Περιοδεία σε πληγέντες αμυγδαλώνες στην περιοχή του Συκουρίου πραγματοποίησε την Πέμπτη ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, μετά την καταστροφή που υπέστησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο κ. Κόκκαλης συνομίλησε με παραγωγούς, εισπράττοντας το κλίμα απόγνωσης, καθώς πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που βλέπουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να καταστρέφουν την παραγωγή τους.

Σε δήλωσή του, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε τα εξής: «Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τεμπών βλέπουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – τέταρτη σε πέντε χρόνια – το βιός τους να καταστρέφεται. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στην 25η Μαρτίου, δυστυχώς επέφεραν σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες, κυρίως σε δενδρώδεις. Το αμύγδαλο της περιοχής, ένα προϊόν με ισχυρό όνομα στις αγορές, χτυπήθηκε και πάλι και μάλιστα σε μία συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή λόγω και της πανδημικής ύφεσης.

Είναι η ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων και να μην κρύβεται πίσω από το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει επίσης να συνυπολογίσει πως πρόκειται για μία ιδιάζουσα κατάσταση σωρευμένων ζημιών πολλών ετών, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κανονική συνθήκη. Τα 80 ευρώ που εισέπραξαν πέρυσι οι πληγέντες, ήταν «ψίχουλα» μπροστά στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που τρέχουν όπως η φορολογία, τα δάνεια και η ΔΕΗ.

Άμεσα να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις και να δοθούν στους πληγέντες όσα πρέπει για να ορθοποδήσουν και να προγραμματίσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Πρέπει όμως χθες, όπως συνηθίζω να λέω, να δούμε μαζί με τον ΕΛΓΑ και τα μέτρα αντιπαγετικής προστασίας καθώς και το μείζον ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης, το οποίο με ικανοποίηση είδα επιτέλους να βάζει στην ατζέντα του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, κατά την προχθεσινή συζήτηση που είχαμε στη βουλή.

Θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς αναλαμβάνοντας όποια πρωτοβουλία ή δράση χρειαστεί».

Να σημειωθεί τέλος πως ο κ. Κόκκαλης αργά το απόγευμα της Πέμπτης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη του δήμου Τεμπών για το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω