Του Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδημάρχου Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων

Στον απόηχο της συγκέντρωσης αντιπροσώπων 100 και πλέον φορέων στο JOIST για την Πόλη που Μαθαίνει την περασμένη Πέμπτη…

Τι κάνει μια εκδήλωση επιτυχημένη; Το μοναδικό γεγονός της συγκέντρωσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού φορέων παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες; Η καλή οργάνωση της εκδήλωσης;  Hεπιλογή του χώρου ενός Πάρκου Καινοτομίας;  Ή, μήπως, κάτι περισσότερο;

 Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για την ευκαιρία που δόθηκε στους φορείς να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο δράσης για το χτίσιμο μιας Πόλης που Μαθαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αναφέρθηκαν στη συμμετοχή τους σε μια οργανωμένη διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Και υπογράμμισαν την επιλογή, πάνω απ’ όλα, να ακουστεί η φωνή του πολίτη.

7 χρόνια πριν ο μεγάλος Δάσκαλος Peter Jarvis, στην πρώτη εκδήλωση στην πόλη μας για την Πόλη που Μαθαίνει, μιλούσε για την έννοια της βιωμένης δημοκρατίας και για “ακτιβιστές εκπαιδευτές”, που λειτουργούν ως καταλύτες σε μια κοινωνία που πρέπει να  αλλάξει για να επιβιώσει. Στην επόμενη περίοδο ζήσαμε πολλά. Την αναγνώριση των προσπαθειών της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο. Την οργάνωση πληθώρας δράσεων και νέων θεσμών, όπως η Κατασκήνωση στην Πόλη, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Και μαζί σίγουρα και αστοχίες, τη δυσκολία στην αλλαγή  με την εφαρμογή του Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τη γιγάντωση των κοινωνικών προβλημάτων στην περίοδο της πανδημίας, το αβέβαιο μέλλον.

Οι κρίσεις της τελευταίας περιόδου γονάτισαν τις κοινωνίες μας. Ταυτόχρονα, όμως, μας έκαναν πιο σοφούς. Μας υπενθύμισαν τη σπουδαιότητα της επιστημονικής γνώσης και την αξία του να είναι κανείς υγιής. Τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων. Τη σημασία σε μια κοινωνία να υπάρχουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, ένα τείχος δημοκρατίας απέναντι στις σειρήνες του φασισμού και του ρατσισμού.

Η πόλη είναι οι άνθρωποι. Μια κοινωνία μάθησης μπορεί  να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας  νέας κουλτούρας για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, για την καινοτομία και την  εξωστρέφεια. Έτσι θα αποδειχθούν και πραγματικά αποτελεσματικές οι όποιες παρεμβάσεις για την κοινωνία του μέλλοντός μας. Σε συνδυασμό με την μεγάλη πρόκληση, που είναι η κοινωνική συνοχή και η  αλληλεγγύη.

Και έτσι συνεχίζουμε…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω