Σε μία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, η οποία έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στα Εκπαιδευτήρια Μ. Ράπτου, κατόπιν της δικαστικής απόφασης περί συνέχισης λειτουργίας, ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης υιοθέτησε δημόσια τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος ξεκαθάριζε πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας στα κτήρια των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου. Χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση ως «δίκαια» και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα. Πάνω στην πρόταση του Δημάρχου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, έσπευσε να συμπληρώσει πως θα πρέπει να ζητηθεί και ο άμεσος έλεγχος των υποδομών από τον ΕΟΠΠΕΠ, ώστε να πάψει η δικαστική ομηρία.

Εντέλει, το σώμα αποφάσισε να εκδοθεί άμεσα, αύριο ψήφισμα από την διαπαραταξιακή επιτροπή το οποίο θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Την συμπαράσταση σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς, την ανάγκη  άμεσου ελέγχου από τους φορείς της πολιτείας ώστε να αποσυνδεθεί η λειτουργία του σχολείου από δικαστικές διαδικασίες και την πίστωση χρόνου από την πολιτεία για να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες.

Νωρίτερα ωστόσο, τόσο από εκπροσώπους εργαζομένων και γονέων, αλλά και από συμβούλους της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή δέχθηκε κριτική για το ότι το θέμα ήρθε τόσο αργά στο δημοτικό συμβούλιο.

Η κ. Αγγελική Κατσιώτη, φιλόλογος για 25 χρόνια στα εκπαιδευτήρια Ράπτου είπε μεταξύ άλλων πως «θα θέλαμε το σχολείο να μη βρίσκεται στη δίνη των δικαστικών αγώνων και το όποιο πρόβλημα να λύνεται με νηφαλιότητα όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος. Βεβιασμένη η απόφαση περί αναστολής λειτουργίας του σχολείου. Τα Εκπαιδευτήρια έχουν έναν πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο που όπως είπε και ο κ. Ράπτης είναι στη διάθεση του καθενός. Το σχολείο ήταν πάντοτε ασφαλές. Κάποιες καθυστερήσεις για εμάς δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το μέτρο του υπουργείου για την άρση λειτουργίας του Σχολείου. Είναι μία επίθεση που έχει πολλά άλλα παρεπόμενα και γι’ αυτό ζητούμε τη στήριξη όλων σας.

Εκπροσωπώντας τους γονείς ο κ. Θωμάς Ρετσιάνης άφησε αιχμές ως προς το χρόνο διεξαγωγής της συνεδρίασης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα είπαμε ότι ως γονείς και ως πολίτες πως δε θέλουμε να αποτελούμε εξαίρεση πάνω από το νόμο. Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε την ασφάλεια των παιδιών μας και όλων των παιδιών. Είμαστε χαρούμενοι που έστω και όψιμα σήμερα βρισκόμαστε εδώ να μιλήσουμε. Γιατί σήμερα η συνεδρίαση συμπίπτει με την έκδοση της απόφασης, ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα.

Από εδώ και πέρα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνεχίσει αυτή η αλληλεπίδραση των γονέων, των εκπαιδευτικών, του δήμου, των ανθρώπων που έχουν δημόσιο λόγο… Ζητήσαμε ένα γιατί και αυτό το Δ.Σ. αποτελεί την αφορμή ώστε να ξεκινήσει μία συζήτηση για ποιους λόγους έγινε αυτό και τι μπορεί να κάνει μία πόλη για να προστατεύσει τα παιδιά της…»

«Όψιμη» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μάριος Ξηρομερίτης, που ζήτησε τη σύγκληση του σώματος, λέγοντας πως «ο δήμος δεν είναι άμοιρος των ευθυνών. Κανείς από τους γονείς δεν ήξερε που θα πάει τη Δευτέρα. Ο Δήμος είχε ευθύνη να κάνει σύγκλιση του Δ.Σ. και οι γονείς θα έπρεπε να γνωρίζουν από μέρες που θα πήγαιναν από Δευτέρα τα παιδιά τους…»

«Όλες αυτές τις ημέρες δε θα έπρεπε με πρωτοβουλία των Επιτροπών του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής να γίνει μία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα; Έπρεπε να υπάρξει η πρωτοβουλία του κ. Ξηρομερίτη;» διερωτήθηκε επίσης η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαίρη Καμηλαράκη.

«Εάν έχουν αρθεί οι λόγοι αναστολής λειτουργίας και αν τα κτήρια είναι κατάλληλα» διερωτήθηκε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Δαούλας.

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης εξήγησε πως δε θα ήταν το πλέον ενδεικνυόμενο να συνεδρίαζε το σώμα σε μία τόσο ταραχώδη περίοδο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αν έχουν στόχο οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν κριτική στη Δημοτική Αρχή γιατί καθυστέρησε το Δ.Σ. ας το κάνουν. Η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα έχοντας μία ευαισθησία σε εργαζόμενους και γονείς που ήρθαν στο γραφείο μου… Είμαι εδώ για να δεχθώ την όποια κριτική, όμως επαναλαμβάνω και λέω: Σε μία περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις σε πολλά επίπεδα, δε θα ήταν εύκολο το Δ.Σ. να τοποθετηθεί και να πάρει θέση σε ένα νηφάλιο περιβάλλον…»

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως «Η σημερινή απόφαση δε θα σταματήσει εκεί. Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ασφαλιστικά μέτρα και τι άλλες διαδικασίες επίκεινται…

Η στιγμή είναι κρίσιμη, στο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει θέση.»

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης ζήτησε από τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία «να προσαρμοστούν στα ζητήματα που βάζει η ίδια η πολιτεία με τους θεσμούς της» και εισηγήθηκε στο σώμα να ζητηθεί από την κυβέρνηση ο εύλογος χρόνος ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα.

Για μία ακόμη φορά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ντίνος Διαμάντος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα στατικότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων.

Δείτε φωτογραφίες:

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω