Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν εκ νέου τα ταξιδέψουν χωρίς κίνδυνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, νέα ένδειξη της σταδιακής ανάκτησης της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, όπου οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο.

Από αυτούς τους 100 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν 58 εκατομμύρια — περίπου ένας στους πέντε ενήλικες — έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή έχουν λάβει τις απαιτούμενες δύο δόσεις, ανάλογα με το χορηγούμενο εμβόλιο.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν, φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, υπογράμμισαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, στην επικαιροποίηση των συστάσεών τους.

Για ταξίδια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν απαιτείται πλέον καραντίνα ή τεστ για Covid-19 για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσαν τα CDC.

Αντίθετα, για τα διεθνή ταξίδια, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να δείχνουν πάντα ένα αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τους για να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να συνιστάται να κάνουν ξανά ένα τεστ για Covid τρεις με πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Λόγω των εαρινών διακοπών, τα ταξίδια αυξήθηκαν ήδη σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως κάνουν check in αρκετές φορές στα αμερικανικά αεροδρόμια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επίπεδο που δεν είχε επιτευχθεί τον τελευταίο και πλέον χρόνο.

Χάρη σε αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού που πραγματοποιείται γρήγορα και στη χαλάρωση των περιορισμών σε πολλές Πολιτείες, η ανάκαμψη γίνεται σταδιακά: 916.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο, κυρίως στους τομείς της αναψυχής, των ξενοδοχείων και της εστίασης, αυτούς που είχαν καταρρεύσει πριν από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

Eπιβεβαιώνοντας τη θεαματική εξέλιξη της αμερικανικής εκστρατείας εμβολιασμού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι το 90% των ενηλίκων θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό έως τις 19 Απριλίου και ανακοίνωσε τον στόχο των 200 εκατομμυρίων δόσεων κατά την 100η ημέρα της θητείας του.

Ο στόχος του Δημοκρατικού προέδρου είναι οι Αμερικανοί να μπορέσουν να συναθροιστούν “σε μικρές ομάδες” για να γιορτάσουν την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου.

Τρία εμβόλια έχουν πλέον εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες: αυτό της Johnson & Johnson (απαιτείται μόνο μία δόση) και εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna (δύο δόσεις).

Παρά την πρόοδο στον μαζικό εμβολιασμό, η χώρα γνωρίζει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η πανδημία προκαλεί σχεδόν 1.000 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Πασχαλινό Σαββατοκύριακο υπό πίεση 

Στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει μια έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα ξεκινά αντίθετα υπό πίεση, με τον εμβολιασμό να έχει μείνει πίσω.

Την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στην ήπειρο, μια καθυστέρηση που χαρακτήρισε “απαράδεκτη”.

“Η περιφερειακή κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική που έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετούς μήνες”, έγραψε με αποδοκιμασία ο Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Σε αυτή την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει περίπου πενήντα χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία και οι χώρες της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 ξεπέρασε τους 24.000 την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει “γρήγορα” ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, το 0,31% του πληθυσμού της περιοχής Ευρώπη/Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας λαμβάνει μια δόση κάθε μέρα.

Η Covid έχει σκοτώσει περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία, η οποία μόλις βίωσε τον πιο θανατηφόρο μήνα.

Το ATP 500 του Ρίο, το μεγαλύτερο τουρνουά τένις της Νότιας Αμερικής ακυρώθηκε λόγω της επιδεινούμενης πανδημίας στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Περισσότερα Εδω