Για όλο αυτό το διάστημα του ενός και πλέον έτους, με τα αλλεπάλληλα lockdown, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και με την δημιουργία εξαιρετικά δύσκολων έως αρνητικών κοινωνικών συνθηκών με άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο και στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, υποχρεώθηκα να αναθεωρήσω την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και να τις προσαρμόσω στις υπαρκτές και ζωτικές ανάγκες που προέκυψαν. Πλέον εκ των ων ουκ άνευ ήταν, και παραμένει, η ανάγκη για την διεύρυνση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας. Ηδη από την περασμένη δεκαετία, με δεδομένη την πολυετή οικονομική κρίση που βιώσαμε, οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση είχαν απορροφήσει σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και όπως είναι αντιληπτό απαιτήθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Εκατοντάδες πολιτών και ολόκληρες οικογένειες χρειάστηκαν τις υπηρεσίες των κοινωνικών μας δομών (Παντοπωλείο, φαρμακείο κλπ), που τις είχαν και θα τις έχουν για όσο απαιτηθεί, και με προσωπική μου μέριμνα υπήρξαν και έκτακτες ενισχύσεις σε είδος (τρόφιμα), ενώ παιδιά των οικογενειών αυτών ενισχύθηκαν με την χορήγηση tablets για να μπορούν ισότιμα να μετέχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Παράδειγμα δε προς μίμηση, που στη συνέχεια ακολουθήθηκε από πολλούς φορείς, η πρωτοβουλία μας, πριν ακόμα εφαρμοσθεί ευρέως το μέτρο, για συνεργασία με την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δημότες μας σε δύο φάσεις, τα συμπεράσματα από την οποία μάλιστα απετέλεσαν αντικείμενο δημοσίευσης σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Μαζική υπήρξε και η διανομή υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) σε φορείς και πολίτες.

Την ίδια ώρα πέρα από την προσωπική και την οικογενειακή ανάγκη, έπρεπε – και έτσι έγινε – να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις. Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων του Βόλου που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και πλήττονται από την πανδημία του COVID-19 και αφορούν από απαλλαγή καταβολής κάθε είδους ανταποδοτικών και άλλων τελών έως μειώσεις ενοικίων.

Όλα όσα εν συντομία παρατέθηκαν και πολλά άλλα συναφή, που δεν είναι δυνατόν εδώ να αναφερθούν, χρειάστηκαν πολλούς πόρους που, και οφείλω εμφατικά να το υπογραμμίσω, υπήρξαν χάρις στη συνετή, αποτελεσματική, νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση που εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε το προηγούμενο διάστημα και που συνετέλεσε ώστε όχι μόνο να μην καταρρεύσει ο Δήμος, αλλά να είναι σε θέση να συνεχίζει παράλληλα και τα φιλόδοξα και δημιουργικά projects που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και βαθμιαία αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, άκρως ελκυστική πόλη.

Και όλα αυτά, και το καταθέτω εδώ όχι με πικρία αλλά σίγουρα με μια απογοήτευση, ενώ όχι απλώς δεν είχαμε την παραμικρή συνδρομή, με ουσιαστικές προτάσεις και ιδέες, των ποικιλώνυμων αντιπολιτεύσεων, αλλά αντίθετα είχαμε μια αποπροσανατολιστική τακτική με μια στείρα, ανεύθυνη και ενίοτε χυδαία κριτική, είτε για θέματα που αφορούν την προσωπική μου ζωή, είτε για δήθεν παραλείψεις και αδυναμίες που μας “καταλόγιζαν” ότι δεν αναλάβαμε να λειτουργήσουμε εμείς το… Νοσοκομείο (!) έως το ότι δεν βρήκαμε το… εμβόλιο κατά του ιού(!!!)

Ωστόσο η ζωή προχωρά, οι ανάγκες δεν περιμένουν, εγώ και οι συνεργάτες μου, στο μέσο περίπου της δεύτερης θητείας μας, δεν ασχολούμαστε με την μικροπολιτική, τις ιδιοτελείς και εχθρικές συμπεριφορές από οργανωμένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα, και συνεχίζουμε. Με δημιουργική διάθεση, όραμα και φαντασία, αλλά και αποφασιστικότητα και ρήξεις με κατεστημένα, που είτε επειδή υπερασπίζονται την ίδια την, ξεπερασμένη από τη ζωή πάντως, ύπαρξή τους, είτε εργαλειοποιούνται για να καλύψουν ανομολόγητους στόχους, προσπαθούν απεγνωσμένα να σταματήσουν τα άλματα ανάπτυξης της πόλης και της κοινωνίας μας στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πρόσφατες περιπτώσεις με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Στη μία περίπτωση η ηγεσία ενός Ανώτατου Πνευματικού ( πάνω και πρώτα απ’ όλα) Ιδρύματος απευθύνθηκε στην Πόλη με ένα ευτελή και άκρως προσβλητικό τρόπο, όταν αυτή προέβαλε ένα απόλυτα δίκαιο και λογικό αίτημα δεκαετιών για την χρήση του γνωστού οικόπεδου για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, «υπενθυμίζοντας» ότι είναι ο μεγάλος “Εργοδότης” και “Ευεργέτης”, που φέρνει πολλά εκατομμύρια, συνεπώς δίκην αποικιοκράτη έχει όλα τα δικαιώματα και καμία υποχρέωση. Πολύ κοντά στην αντίληψη και την νοοτροπία των αλήστου μνήμης Τροϊκανών, των οποίων άλλωστε κάποιοι εξ αυτών των πνευματικών ταγών υπήρξαν σύμβουλοι και συνεργάτες.

Από την άλλη μια πολύ καλά αμειβόμενη δημόσια υπάλληλος που χρόνια τώρα έχει το έργο να παρακολουθεί αμέριμνη να καταπατώνται και να καταστρέφονται οι γραμμές του “Μουτζούρη” μέσα στην πόλη, πλημμυρίστηκε αίφνης από την ευαισθησία για το κομμάτι, λίγων μέτρων, των έτσι κι αλλιώς κακοσυντηρημένων και κατεστραμμένων γραμμών στο έργο της ανάπλασης του Αναύρου, με τις γνωστές εξελίξεις.

Προφανώς ατύχησαν. Η Δημοτική Αρχή της οποίας ηγούμαι, χάρις στην άκρως τιμητική και συγκινητική επιλογή στο πρόσωπό μου των πολιτών του Βόλου, δεν είναι διατεθειμένη να «συνετιστεί», να συμβιβαστεί και εν τέλει να προσαρμοστεί στις βουλήσεις και τις ορέξεις των γνωστών «γαλαζοαίματων» οικογενειών και παρεών που καθήλωσαν δεκαετίες τώρα την πόλη στο τέλμα και την υπανάπτυξη για να μπορούν να την εκμεταλλεύονται.

Τα έργα ανάπλασης Καραμπατζάκη και Ζάχου μέχρι τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται και αποδίδονται σε όλους τους πολίτες. Ασφαλώς και δεν είναι το μεγαλύτερο έργο μας, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο ουσιαστικά και συνάμα συμβολικά. Γιατί πέρα από την αδιαμφισβήτητη λειτουργικότητα που προσθέτει στην πόλη, γκρεμίζει ένα σύμβολο διαχωρισμού των πολιτών σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ανάλογα με την πρόσβαση που είχαν στο εκάστοτε γκουβέρνο.

Σε λίγες εβδομάδες παραδίδεται στους συμπολίτες μας το πολυώροφο πάρκινγκ της Φιλελλήνων, για το οποίο δέχθηκα τόνους λάσπης και συκοφαντιών. «Ο Μπέος το έχει τάξει σε φίλους του», « από πίσω είναι εταιρεία του Μπέου» και άλλα τέτοια. Ποιος δεν τα άκουσε; Την απάντηση την δίνει η ίδια η πραγματικότητα. Το έργο θα λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου! Προς τι λοιπόν η επίθεση; Μα πως αλλιώς να καλυφτούν οι τεράστιες ευθύνες εκείνων που το είχαν εγκαταλείψει χρόνια τώρα και ήταν ένας χώρος μόλυνσης, μια εικόνα ντροπής, μέσα στην καρδιά της πόλης;

Σε λίγες εβδομάδες, μέσα στο Μάιο, ολοκληρώνεται και παραδίνεται ένα ακόμη κομμάτι, ίσως το σημαντικότερο, σε μια σειρά παρεμβάσεων για το κυκλοφοριακό. Ο κόμβος της Αθηνών – Λαρίσης. Ηδη κατασκευάστηκαν και λειτουργούν άλλοι τέσσερις (4) και σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή των υπολοίπων δύο, στον Αναυρο (Πολυμέρη – Σταδίου) και στη Νέα Ιωνία. Χάριν της ιστορίας να θυμίσω κι εδώ τη θύελλα αντιδράσεων, μέχρι υστερίας, από την αντιπολίτευση: «Θα σκοτώνεται ο κόσμος», «θα πήξει η κυκλοφορία» και άλλα τέτοια. Στην αρχή. Με την άκρως επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου ήρθε το «ε, καλά, εμείς το είχαμε σκεφτεί». Όπως όλα άλλωστε, που ο Βόλος μας δεκαετίες σε πείσμα κάθε λογικής στερούνταν. Οι κόμβοι σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν από εμάς σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Ηλιού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ετσι και σαν μια απάντηση για το πως αντιλαμβάνομαι τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης μας. Σίγουρα όχι σαν εμπορική και μεταπρατική – ενίοτε και πολιτική – συναλλαγή.

Μέσα στο χρόνο ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο της ανακατασκευής της ναυαρχίδας του Πολιτισμού μας, του Δημοτικού Θεάτρου και η πόλη αποκτά και πάλι το διαχρονικό ανεκτίμητης αξίας κόσμημά της.

Παράλληλα τρέχουμε το μεγάλο project της δημιουργίας του Μουσείου της Αργούς. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δυναμικό πόλο Πολιτισμού και Τουρισμού. Με ολοκληρωμένες πλέον όλες τις μελέτες και με εντοπισμένες όλες τις πρόσφορες πηγές χρηματοδότησης. Το ενισχύουμε μάλιστα λειτουργικά με την δημιουργία σε παράπλευρο χώρο (πρώην Εκθεσιακό) και του Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας. Οι ευεργετικές επιπτώσεις και για την τοπική μας οικονομία είναι κάτι περισσότερο από προφανείς.

Μέσα στο «μάτι» της πανδημίας, με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες δεν σταματήσαμε λεπτό την παραγωγή έργου. Συνεχίστηκε η θωράκιση του Παγασητικού με τις επεκτάσεις του δικτύου αποχέτευσης σε Αγριά και Νέα Αγχίαλο και της επέκτασης των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού. Ολοκληρώθηκε η διαχειριστική μελέτη  (MASTER PLAN) για την επάρκεια του νερού στο Δήμο Βόλου, στο σύνολο των χρήσεων (οικιακής, αγροτικής, βιομηχανικής), ενώ επανεκκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης σε Βόλο και Νέα Ιωνία, που στοίχιζε τεράστιες απώλειες νερού, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του.

Οι συνέπειες από την εκτέλεση τέτοιων έργων είναι αναπόφευκτες και, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα φθορά, προκαλούν αναστάτωση και δυσλειτουργίες στην πόλη. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, λοιπόν, μετά από μια επίμονη διεκδίκηση ήρθε η έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου από τα υπουργεί Ανάπτυξης και Υποδομών δέκα (10) εκατομμυρίων ευρώ για εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης των οδοστρωμάτων σε ολόκληρη την πόλη, ικανοποιώντας έτσι ένα δίκαιο και εύλογο αίτημα των συμπολιτών μας!

Είναι εκατοντάδες τα έργα που είτε υλοποιήθηκαν είτε αυτή τη στιγμή εκτελούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Από παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε σχολεία, ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών και συνοικιών, επεκτάσεις δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό Βόλου και Νέας Ιωνίας και τόσα άλλα. Εργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώνουν με αργά αλλά σταθερά βήματα τον Βόλο των ονείρων μας και των προσδοκιών μας.

Εργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα και διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στην περιφέρεια του Δήμου, σε κάθε ενότητα, με κυρίαρχα αυτά των μόνιμων βελτιώσεων στην αγροτική οδοποιϊα για τη άνετη πρόσβαση στη γεωργική γη και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Και επειδή ο Βόλος είναι λάμψη και φως – κάτι που πάντως όλως περιέργως, για ένα ανεξήγητο λόγο, προκαλεί τα αρνητικά αντανκαλαστικά των “αντιπάλων” μας – υλοποιούμε ήδη το εξαιρετικά σημαντικό έργο της ενεργειακής ανάβαθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμός) με εξοικονόμηση ενέργειας για το Δήμο Βόλου, που φθάνει μέχρι και την τελευταία γειτονιά .

Οφείλω να διαβεβαιώσω κάθε Βολιώτισσα και κάθε Βολιώτη ότι στο επίκεντρο κάθε ενδιαφέροντός μας, κάθε έργου και κάθε παρέμβασης μας, παραμένει ο πολίτης του Βόλου για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του οποίου δεν κάνουμε τον παραμικρό συμβιβασμό, ουδεμία υποχώρηση. Διεκδικούμε απαρέγκλιτα τα δίκαια αιτήματα της πόλης. Η δική μου παρέμβαση, που έφερε τη συνένωση και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα πλευρών, ήταν εκείνη που οδήγησε την κυβέρνηση στην έγκριση ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου. Η δική μας Δημοτική Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» με την παραχώρηση δημοτικής έκτασης για μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής.

Η δική μας Δημοτική Αρχή είναι αυτή που μεγαλώνει όλο και περισσότερο τον Βόλο. Καθιστούμε ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο της πόλης το Πανθεσαλικό Στάδιο. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες επιδόσεις μας στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών, πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων, αθλητικών events διευκολύνονται έτι περισσότερο και ενισχύονται οι προοπτικές μας, την ώρα που στη νεολαία της περιοχής μας δίνουμε μια ακόμη ουσιαστική και δημιουργική διέξοδο, μια επιλογή ζωής.

Ηδη έχουμε αποσπάσει τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι εκτεταμένοι χώροι της αποκαλούμενης χερσαίας ζώνης Λιμένος, με κορυφαίο αυτόν του παραλιακού πάρκου του Αγ. Κωνσταντίνου, αλλά και της Αργοναυτών, περιέρχονται στον Δήμο Βόλου προς ανάδειξη και εκμετάλλευση προς το συμφέρον της πόλης. Και οι διαδικασίες επισπεύδονται εν όψει της διαφαινόμενης πώλησης του λιμένος σε ιδιώτες.

Λένε, και έτσι είναι, πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό αποτελεί και δική μου παραδοχή και αποτελεί τον τρόπο προσέγγισης, συνολικά της Δημοτικής μας Αρχής, των θεμάτων της πόλης, στη διαρκή αναζήτηση λύσεων και δημιουργίας νέων προοπτικών. Σε αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε το 2014. Με το ίδιο μεράκι, τον ίδιο ενθουσιασμό και αγάπη για τον Βόλο, τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες.

Ανεξάρτητοι από κομματικές εξαρτήσεις και επιρροές κάθε είδους, χωρίς αγκυλώσεις, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι μοιράζονται την ίδια αγάπη για την πόλη μας και να αποδεχτούμε τις θετικές ιδέες και προτάσεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, αλλά και να αντιπαλέψουμε και να συγκρουστούμε με όσους και όσα βλάπτουν την πόλη μας. Εγώ και οι συνεργάτες μου οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τον Βόλο των ονείρων μας, τον Βόλο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε σοβαρές και προτάσεις, ενθαρρύνουμε και αγκαλιάζουμε όλους όσοι κινούνται με ανιδιοτέλεια και καθαρή πρόθεση προς την ίδια κατεύθυνση με εμάς, αλλά δεν ανεχόμαστε ιδιοτελείς, μικροπρεπείς και μικρόψυχους, “γενίτσαρους” και “γιουσουφάκια” οργανωμένων και διαπλεκόμενων συμφερόντων που δυστυχώς ακόμα ανθούν στην τοπική μας κοινωνία. Προσβλέπω στη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών για να απομονωθούν και αυτοί οι τελευταίοι που απέμειναν.

Μοναδική μου, θεμιτή και αποδεκτή από όλους, θέλω να πιστεύω, φιλοδοξία είναι να γράψω τη δική μου ιστορία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στη λαμπρή πορεία του Βόλου μας στον χρόνο. Και γι αυτό αγωνίζομαι.

Περισσότερα Εδω