Με αφορμή τα εκπαιδευτικά εργαστήρια αργαλειού που ξεκινούν στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WOOL – Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, παραχωρήθηκε σήμερα, το πρωί της Τρίτης στο Εμπορικό Επιμελητήριο συνέντευξη τύπου από φορείς της διοργάνωσης.

Για τις ανάγκες του προγράμματος που στοχεύει στην χρήση και αξιοποίηση του μαλλιού του προβάτου προσφέρθηκαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο δέκα αργαλειοί.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους κύκλους των προγραμμάτων έδωσε η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κα Φανή Καλοκαιρινού, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Θα εστιάσουμε μέσα από επιμορφωτικές δράσεις στην οργάνωση και λειτουργία της παραδοσιακής οικοτεχνίας… Θα καταδείξουμε πως αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές του παρελθόντος μέσα από τη χειροτεχνία και τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών, μπορεί να ενισχυθεί η παραδοσιακή κληρονομιά των παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων. Μπορεί να φανεί πως η χειροτεχνία του χθες μπορεί να μπολιάσει την οικονομία του σήμερα.»

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου «είναι καλή ευκαιρία να βιώσουμε κάποιες καλές τεχνικές αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα πολύτιμο αγαθό που προσφέρει η θεσσαλική κτηνοτροφία.»

Για την συγκεκριμένη συνεργασία μίλησε κι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας τονίζοντας τα εξής:

«Το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WOOL – Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του μαλλιού του προβάτου ως σημαντικού φυσικού πόρου, για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς των παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων.

Μία από τις δράσεις του έργου αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων αξιοποίησης παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας μαλλιού με τη βοήθεια εκπαιδευτικών αργαλειών. Το Επιμελητήριο Λάρισας προμηθεύτηκε μέσα από το έργο, όπως πληροφορήθηκα, δέκα αργαλειούς!

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε χειροτέχνες, σχεδιαστές/ καλλιτέχνες παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων, σε μέλη συνεταιρισμών, σε επαγγελματίες αγροτουρισμού και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σύνδεση με τη λαογραφία και να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των αργαλειών. Η δράση θα υλοποιηθεί στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στο διάστημα 6-17 Φεβρουαρίου.

Χαίρομαι πολύ που το Λαογραφικό μας Μουσείο συμμετέχει σε αυτή τη δράση. Ταυτίζεται απολύτως με το νόημά της. Τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αξιοποίησης ενός ντόπιου προϊόντος από ντόπιους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα μουσείο που διασώζει το παλιό και το συνδυάζει με το καινούριο. Πατάει γερά στο παρελθόν, συγχρονίζεται με το παρόν και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλωστε, είναι γνωστό, πως εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται σκληρά για την αναβίωση της τέχνης των σταμπωτών.

Είμαι ευτυχής λοιπόν που το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχει σε αυτό το έργο, το οποίο εύχομαι να έχει καλά αποτελέσματα κι ένα από αυτά να είναι να ανάγουμε την ποσότητα σε ποιότητα, να ρίξουμε βάρος στην τοπική οικονομία, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και να ακούμε την παράδοση: έχει πολλά να μας πει.»

Επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από αύριο τηλεφωνικώς στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας χωρίς κάποιο κόστος συμμετοχής.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω