Στην Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα & Γαστρονομία», που διοργανώνεται στην Ελασσόνα, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, και να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούςτου και την αμέριστη στήριξή του στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς του πολύτιμου αυτού ΠΟΠ προϊόντος.

Εικοσιτέσσερα χρόνια πέρασαν από την 1η Γιορτή Φέτας. Ήταν Ιούνιος του 1998 όταν ο τότε Υφυπουργός Γεωργίας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γερανίδης, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στην 1η εκείνη Γιορτή, τονίζοντας από τότε πως «είναι ένα κορυφαίο και πρωτοπόρο γεγονός που συνδέει μία κρίσιμη για την ελληνική επαρχία παραγωγική διαδικασία με τον ίδιο τον πολιτισμό».

Πρόκειται για ένα ύμνο την παράδοσή μας,  έναν ύμνο στη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, που κάνει το όνομα της πατρίδας μας να αντηχεί σε διεθνείς αγορές ανά την υφήλιο.

Η φετινή, όμως, γιορτή επισκιάζεται από την κρίσιμη συγκυρία. Οι συμπολίτες μας που κοπιάζουν σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής και εξαγωγής του “λευκού χρυσού”, βιώνουν πολλαπλά αδιέξοδα.

Από τις 21 πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολιτών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, όπου το ύψος των μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, στους αγρότες θα διοχετευθούν μόνο 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα 90 εκ. που προορίζονται για τους κτηνοτρόφους, τα 85 περίπου εκ. είναι από το ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τον Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, λεφτά που ούτως ή άλλως θα τα ελάμβαναν οι αγρότες.

Με διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, έχουμε αναδείξει τα προβλήματα και τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες λύσεις και προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κινήματος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ ανέπτυξε με λεπτομέρεια τις προτάσεις μας, για να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

  • Με κίνητρα για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.
  • Με έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Με τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.

Γι  ́αυτό προτείνουμε επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών καθώς και τη χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Είναι επίσης απαραίτητες οι επενδύσεις σε υποδομές για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να ΜΗΝ φτάσουμε στο σημείο, όπως μιλάμε τώρα για την ενέργεια, να μιλάμε αργότερα για το νερό.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί, να ελαφρύνει το βάρος από τις πλάτες των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να αποτρέψει τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε οικογενειακές επιχειρήσεις τυροκομείων χρόνων.

Είναι αναγκαίο να εισαχθούν γενναία κίνητρα ώστε η νέα γενιά να πάρει τη σκυτάλη, να συνεχίσει την παράδοση, για να μην ερημώνουν τα χωριά μας και αυτή η Γιορτή να διεξάγεται για γενεές επί γενεών ακόμα.

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι εφικτό να μετεξελιχθεί στον πιο ισχυρό, ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πόλο της ελληνικής οικονομίας, αρκεί η Πολιτεία να νοιαστεί και να σταθεί στο πλευρό όσων μοχθούν καλοκαίρι και χειμώνα νυχθημερόν, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένο σύγχρονου σχεδίου στήριξης, εκσυγχρονισμού, ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Είμαστε βέβαιη πως η αγάπη, το μεράκι, οι γνώσεις και η αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων και των αγροτών, ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο παράγουν τα ΠΟΠ προϊόντα τους, τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Φέτας, αποτελούν εγγύηση αισιοδοξίας, ελπίδας και επιτυχίας της άοκνης αυτής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας, που πρέπει να μας βρει όλους μαζί συμπαραστάτεςσε κάθε στάδιο.

Πριν να είναι αργά, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ελληνική ΠΟΠ φέτα, πάση θυσία και ως “κόρη οφθαλμού”.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω