Η παρουσία της στη Λάρισα και στο συνέδριο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα χθες Σάββατο, αποτέλεσε αναμφίβολα ξεχωριστή στιγμή. Η αντιπρόεδρος Ανθρώπινων Πόρων του Αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού IBM κ. Carla Grant Pickens ενέπνευσε με την ομιλία της, ούσα μία απτή απόδειξη του που μπορεί να φθάσει μία γυναίκα, αρκεί απλά να πιστέψει στις ικανότητές της και να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Η συζήτηση με την κ. Pickens ήταν δημοσιογραφικά μία σπάνια ευκαιρία για κάποιον που ζει σε μία χώρα γεμάτη επιχειρηματικές παθογένειες, να δει την αλήθεια στον υπόλοιπο κόσμο και προπαντός στη γη του… αέναου Αμερικανικού ονείρου και την κοιτίδα του καπιταλισμού.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΙΒΜ παραδέχεται πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ώστε να φθάσουμε σε ένα περιβάλλον πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ότι αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες, ενώ για τη γενικότερη, ασταθή, κατάσταση του πλανήτη, δηλώνει μεν εκ πεποιθήσεως αισιόδοξη, αλλά παραδέχεται πως οι προκλήσεις και τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας.

Είναι δυνατόν, εν έτει 2022, να συζητούνται ακόμη οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επιχειρηματικότητα;

Ναι είναι. Ακόμη δεν υπάρχει ισότητα για τις γυναίκες στο επιχειρείν, εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε σε αυτόν τον χώρο, οπότε μέχρι να αποκτήσουμε την ισότητα, αφαιρούμε τα εμπόδια για τις γυναίκες για να έχουν την ίση πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τις επιχορηγήσεις και τις επενδύσεις, για να μπορούν να «ευδοκιμήσουν» επιχειρηματικά και να αναπτυχθούν. Τότε μάλλον θα μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα,

Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς αυτή την κατάσταση, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα που αφορούν την υποστήριξη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Υπάρχει μία παντελώς διαφορετική κουλτούρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και γι’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω, σε ποιους τομείς βλέπουμε τις γυναίκες πρωταγωνίστριες στις επιχειρήσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Στις ΗΠΑ θα βρείτε τις γυναίκες σε διάφορες πτυχές της ζωής. Θα τις βρείτε σε εταιρείες σαν εμένα, θα τις βρείτε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ σε ότι αφορά τις γυναίκες ως επιχειρηματίες 4 στις 10 από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ είναι γυναικών, οπότε αυτό είναι υπέροχο, περίπου το 40% και έχουμε το 50% του εργατικού δυναμικού. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία αυτών που εργάζονται σήμερα, είναι γυναίκες. Αλλά θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν και γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά, όμως οι γυναίκες πρωτοστατούν σε όλα τα επίπεδα.

Ως διευθυντής ενός κολοσσού, βλέπετε διαφορές στην επιχειρηματική νοοτροπία στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο;

Ναι, απόλυτα. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Νομίζω ότι για τα πράγματα για τα οποία θέλουμε να παλέψουμε, σε όποια χώρα έχουμε δραστηριότητα της IBM, είναι για τα ίσα δικαιώματα. Δικαιώματα που αφορούν τις διακοπές και τα προνόμια κι επίσης να μπορώ να μάχομαι για το δικαίωμα οι γυναίκες να έχουν δικαιώματα. Να έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους επιχείρηση, να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία και σε ορισμένες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε όπου μπορεί  να μην υπάρχει η ευκαιρία για τις γυναίκες, να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ξέρετε… κάθε χρόνο λέω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας λόγω της πανδημίας, αλλά νομίζω πως θα έχουμε κάποιες πραγματικές προκλήσεις μπροστά μας.

Κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πλανήτης βιώνει παγκόσμια αστάθεια. Είστε αισιόδοξη για το εγγύς μέλλον όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία;

Είμαι αισιόδοξη από τη φύση μου και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα όλοι μαζί. Αυτό σημαίνει οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επικεντρωθούν στην ασφάλεια καθώς και στη σταθερότητα των χωρών.

Να προσθέσουν αξία στην κοινωνία, στους υπαλλήλους που εργάζονται, στους ανθρώπους που έχουν δουλειά. Νομίζω ότι θα κάνουμε τη δουλειά καλύτερα μαζί, αν είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε πραγματικά στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνική ισότητα σε όλο τον κόσμο, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση μέσω ενός διαφορετικού μοντέλου, διασφαλίζοντας ότι θα είναι σε θέση να παρέχει πραγματικά ευκαιρίες για όλους. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε συλλογικά είτε ως κυβέρνηση, είτε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, είτε ως επιχειρείν.

Τα δύσκολα είναι πίσω μας ή μπροστά μας;

Ξέρετε… κάθε χρόνο λέω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας λόγω της πανδημίας, αλλά νομίζω πως θα έχουμε κάποιες πραγματικές προκλήσεις μπροστά μας. Δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας, έχουμε έναν ατυχή πόλεμο που συμβαίνει και έχουμε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα κακών όπως αυτό, όπως οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε επίσης ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν ακόμα με την πανδημία. Πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέρος για να ζήσουν όλοι.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε όλες εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν;

Θέλω να τις ενθαρρύνω να το κάνουν. Νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγουν έξω και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Να χρησιμοποιήσουν την έμπνευσή τους για γίνουν αυτό που θέλουν να είναι Να το κάνουν με πάθος. Απλά να το τολμήσουν και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω