίσταται στα βουνά…οι ενήλικες να συνοδεύονται ατιό τα παιδιά που ζουν μέσα τους!!!Να μην σε νοιάζει αν θα γεμίσεις λάσπες, αν βρέξει και γίνεις μούσκεμα, να βλέπεις το χιόνι και να θέλεις να παίζεις όλη μέρα χιονοπόλεμο . Στο βουνό όλες οι αισθήσεις ξαναγεννιούνται, εδώ βρίσκεις ξανά τα μάτια και τα αφτιά που είχες όταν γεννήθηκες.

9)Μια εικόνα χίλιες λέξεις…οι ορειβάτες και οι δύτες είναι για μένα οι πιο ευλογημένοι άνθρωποι μετά τους τους αστροναύτες …βλέπουν τα καλύτερα και τα ομορφότερα δώρα του Θεού …όταν κοιτάς από ψηλά …μοιάζει η γη με ζωγραφιά!

10)Η εμπιστοσύνη είναι επίσης ένα μεγάλο μάθημα του βουνού. Αλλάζει η αυτοπεποίθηση σου, η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στους άλλους. Ανεβαίνοντας σιγά σιγά μαθαίνεις πως μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από όσα πίστευες ως χθες. Άλλωστε όποιος νικά τον εαυτό του δεν έχει να φοβηθεί κανένα αντίπαλο,και κάθε ανάβαση είναι μια μικρή νίκη. Το μοναδικό σου όριο είσαι ΕΣΥ! Ο μοναδικός τρόπος να αποτύχεις είναι να σταματήσεις να προσπαθείς! Ότι χρειάζεσαι για να πετύχεις … βρίσκεται ήδη μέσα σου!!!”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω