Γράφει η Κατερίνα Δημηνίκου

Πόσο δύσκολη ήταν τελικά η αποχή από κάθε είδους κοινωνική συναναστροφή και από τη συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα τα τελευταία δύο χρόνια;  Οι απαντήσεις πολλές, όμως το σίγουρο είναι ότι αυτή η αποχή οδήγησε πολλούς από εμάς σε ένα είδος ψυχικού μαρασμού και δημιουργικής αδράνειας.  Για καλή μας τύχη, μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, προς ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων και προτιμήσεων, έρχεται φέτος το καλοκαίρι στη Λάρισα να μας δώσει εκ νέου ζωή: μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εκθέσεις, street events, εκδηλώσεις για το παιδί συνθέτουν το πανόραμα των φετινών εκδηλώσεων, το οποίο φαίνεται ότι θα μετατρέψει το καλοκαίρι, όσων παραμείνουν στην πόλη, ιδιαίτερα ελκυστικό, έντονα συγκινησιακό, ευχάριστο, δημιουργικό και γιατί όχι ένα  «ταξίδι στο όνειρο» για τους πιο ονειροπόλους από εμάς!

Αρχής γενομένης με τις μουσικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερη θέση έχουν οι προγραμματισμένες συναυλίες, οι οποίες από αρχές Ιουνίου έως και αρχές Οκτωβρίου θα ντύσουν μουσικά πολλές καλοκαιρινές μας νύχτες. Αναζητήσαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και σας μεταφέρουμε τις σημαντικότερες:

Στις 23 Ιουνίου 2022 στο στάδιο Αλκαζάρ, ένα μουσικό ταξίδι με παλιά και νέα τραγούδια από τον Γιάννη Χαρούλη και τους μουσικούς του, θα ενώσει το κοινό της πόλης σε μια παρέα και θα τους συστήσει τα νέα του τραγούδια από το δίσκο «Κολίμπρι».

Στις 26 Ιουνίου 2022 στο Γήπεδο Αλκαζάρ ο Κωνσταντίνος Αργυρός υπόσχεται μια ξέφρενη μουσική νύχτα, συνοδευόμενος από την Ελένη Φουρέιρα και τους Kings.

Στις 30 Ιουνίου 2022 στο Στάδιο Αλκαζάρ η Μαρινέλλα και η Νατάσσα Θεοδωρίδου μας ταξιδεύουν στο χθες και στο σήμερα μέσα από έναν αρμονικό και δυναμικό συνδυασμό των υπέροχων φωνών τους.

Στις 4 Ιουλίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ ο Γιώργος Αλκαίος σε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Τα δικά μας τραγούδια», θα μας θυμίσει τις πιο σημαντικές επιτυχίες του, τραγούδια των τελευταίων 40 ετών που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει και ερωτικές μπαλάντες αγαπημένων ερμηνευτών και καλλιτεχνών.

Στις 5 Ιουλίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ η Τάνια Τσανακλίδου και οι μουσικοί της «ανοίγουν ξανά» το «Το Μαγικό κουτί», 26 χρόνια μετά την πρώτη της πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια μοναδική μουσική παράσταση που τονώνει και αναδεικνύει συναισθηματικές, μουσικές και βιωματικές αντιθέσεις.

Στις 7 Ιουλίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συνοδευόμενος από την τραγουδίστρια Μελίνα Μακρή έχει ετοιμάσει μια «μουσική εκδρομή» με πολύ κέφι και θετική διάθεση.

Στις 27 Ιουλίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ οι Calexico μετά από 21 χρόνια επιστρέφουν στην πόλη, υποσχόμενοι μια μοναδική μουσική εμπειρία, μια βραδιά απόλυτης μουσικής έκστασης, μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες, μελωδίες και συγκίνηση.

Στις 23 Αυγούστου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ η  Άννα Βίσση και η χώρα της μπάντας ontour! Μαζί της ο Νικόλας Ραπτάκης και η Νατάσα Μηνδρινού.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ η Δέσποινα Βανδή και ο Γιώργος Θεοφάνους,  συνεργάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής  και υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι!

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, ο Γιάννης Κότσιρας θα μαγέψει με μουσικές του χθες και του σήμερα το κοινό της πόλης.

Η μουσική αυλαία πέφτει στις 2 Οκτωβρίου 2022 με την Anneke Van Gierbergen, στο αισθητικό άλσος Λάρισας. Ένας ισχυρός μουσικός δεσμός μεταξύ της Anneke και των φίλων της, θα λάβει νέο περιεχόμενο, 6 χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση στην πόλη.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φυσικά, ο κατάλογος των πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν περιορίζεται στις μουσικές διαδρομές του καλοκαιριού. Το θέατρο και ο κινηματογράφος παίρνουν τη δική τους θέση στην πολιτιστική παλέτα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Λαρισαίους όχι μόνο να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να εισέλθουν ενίοτε και σε καινούρια μονοπάτια της τέχνης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από μέσα Ιουνίου έως και αρχές Σεπτεμβρίου, το αμφιθέατρο των 2.000 θέσεων στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, θα φιλοξενήσει πλήθος θεατρικών παραστάσεων: αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες («Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στις 11 Ιουλίου, Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη στις 13 Ιουλίου,  «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στις 14 Ιουλίου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις 18 Ιουλίου, «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή στις 26 Ιουλίου, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη στις 25 Αυγούστου, «Μήδεια» του Ευριπίδη στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου), κλασσικά λογοτεχνικά έργα («Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στη 1 Ιουλίου 2022, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου στις 22 Αυγούστου) σύγχρονα έργα δραματοποιημένης λογοτεχνίας («τα ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου στις 21 Ιουλίου) σύγχρονα έργα, κωμωδίες («Συννυφάδες» του Στέλιου Παπαδόπουλου στις 27 Ιουνίου, «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στις 25 Ιουλίου, η σατιρική μουσική παράσταση του Τάκη Ζαχαράτου στις 28 Ιουλίου, «Οι γείτονες από πάνω» του Σεσκ Γκέι την 1ηΑυγούστου, «10 χρόνια Σοφίας» με τη Σοφία Μουτίδου στις 5 Αυγούστου, «Η μεγάλη πλεκτάνη» του Jordi Galceran) θεατρικά έργα παλαιότερα («Βόυτσεκ» με τη μορφή μιούζικαλ από το Θεσσαλικό Θέατρο καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου) αλλά και σύγχρονα («Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη στις 3 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, με την Κατερίνα Διδασκάλου σε έναν εκπληκτικό μονόλογο).

Ο προγραμματισμός των θεατρικών παραστάσεων στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ περιλαμβάνει και έναν αριθμό παιδικών παραστάσεων, στις οποίες οι λιλιπούτειοι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μοναδικές στιγμές από 17 Ιουνίου έως και 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Για τους σινεφίλ, ταινίες του ελληνικού, αμερικανικού, γαλλικού, γερμανικού, ισπανικού κινηματογράφου θα προβάλλονται καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στον Θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής» από 30/05/2022 έως 13/08/2022 και 22/08/2022 έως και 16/09/2022 σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Προς ευχάριστη έκπληξη όλων των σινεφίλ ο χειμερινός κινηματογράφος Victoria Cinemas θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τέλος Ιουλίου, γεγονός που αυξάνει τις κινηματογραφικές μας επιλογές εν μέσω του θέρους! Για όσους Λαρισαίους εκδράμουν στα παράλια του Νομού Πιερίας και συγκεκριμένα στους Νέους Πόρους, υπάρχει πάντα η επιλογή του Victoria Cinemas – Nέοι Πόροι: ο μεγαλύτερος κινηματογράφος των Βαλκανίων (ναι, ναι αλήθεια είναι) θα φιλοξενήσει προβολές και παραστάσεις καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου!

Επιπλέον, οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορούν να δώσουν ραντεβού τον Ιούλιο, σε κάποια ταράτσα, η οποία θα φιλοξενήσει το 6ο Taratsa Film Festival Λάρισας: από 1 έως 5 Ιουλίου 2022 στις ταράτσες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κλίμαξ, Upper και Καφενείο η Γη, όπου θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους- Artfools Λάρισας. Λίγο νωρίτερα, από 28 – 30 Ιουνίου 2022, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας θα έχει ανοίξει για πρώτη φορά τη δική του ταράτσα για το Ταράτσα Film Festival Λάρισας, όπου θα υπάρξουν προφεστιβαλικές προβολές με ταινίες από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Τι άλλο αναζητήσαμε και μάθαμε για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στη Λάρισα; Το all time classicΦεστιβάλ Πηνειού το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 21 Ιουνίου 2022 και ρίχνει αυλαία στις 24 Ιουνίου 2022: Τέσσερις ημέρες γεμάτες πολλή και καλή μουσική, δεκάδες καλλιτεχνικές & εκπαιδευτικές δράσεις & αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Ομοίως, all time classic έχει πλέον καταστεί και η έκθεση βιβλίου στην πόλη μας: για τους λάτρεις λοιπόν του βιβλίου, η 21η έκθεση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης. Από 30 Ιουνίου 2022 και για δυο εβδομάδες, η φιλαναγνωσία θα έχει την τιμητική της στο κέντρο της Λάρισας!

Και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν αγγίζουν κάποια «ευαίσθητη» καλλιτεχνική σας χορδή, τότε μήπως ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν μια απλή – πλην όμως – καλλιτεχνική και ταξιδιάρικη περιήγηση «στα χνάρια του Μύθου»; Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ανακαλύψετε τις τοιχογραφίες και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες 28 Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών του project«Inside the Myth», μια διοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Τα έργα φιλοξενούνται στον Μύλο του Παππά και περιμετρικά της πόλης (στις όχθες του Πηνειού και στο σκεπαστό τμήμα της οδού Βενιζέλου), από αρχές Ιουνίου και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό έως και 31 Αυγούστου 2022.

Περνώντας από το καλοκαίρι στις πρώτες μέρες του φθινοπώρου (που για πολλούς παραμένουν μέρες καλοκαιριού), ο Σεπτέμβριος αρχίζει με την «Αέναη επιστροφή» του Ιπποκράτη, μια εκδήλωση που επίσης τείνει να γίνει θεσμός στην πόλη. Η «Αέναη επιστροφή» γιορτάζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας προς τιμήν του Ιπποκράτη και συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε τριήμερες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου από 2 έως και 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Last but not least, αξίζει να αναφέρουμε τα σημαντικότερα επερχόμενα φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα στην πόλη μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον και προσφέρουν στο κοινό της πόλης ένα σύνολο δραστηριοτήτων που πολύ μας αρέσει: παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις εργαστήρια, ημερίδες!

Ο γνωστός πλέον στους περισσότερους εξ ημών 8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών (ΜΠαρΤ), για ακόμη μια χρονιά θα πραγματοποιηθεί κυρίως στους χώρους του βιομηχανικού μνημείου «Μύλος Παππά» μεταξύ 17 και 26 Σεπτεμβρίου 2022. Στις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες, ερευνητές και επαγγελματίες του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια γιορτή για την πόλη, τον πολιτισμό και τις τέχνες, η διοργάνωση της οποίας ανήκει από κοινού στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πολιτιστική παλέτα του καλοκαιριού και το Φεστιβάλ OPEN NIGHTS, το πρώτο διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ πανελληνίως, το οποίο εστιάζει στη διάδραση των τεχνών. Το «Open Nights» συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Φέτος, για 7η φορά  θα λάβει χώρα στην πόλη μας, από 14 έως 23 Οκτωβρίου 2022, έχοντας ως κύριο θέμα «το σώμα», στο πλαίσιο του οποίου θα δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση στον χορό.

Εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πολιτιστική ανθοφορία του καλοκαιριού στην πόλη μας, μας επιτρέπει να μετατρέψουμε το κουραστικό και αντιπαραγωγικό πια μότο (motto) «Μένουμε σπίτι», στο δημιουργικό, αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο μότο «Μένουμε Λάρισα». Με ανανεωμένη και καλοκαιρινή διάθεση γεμίζουμε τις μπαταρίες μας είτε εντός, είτε εκτός των τειχών για την επόμενη χρονιά!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω