Την Πέμπτη 19 Μαΐου στην έδρα του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η συγκεκριμένη δράση είναι πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, όπου συμμετέχει και ο Δήμος Τεμπών. Με τη συγκεκριμένη δράση ενοποιούνται όλες οι πρωτοβουλίες των μελών, ώστε να δοθεί ένα συνολικό μήνυμα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά τη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μακρυχωρίου. Στη συνέχεια, την έπαρση της σημαίας του Πόντου, την πορεία προς το μνημείο των πεσόντων με αναμμένους πυρσούς και την ομιλία του Δημάρχου Τεμπών.

Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι, τα παιδάκια τοποθέτησαν φαναράκια στο μνημείο πεσόντων και αφέθηκαν στον ουρανό ιπτάμενα χάρτινα φαναράκια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτριος Μαιμάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νικόλαος Μητσογιάννης, κ. Γεώργιος Κυρίτσης, κ. Κωνσταντίνος Ζαρδούκας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρυχωρίου κ. Άννα Καραπάνου-Μαγαλιού και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου και το ΚΔΑΠ Μακρυχωρίου, «ο Κήπος» των κυριών Ιωάννα Πιτσιάβα και Αναστασία Γκαμπέτα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τεμπών ανέφερε:

«Με τη συγκεκριμένη δράση προσπαθούμε να αφυπνίσουμε, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες, τις νέες και τους νέους, καθώς επίσης και τα παιδιά. Αυτή τη μέρα κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τον τόπο τους. Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου και λυπούμαστε που χάθηκαν τόσο άδικα. Η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους βίαια και βάναυσα. Είναι χρήσιμο οι νέοι να γνωρίζουν την ιστορία μας, τους προγόνους μας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές προκλήσεις για να μην αλλοιωθεί η ταυτότητά μας οι ρίζες μας, ο πολιτισμός μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας περνώντας την από γενιά σε γενιά. Μαζί με την ποντιακή κοινότητα θα στηρίξουμε την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κληρονομήσαμε. Όλοι μαζί θα πιέσουμε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Τέλος, έκλεισε με μια υπόσχεση: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω