«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να λάβουν δίκαιες ενισχύσεις, και όχι μειωμένες κατά 50% από την κρατική αρωγή, για την αποζημίωση του κατεστραμμένου από τον Daniel φυτικού κεφαλαίου, όσοι αγρότες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλη εργασία για τον βιοπορισμό τους, με συνέπεια την απώλεια της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;». Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις ηγεσίες των υπουργείων: α) Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, β) Αγροτικής Ανάπτυξης και γ) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας αγροτών από το Σωτήριο -που έχει ερημώσει μετά τις πλημμύρες- και άλλων πληγεισών περιοχών, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς αγρότης που αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλου εργασία δεν θα αδικηθεί στο ύψος των ενισχύσεων που δικαιούται από την Αρωγή.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι σοβαρότατες ζημιές στην Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν και ηχηρό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς τμήμα της αγροτικής παραγωγής δεν θα επανέλθει άμεσα. Ειδικά στις περιοχές που τα χωράφια είτε βρίσκονται κάτω από το νερό –όπως στα παρακάρλια χωριά- είτε δεν δύνανται να καλλιεργηθούν φέτος λόγω σοβαρότατων ζημιών στην γη, πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν, για λόγους επιβίωσης και μόνο, να βρουν άλλη απασχόληση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις ενισχύσεις που δικαιούνται μέσω κρατικής αρωγής για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο στις πολυετείς καλλιέργειες, καθώς λόγω της απασχόλησής τους σε άλλο επάγγελμα, και χωρίς ή με πενιχρό αγροτικό εισόδημα λόγω των συνθηκών, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη επαγγελματίες αγρότες. Για την τρέχουσα χρονιά, δεν θα διαθέτουν ούτε αγροτικό εισόδημα ούτε ασφάλιση στον κλάδο των αγροτών του ΕΦΚΑ, τα δύο βασικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματίες αγρότες».

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισημαίνει ότι για τους ανωτέρω λόγους οι αγρότες «ανησυχούν ότι όταν υπάρξουν επιχορηγήσεις από την κρατική αρωγή για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο, στις δενδρώδεις για παράδειγμα καλλιέργειές τους, εξαιτίας της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για λόγους ανωτέρας βίας, αυτές θα ανέρχονται στο 50% των ποσών που θα δικαιούνταν. Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός αγροτών που διανύουν την περίοδο των δεσμεύσεων του προγράμματος νέων γεωργών του ΠΑΑ, οι οποίοι επίσης λόγω εκτεταμένων ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και προσπαθούν να επιβιώσουν με αναζήτηση άλλης εργασίας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω