Μια εξαιρετικά σημαντική επιστημονική διημερίδα για τις αιματολογικές κακοήθειες με τίτλο «Προς μία νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας» διεξάγεται αυτό το διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Divani Palace την οποία διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Οι εργασίες της διημερίδας που πραγματοποιείται με την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ιπποκράτης» ξεκίνησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο. Επίσης διεξάγονται με υβριδική μορφή.

Στις εργασίες θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην αναγνώριση των συμπτωμάτων των συχνότερων μορφών αιματολογικών κακοηθειών, στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών και στις ιδιαιτερότητες των αιματολογικών κακοηθειών στις νεανικές ηλικίες. Επιπλέον, η διημερίδα θα εστιάσει στο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που προκαλούν οι αιματολογικές κακοήθειες στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών υγείας που είναι απαραίτητες στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Επιπρόσθετα στη Διημερίδα θα συμπεριληφθεί ειδική ενότητα αφιερωμένη στο Πρόγραμμα “Γιατρός για όλους”, με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις αλλαγές που επίκεινται από την υλοποίηση του Προγράμματος, τα πλεονεκτήματα που αναμένεται να υπάρξουν για τους πολίτες, την άποψη του ιατρικού κόσμου, αλλά και να ανοίξει τη συζήτηση για το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό.

Η Διημερίδα απευθύνεται στα μέλη των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, το ευρύ κοινό, αλλά και στους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής στον χώρο της υγείας, εστιάζοντας στα θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, τους τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης των αιματολογικών κακοηθειών, τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η εμφάνιση της νόσου.
Μέχρι τις 8 μ.μ. σήμερα θα υπάρξουν παρουσιάσεις των ειδικών ενοτήτων της ημερίδας. Αύριο Σάββατο οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στη 1 το μεσημέρι.

Η κα Ιωάννα Καραβάνα, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ., και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, στην έναρξη της διημερίδας σημείωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διημερίδα με σκοπό την ενημέρωση. Καταρχάς τι είναι οι αιματολογικοί καρκίνοι, θα μας μιλήσουν οι γιατροί για τα συμπτώματα και όλα τα σχετικά με την ασθένεια και μας παρουσιάζουν ότι καινούργιο υπάρχει στο θέμα της θεραπείας. Είναι αλήθεια ότι πλέον στην φαρέτρα μας έχουμε πάρα πολύ χρήσιμα όπλα».

Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με την σειρά της σε δηλώσεις της επισήμανε τα εξής: «Πρόκειται για την πρώτη διημερίδα στη Λάρισα μετά την πανδημία, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με θέμα τις Αιματολογικές Κακοήθειες. Σήμερα ξεκίνησεα μια ενότητα για τις αιματολογικές κακοήθειες και θα συνεχιστεί αύριο με τις νέες εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαγνώσεις και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Μέσα στο πρόγραμμα συμπεριλάβαμε και τον παιδικό καρκίνο.  Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα και 40 μέλη από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν σε όλα τα συνέδρια φέτος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15:30-16:00 Προσέλευση – Εγγραφές
16:00-16:05 Καλωσόρισμα – Παρουσίαση Προγράμματος (Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ)
16:05-16:30 Χαιρετισμοί
16:30-18:00 1η Ενότητα: Γνωρίζοντας τις Αιματολογικές Κακοήθειες
16:30-16:35 Συντονιστές Μαρία Παγώνη, Ιωάννα Καραβάνα
16:35-16:50 Λευχαιμία: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπευτικές επιλογές, επανένταξη Μιχάλης Διαμαντίδης
16:50-17:05 Λεμφώματα: – Νέες μορφές αντιμετώπισης, Αννα Βαρδή
17:05-17:20 Πολλαπλό Μυέλωμα: τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται, Σωσάνα Δελήμπαση
17:20-17:35 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
17:35-18:00 Διάλειμμα
18:00-19:15 2η Ενότητα: Νέες διαγνωστικές & θεραπευτικές μέθοδοι των αιματολογικών κακοηθειών
18:00-18:05 Συντονιστές Αργύρης Συμεωνίδης, Ιωάννα Σακελλάρη
18:05-18:20 Η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, Κώστας Σταματόπουλος
18:20-18:35 Θεραπείες αιματολογικών κακοηθειών με λεμφοκύτταρα: Προκλήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή, Γιώργος Βασιλόπουλος
18:35-18:50 Δεδομένα κλινικής πρακτικής στη χορήγηση CART λεμφοκυττάρων, Ελένη Γαβριηλάκη
18:50-19:05 Η συμβολή των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, Παναγιώτης Παναγιωτίδης
19:05-19:15 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
19:15-20:00 Ειδική Ενότητα: Πρόγραμμα «Γιατρός για όλους»
19:15-20:00 Eκπρόσωπος Υ.Υ. Άννα Μαστοράκου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες: 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω