Τις τελευταίες μέρες, μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον στο πολιτικό σκηνικό, η κατά πολλούς αιφνίδια και κατά άλλους αναμενόμενη εσωκομματική θύελλα στο ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά δείχνει να οξύνεται και να αναζητά διέξοδο, που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πια μόνο οι κάλπες.

Φωνές λίγων υποστηρικτών από τη μια και πολλών επικριτών από την άλλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, κορύφωσαν την ένταση στην πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, με τους ψύχραιμους, να είναι τελικά οι λιγότεροι – ανάμεσα σ’αυτούς συγκαταλέγεται και η Λαρισαία βουλευτής και Γραμ. της ΚΟ Λίτσα Λιακούλη που ανέλαβε μάλλον το ρόλο του «ειρηνοποιού», κατεβάζοντας ολοκληρωμένη πλατφόρμα και οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της παράταξης «με διορθωτικές κινήσεις», αποτρέποντας τουλάχιστον για  την ώρα τις εκλογές και την εσωστρέφεια.

Καμίνι που βράζει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωεκλογές ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για όλα όσα γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην παραδοσιακή παράταξη, που ξεκίνησε σημαντικές διεργασίες, με την ηγεσία της να αμφισβητείται ευθέως και την υπόθεση ενοποίησης της κεντροαριστεράς να μεσουρανεί , αλλά και να διχάζει.

Όλοι είχαν πολλά να πουν και τελικά είπαν, στην πολύωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, σε μια «κατάθεση ψυχής» για όλα όσα τα τελευταία χρόνια τους απασχολούν, ασκώντας κριτική για τον τρόπο που λειτούργησε ο Νίκος Ανδρουλάκης το κόμμα και τα όργανα, καταλογίζοντάς του ότι επέλεξε μια κλειστή ομάδα «δικών του ανθρώπων», προσωπικών συνεργατών και υπαλλήλων και όχι πολιτικών προσώπων, εκτός των δύο εκλεγμένων βουλευτών- επιλογών του,  στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Φράσεις που σημάδεψαν τη συνεδρίαση από την  «σέχτα» του Προέδρου μέχρι την ομοιότητά του με τον Κιμ Γιογκ Ουν που ξεστόμισε ο Λαρισαίος υποψ. Ευρωβουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης, ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη .

Ιδιαίτερη αίσθηση, προκάλεσαν οι ομιλίες των δύο ιστορικών στελεχών Κώστα Σκανδαλίδη και Πέτρου Ευθυμίου, μέχρι πρότινος υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά που τώρα ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τον τρόπο που ασκεί τη λειτουργία όλων των οργάνων και τελικά την «ενός ανδρός αρχή» για την οποία ευθέως των κατηγόρησαν.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η τοποθέτηση της Γραμ της ΚΟ Λίτσας Λιακούλη που έβαλε μια σειρά πολιτικών θεμάτων στο κεντρικό όργανο , καταρχήν για τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τον τρόπο που η «κεντροαριστερή πολυκατοικία» θα αποκτήσει κοινά χαρακτηριστικά και θα συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ΠΑΣΟΚ πλέον εισέρχεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι», καθότι, αν και δεν απέκτησε την «δεσπόζουσα θέση» επί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιπλέον , αποκτάμε  και  «ανταγωνιστές» (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση), που φανερά επιχειρούν να μας καταστήσουν ‘μη-χρήσιμο’ πολιτικό κόμμα, η σημασία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα  μας το επόμενο διάστημα, είναι υπαρξιακής αξίας . Θα κινηθούμε με όρους πόλωσης επί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως κάποιοι προτείνουν ; Θα επιδιώξουμε να στραφούμε συστηματικά προς το Φιλελεύθερο Κέντρο, διατυπώνοντας έναν νέο προγραμματικό λόγο με στόχο να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό τον χώρο; Ή θα επιμείνουμε στη συγκρότηση ενός Κεντροαριστερού πόλου, με ατζέντα και κοινή θεματολογία; Και αν αυτή η επιλογή φάνταζε πιο πιθανή προεκλογικά, τώρα, δεδομένου και του αποτελέσματος, τα πράγματα έχουν αλλάξει  ή σταθερά ισχύουν; Η διακηρυγμένη αυτονομία μας αποκτά τελικά νέα χαρακτηριστικά και ποια ; Και- κυρίως –  ποιος όλα αυτά θα τα αποφασίσει ;»  επεσήμανε στην τοποθέτησή της η Λαρισαία βουλευτής, περιγράφοντας στην πραγματικότητα όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα και τις καίριες αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Προηγούμενα, στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ανέφερε σχολιάζοντας : «Η ΝΔ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση , –έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους – σχεδόν το 13% των δυνάμεών της, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 750.000 από τις Ευρωεκλογές του 2019 και 344.000 από τις Εθνικές του 2023, η «Ελληνική Λύση» υπερδιπλασίασε τα ποσοστά της, τα υπόλοιπα κόμματα κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Η ακροδεξιά ανεβαίνει και ο κ Βελόπουλος για πρώτη φορά το βράδυ των εκλογών μίλησε για το στόχο του που είναι η Κυβέρνηση . Την ίδια ώρα έχει αξία να θυμηθούμε ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς από τον  Ιανουάριο  του 2015 μέχρι σήμερα, έχασαν το 57,11% της εκλογικής τους επιρροής. Η τεράστια αποχή αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία, με δεδομένη την καθολική απαξίωση του  πολιτικού συστήματος, τη μεγάλη κρίση της πολιτικής και την  απογοήτευση που οδηγεί σε αντίδραση, μηδενισμό και σε ακροδεξιά μορφώματα. Στο ΠΑΣΟΚ συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας, αυξήσαμε λίγο τα ποσοστά μας, κερδίσαμε ένα σοβαρό στοίχημα στην Περιφέρεια και αυξήσαμε τις δυνάμεις μας στα αστικά κέντρα-παρά το γεγονός ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μεγάλη πολιτική υστέρηση. Δεν πετύχαμε τον κεντρικό πολιτικό στόχο μας που είναι η δεύτερη θέση, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ κατακρημνίστηκε- ψηφίστηκε μόλις από το 11,5% του εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη διάσπαση, επιπλέον δε τα χαρακτηριστικά του νέου προέδρου του διχάζουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα, ενώ η κοινοβουλευτική του δράση και η εσωτερική του συνοχή είναι ανύπαρκτη και την ίδια ώρα, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα (ακρίβεια, στέγη, υγεία και παιδεία, ανεργία κλπ) . Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε λοιπόν,  τι φταίει; Γιατί δεν έγινε το ΠΑΣΟΚ  ο άλλος πόλος , η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, η ηγεμονική δύναμη της κεντροαριστεράς; Πρόεδρε και Σύντροφοι, είναι σαφές ότι δεν αρέσουμε. Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ  δεν αρέσουμε ;» 

Σε ό,τι αφορά τις «διορθωτικές κινήσεις» που η ίδια πρότεινε και άμεσα πρέπει να γίνουν η Γραμ της ΚΟ ανέφερε: « Εχω χρέος , θεσμικό και προσωπικό, να πω τί εντοπίζω εγώ στα χαρακτηριστικά της λειτουργίας μας, με αγάπη και σεβασμό σε όλους, στον Πρόεδρο, τους συντρόφους,  στην ΚΟ , στα όργανα . Υπάρχει θέμα συλλογικότητας στη λειτουργία μας …το κόμμα, η παράταξη,  είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Τα κύτταρά του δεν μπορεί να είναι αδρανή και αφυδατωμένα και ο οργανισμός να παραμένει ζωντανός. Η ΚΟ και τα Όργανα πρέπει να συνεδριάζουν συχνά. Αυτός είναι ο ρόλος τους και εκεί βρίσκεται η πολιτική μας δεξαμενή, όπου θα γίνει η όσμωση, η παραγωγική συζήτηση και το πολιτικό συμπέρασμα. Συλλογικότητα σημαίνει ταυτόχρονα πολιτική σχέση, η οποία οικοδομείται μέσα από τη συχνή επαφή και συζήτηση- εκεί γίνεται ανεκτή η διαφορετικότητα των απόψεων, εκεί χτίζεται η εμπιστοσύνη, παρέχεται η ασφάλεια, υποχωρεί ο φόβος για την μη ταυτόσημη άποψη. Απαιτείται συλλογική λειτουργία, απαιτείται «πολιτικό κέντρο» το οποίο να συζητά και να αποφασίζει, τουλάχιστον για τα σπουδαία και μεγάλα, απαιτείται  ατζέντα για τη σε βάθος συζήτηση ενός θέματος, με σοβαρή προετοιμασία.  Αυτό πρέπει να γίνει  τώρα…» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε θέματα στρατηγικής και σε «θολό μήνυμα»  που πολλές φορές εκπέμπεται για διάφορα ζητήματα, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για «κανόνες και αρχές στη λειτουργία μας- δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να υπάρχουν, διότι δημιουργούν κρίση και χάος, όπως πχ δεν μπορούμε να λέμε ότι για ένα θέμα είναι δεδομένη η θέση του κόμματος ακόμη κι αν αυτή δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ και για άλλο ζήτημα, παρά την δεδομένη πάγια θέση του κόμματος,  να εμφανίζουμε αντίθετη στάση …»

Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε η Λιτσα Λιακούλη στο «θεσμικό σεβασμό» χωρίς να μασήσει τα λόγια της τονίζοντας ότι «…ο καθένας από εμάς , οφείλει να σέβεται το ρόλο,  την προσωπικότητα του άλλου και τις διαδικασίες . Οι βουλευτές μας , τα στελέχη μας, το κάθε μέλος μας έχει την μοναδική αξία του και η γνώμη του είναι σημαντική. Πρέπει να ακούγονται όλοι, οι βουλευτές, τα στελέχη μας , τα όργανα. Από την άλλη, φαινόμενα που οδηγούν σε απαξίωση θεσμικών λειτουργιών- όπως το να συνεδριάζει η ΚΟ και να γίνεται από κάποιους «απευθείας μετάδοση» σε sites, πρέπει να σταματήσουν, διότι αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία των οργάνων μας και κλονίζουν τη λειτουργία μας..»  . 

Σχετικά με το πεδίο των τωρινών καθηκόντων της, η Γραμ της ΚΟ αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΚΟ αναφέροντας ότι : «Παρέδωσα όταν ανέλαβα ως  Γραμ της ΚΟ ένα σχέδιο για τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την λειτουργία της ΚΟ,  στον Πρόεδρο. Είναι ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο λειτουργίας της ΚΟ, όσο και τις πρωτότυπες πολιτικές και κοινωνικές  δράσεις, για την εξωστρέφεια στην οποία εξακολουθώ να επιμένω! Η ΚΟ αποτελει την εμπροσθοφυλακή της παράταξης, έχει τεράστιο εύρος κινήσεων και σε πολλά πεδία. Το κοινοβουλευτικό έργο παράγεται με εντεινόμενους ρυθμούς, οι βουλευτές εργάζονται, πρωτοστατούν σε θέματα, συντονίζονται σε δράσεις. Η σύνδεσή της ΚΟ με το κόμμα και η κοινή δράση, όποτε έγινε- πέτυχε. Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα, στενότερη σχέση, οργάνωση τομέων – δημιουργία τομέων όπου δεν υπάρχουν (δεν έχουμε τομέα αυτοδιοίκησης ακόμη) και  κυρίως , εξωστρέφεια..επιμένω…».

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή της η Λίτσα Λιακούλη έκανε αίσθηση τονίζοντας ότι:

«Η ανασυγκρότηση της Παράταξης δεν είναι επιλογή μας – είναι χρέος μας . Οφείλουμε να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν διέξοδο και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις επανεκκίνησης. Ο καθένας και η καθεμιά από μας, μοιράζεται αυτό το χρέος. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ψυχική κόπωση να μας καταβάλλει. Είμαι από αυτές που υπηρετούν την παράταξη σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα και έζησα  πολλά .Προσωπικά, δεν με κρατάνε οι καρέκλες, ούτε  διαπραγματεύομαι τις αρχές και τις αξίες μου. Ο Πρόεδρος γνωρίζει καλά τί εννοώ. Συζητώ πάντα στο προσκήνιο, ξενυχτώ στα εκλογικά πάνελ όταν λίγοι  είναι πρόθυμοι να πάνε και πίνω καφέ με όλους,  σε κεντρικά μαγαζιά-δεν κρύβομαι ποτέ. Εχω μάθει να δουλεύω σκληρά, από το πρωί μέχρι το βράδυ,  ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμη και βιολογικά όρια. Είμαι λοιπόν εδώ και είμαστε εδώ, για να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος . Να αναλάβουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν…»  

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην επόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου, που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τελικά τα χαρτιά του, τόσο για τις εκλογές και αν θα τις επισπεύσει, όσο και για τον οδικό χάρτη που θα προτείνει,  προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη νέα πραγματικότητα.

Αν αυτή θα είναι γάμος ή …κηδεία, μόνο η ιστορία θα το δείξει, με τους πολιτικούς αναλυτές να είναι προς το παρόν σε στάση αναμονής των αποφάσεων και τις στοιχηματικές εταιρίες να ετοιμάζονται για «μεγάλο παιχνίδι»…

Δ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω