Ο ύπατος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την αλληλεγγύη των «27» στις ΗΠΑ για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες αποδίδονται από την Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (…) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόταν στη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση του 2020 εναντίον της SolarWinds, μιας αμερικανικής εταιρείας έκδοσης λογισμικού, ένα προϊόν της οποίας «πειράχθηκε» ώστε να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε χρήστες του, περιλαμβανομένων αρκετών αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί τη Μόσχα ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση και ανακοίνωσε απελάσεις 10 Ρώσων διπλωματών και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για 32 οντότητες και πρόσωπα.

Η Μόσχα ετοιμάζει απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν συνάντηση αποκλιμάκωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποίησε, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω