Ντοκιμαντέρ για τον ήρωα της Βερδικούσιας, ιερέα Αθανάσιο Παπαθανασίου, γυρίζεται αυτές τις μέρες στο χωριό.

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Λαρισαία σκηνοθέτης Ειρήνη Ζγούρη βασίζεται στο βιβλίο του Βερδικουσιώτη συγγραφέα Αθανάσιου Δήμκου «Ιερεύς Αθανάσιος Παπαθανασίου». Ο παπα-Θανάσης Παπαθανασίου έδωσε τη ζωή του προκειμένου η κοινότητα της Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας να παραμείνει ελεύθερο κεφαλοχώρι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Όταν οι Τούρκοι ζήτησαν να μετατραπεί το χωριό σε τσιφλίκι των μπέηδων αυτός ως δημογέροντας αρνήθηκε να υπογράψει, κάτι που οδήγησε στη σύλληψή του και επακόλουθα σε φρικτά βασανιστήρια στα Γιάννενα, με τον ιερέα να «διαλέγει» τον θάνατο υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας και των συμπατριωτών του.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχουν αναλάβει από κοινού δύο λαρισαϊκές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. παραγωγής οπτικοακουστικού έργου. Η εταιρεία Atermono και η εταιρεία Uniq On ενώθηκαν και οπτικοποιούν το βιβλίο του κ. Αθανάσιου Δήμκου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ειρήνη Ζγούρη, η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Πέτρου Δημουλά, την παραγωγή διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδούλης, ενώ την ομάδα συμπληρώνει ο Παύλος Μόκκας ως ιστορικός και ακαδημαϊκός σύμβουλος. Η ταινία αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους κατοίκους της Βερδικούσιας και υποστηρίχτηκε ιδιαίτερα από τους φορείς του χωριού και ειδικότερα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ομόνοια». Ιδιαίτερη είναι και η πολυσήμαντη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας και του δημάρχου της κ. Νίκο Γάτσα.

Είναι η πρώτη φορά που στη Βερδικούσια γυρίζεται ντοκιμαντέρ με ιστορικό περιεχόμενο και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το χωριό.

Τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ πριν από λίγες μέρες στη Βερδικούσια πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα με τον Αθηναίο ηθοποιό Νίκο Παπαθανάση, που ενσαρκώνει τον ιερέα Αθανάσιο Παπαθανασίου, να συγκλονίζει το χωριό με την εμφάνισή του και τη χαριτωμένη σύμπτωση του επιθέτου του να αποτελεί το όνομα και την ιδιότητα του ήρωα ιερέα.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο βιβλίο του Θανάση Αστ. Δήμκου με τίτλο «Ιερέας Αθανάσιος Παπαθανασίου. Ο Ήρωας της Βερδικούσιας κατά την Τουρκοκρατία» που κυκλοφόρησε το 2022. Το βιβλίο είναι αφιέρωμα στη ζωή και δράση του επαναστάτη ιερέα. Στις σελίδες του είναι ενσωματωμένο ένα CD με τρία τραγούδια με δημοτικό ηχόχρωμα, αφιερωμένα στον πρωτομάρτυρα ιερέα γραμμένα από τρεις πολύ σπουδαίους δημιουργούς Βερδικουσιώτες.

Ο ΠΑΠΑ-ΘΑΝΑΣΗΣ

«Για την οικογένειά μου και για το σπίτι μου υπογράφω να τα πάρετε εφέντη μου, για το χωριό μου, όμως, ποτέ».

Η Κοινότητα της Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας παρέμεινε ελεύθερο κεφαλοχώρι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τούτο οφείλεται στον Βερδικουσιώτη ιερέα Αθανάσιο Παπαθανασίου, ο οποίος συνελήφθη και υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια στα Γιάννενα, προκειμένου να υποχρεωθεί να υπογράψει ως δημογέροντας – πρόεδρος του χωριού την παράδοση της Βερδικούσιας, ώστε να μετατραπεί σε τσιφλίκι των μπέηδων. Ο αοίδιμος, όμως, ιερέας προτίμησε να θυσιαστεί ελληνοπρεπώς και χριστιανοπρεπώς, υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας και των συμπατριωτών του.

Τέτοιες γενναίες πράξεις παραμένουν ανεξίτηλες στον χρόνο και αποτελούν σύμβολα αντίστασης, πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Υπογραμμίζουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την αξία της ελευθερίας, την οποία προστάτευσαν και διατήρησαν επί αιώνες με ποταμούς αίματος και δακρύων πολλές και αλλεπάλληλες γενιές Ελλήνων. Η Βερδικούσια, ευγνωμονούσα, υποκλίνεται ευλαβικά στη μνήμη του ήρωα ιερέα, προέδρου και διδασκάλου.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τον ήρωα ιερέα οι Βερδικουσιώτες, του έστησαν προτομή τον Ιούλιο του 2019, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσιας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα με συμμετοχή εκατοντάδων συγχωριανών και φίλων.

Για την ανέγερσή της βοήθησαν τα μέγιστα η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, οι δύο ιερείς του χωριού μας, πολίτες από διάφορες περιοχές και οι φορείς της Βερδικούσιας.

Πηγή: eleftheria.gr (Θανάσης Αραμπατζής)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω