«Η Ευρώπη σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, αυτή την πνευματική δύναμη που της δίνει το παρελθόν της. Γιατί αυξάνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις και ο ευρωσκεπτικισμός. Ιδιαίτερα όταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές δομές συγκλονίζονται από εξωφρενικά οικονομικά σκάνδαλα τα οποία αμαυρώνουν το κύρος τους».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Βασιλεία της Ελβετίας. Η παρουσίαση έλαβε χώρα μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην οποία προέστη ο μητροπολίτης Ελβετίας και έξαρχος Ευρώπης κ. Μάξιμος. Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, για το βιβλίο μίλησε εκτενώς ο Γερμανός ιστορικός δρ. Ekkehard Krao, που επιμελήθηκε τη γερμανική έκδοση του Τόμου, ενώ ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης παρουσίασε συνοπτικά τη δράση του θεσμού από την ίδρυσή της το 1993 έως σήμερα.

Άρνηση των ευρωπαϊκών αξιών

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «κάποιοι, θεωρούν ότι ο αποχριστιανισμός της Ευρώπης, θα υποβοηθήσει στην αφομοίωση των μεταναστών που εισρέουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αναζητώντας καλύτερες ημέρες στη “Γη της Επαγγελίας”. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε είναι μια αντίστροφη τάση, που φτάνει στο σημείο της άρνησης εξ ολοκλήρου των ευρωπαϊκών αξιών, αυτών που άπτονται των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ισότητα των φύλων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε φαινόμενα εργαλειοποίησης θρησκευτικών ομάδων εντός της Ευρώπης, από εξωευρωπαϊκές δυνάμεις για την επίτευξη αλλότριων σκοπών. Όλα αυτά, είναι φαινόμενα επικίνδυνα, τα οποία οφείλουμε να προσέξουμε».

Η διάσωση της Αγίας Σοφίας

Αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημείωσε ότι «μόνον μέσω της κοινής προσπάθειας μπορεί να πιεστεί η Άγκυρα και να αντιληφθεί το λάθος της απόφασής της. Αν δεν το πράξουμε, αν αφήσουμε ένα έγκλημα κατά της ιστορίας, της αλήθειας και του δικαίου να διαπράττεται χωρίς επιπτώσεις, χωρίς συνέπειες, τότε αυτές οι συμπεριφορές θα πολλαπλασιαστούν. Ο αγώνας για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας, δεν περιορίζεται μόνον στον αναμφίβολα, σπουδαίο αυτόν Ναό, είναι αγώνας, για την υπεράσπιση των υψηλότερων αξιών του πολιτισμού μας».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Καποδίστριας

Χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται μεταξύ ομοδόξων λαών. Και γι’ αυτό, εξ αρχής, δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια πρόσφυγες, ερείπια, πόνο και απόγνωση. Καλούμε για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και καταδίκης κάθε αναθεωρητισμού. Λύσεις υπάρχουν! Αυτό που δεν επαρκεί, είναι η πολιτική βούληση.

Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στο ελβετικό θαύμα. Αυτό που κατέστησε τη χώρα, όαση αιώνιας ειρήνης, ευημερίας για τον λαό της, πρότυπο δημοκρατίας και συνεργασίας, όπου η ανεξαρτησία των μερών της δεν αποβαίνει σε βάρος του συνόλου. Ως Έλληνες καυχιόμαστε για τη σημαντική συμβολή σε αυτή την επιτυχία του ελβετικού μοντέλου, ενός μεγάλου συμπατριώτη μας, ίσως του μεγαλύτερου των νεώτερων χρόνων, του Ιωάννη Καποδίστρια. Γιατί ήταν αυτός που το 1813, ως εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, συνέβαλε στην ενότητα και ανεξαρτησία του κράτους της Ελβετίας υπό την νέα της δομή, με 19 τότε καντόνια, καθώς και στην μετέπειτα ουδέτερη στάση της χώρας. Και για τον λόγο τούτο, ο μετέπειτα, πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και πρωτοπόρος υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενότητας, έλαβε ως αναγνώριση των υπηρεσιών του την ελβετική υπηκοότητα. Πράγματι, λοιπόν, η εποχή μας χρειάζεται ‘‘νέους Καποδίστριες’’, για να μπορέσει να ξεπεράσει τα πολλά αδιέξοδα που έχουν συσσωρευθεί στη διεθνή πολιτική».

Μετά το πέρας της παρουσιάσεως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσφερε στον Μητροπολίτη Ελβετίας τον Τόμο με τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Φωτ. 1-3. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσιάζει την διεθνή καμπάνια της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.

Φωτ. 4. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσέφερε στον μητροπολίτη Ελβετίας την ελληνική έκδοση του Τόμου για την Αγία Σοφία.

Φωτ. 5-7. Στη λειτουργία στον ναό με το επιβλητικό τέμπλο συμμετείχαν δεκάδες Ορθόδοξοι της Βασιλείας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω