«Η ασφάλεια της χώρας και η ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη και η εξάντληση κάθε δυνατότητας για την επίλυση προβλημάτων και τη στήριξη του έμψυχου δυναμικού του στρατού. Σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, θα επανέλθω διότι θεωρώ εύλογη την ικανοποίηση των αιτημάτων που μου έθεσαν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ).

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών του νομού, που αποτελούνταν από τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΛ κ. Πέτρο Μούστο, τον αναπληρωτή γραμματέα κ. Δημήτρη Μπαζούκη, τον ταμία κ. Κώστα Γκουμότσιο και το μέλος κ. Θανάση Σχισμένο, ζήτησαν εκ νέου την παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα που ταλανίζουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημείωσαν, μέχρι στιγμής, εκκρεμεί η επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο τους, παρότι έχουν τεθεί επανειλημμένα στο αρμόδιο υπουργείο Άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την αποζημίωση για την εκτέλεση νυκτερινής υπηρεσίας, παρά την ψήφιση του νέου μισθολογίου το 2017, καθώς και την εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται με την βαθμολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που θίγονται από άρθρα του Ν. 4407/2016. Επιπροσθέτως, σημείωσαν ότι πρέπει να προχωρήσει η βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων, οι οποίοι αδικούνται βαθμολογικά και μισθολογικά έναντι στρατιωτικών ομοίων κατηγοριών και συνεχίζουν να έχουν μειωμένες αποδοχές και μετά την αποστρατεία τους, ενώ σχετικά με την κατάργηση των ηλικιακών ορίων αποστρατείας των Υπαξιωματικών Προελεύσεως ΕΠΟΠ, επανέλαβαν την πρότασή τους για την διευθέτηση του ζητήματος.

Επιπλέον, επεσήμαναν την αναντιστοιχία που υφίσταται μεταξύ βαθμού και μισθού κατά την αποστρατεία των ΕΜΘ και τόνισαν ότι για την επίλυσή του έχει σταλεί σχέδιο τροπολογίας από το ΥΠΕΘΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών από το 2020. Επίσης, υπογράμμισαν ότι πρέπει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των απαιτούμενων εισφορών με ποσοστό 6,67% (αντί του 20%) για την αναγνώριση της θεσμοθετημένης πλασματικής τριετίας Ν.3865/2010, όπως προτάθηκε από το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ προς το Υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, τόνισαν, ότι θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα με το Βοήθημα Επαγγελματικής – Οικογενειακής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), το οποίο καταβάλλεται από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με προκαταβολές αντί ολόκληρου του ποσού, χωρίς μάλιστα να είναι ξεκάθαρο το ύψος και ο χρόνος της εξόφλησής του στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω