«Η Κοίμηση της Θεοτόκου τον 15αύγουστο αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες την μεγάλη εορτή του θέρους, με την οποία εκδηλώνεται η γνήσια πίστη του λαού μας στην Παναγία. Σε Αυτή προστρέχουμε σε κάθε δυσκολία, εκζητώντας τη μεσιτεία της με το “βόηθα Παναγιά” σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, με την πραγματοποίηση των εθίμων των ημερών αυτών σε κάθε γωνιά όπου υπάρχει ελληνισμός, ενισχύονται εκ νέου οι δεσμοί των κοινοτήτων, αναβιώνουν οι παραδόσεις, πιάνουμε και πάλι το νήμα του παρελθόντος μας και νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το αύριο. Χωρίς αμφιβολία, η γιορτή της Παναγίας εορτάζεται παντού κατά τρόπο πανηγυρικό και μυσταγωγικό. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να νοιώσει κάποιος τα ίδια συναισθήματα και το θρησκευτικό δέος όσο εδώ ψηλά στις βουνοκορφές της Πίνδου όπου βρίσκονται τα βλαχοχώρια των Γρεβενών. Η επαφή με την ελευθερία του φυσικού περιβάλλοντος, όπου είναι διακριτική η ανθρώπινη παρέμβαση, σε συνδυασμό με τον καταπληκτικό τρόπο που οι βλαχόφωνοι Έλληνες γνωρίζουν να τιμούν τις θρησκευτικές μας εορτές, είναι συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται. Χρόνια Πολλά σε όλους!».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την αρχιερατική Λειτουργία στα Άβδελλα Γρεβενών, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του χωριού. Ο Θεσσαλός πολιτικός, την προηγούμενη συμμετείχε στον εσπερινό με τα εγκώμια της Παναγία και στην περιφορά του επιταφίου στη Σμίξη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του ανέφερε, επίσης, ότι «ο ελληνισμός βιώνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με πολλές εξωτερικές προκλήσεις, που καλείται να τις αντιμετωπίζει επιτυχώς, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας. Τόσο η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αναβαθμίζει τις αμφισβητήσεις της έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας μας, όσο και οι αναταράξεις στην οικονομία λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αφαιρώντας σημαντικό μέρος από τα εισοδήματα των πολιτών, απαιτούν πρωτίστως πολιτική σταθερότητα».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω