Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα υπό την κωδική ονομασία «Ασπίδες» σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες», θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχαν επισημάνει στρατιωτικές πηγές την 1η Φεβρουαρίου 2024, η διάθεση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς / EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείου της Επιχείρησης, εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν μεταξύ άλλων πως αποτελεί πάγια εθνική θέση η ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, κάτι στο οποίο συμβάλλει η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, όπως της επιχείρησης «Ασπίδες».

«Πέραν όμως της αμυντικής διάστασης, η συμμετοχή της Ελλάδος στην επιχείρηση «Ασπίδες» έχει και τεράστια οικονομική διάσταση. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή την οποία θα προστατεύσει η Επιχείρηση, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων» τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω