Στις 7 και 8 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων: Ιστορία – Κοινωνία – Δίκαιο» που οργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας. Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από την Ελλάδα και την Ιταλία, το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και την θερμή ανταπόκριση των πολιτών, που παρακολούθησαν τις εργασίες με φυσική παρουσία ή διαδικτυακώς.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ειδεχθέστατα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, που διέπραξαν οι δυνάμεις Κατοχής στην Ελλάδα και σε κάθε κατεχόμενη από τον Άξονα χώρα. Τεκμηριώθηκαν και φωτίστηκαν πολλές πτυχές των φασιστικών και ναζιστικών εγκλημάτων εις βάρος του λαού της Ελασσόνας, της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας και δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη σημασία της διεκδίκησης των κατοχικών πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των φορέων εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

· Επισημαίνεται η ανάγκη απόκρουσης της προσπάθειας πλαστογράφησης της Ιστορίας, της σχετικοποίησης των ναζιστικών και φασιστικών εγκλημάτων και της μετάθεσης της ευθύνης για τη διάπραξή τους από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής στον ελληνικό λαό, που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους κατακτητές κι αγωνίστηκε για την ήττα του φασισμού.

· Αναδείχθηκε η σημασία του αγώνα για την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, μία πράξη που αποτελεί αναγκαίο όρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζουν μνείας οι γενναίες αποφάσεις της Ιταλικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του ναζισμού.

· Εκφράστηκε η υποστήριξη των συμμετεχόντων στον δικαστικό αγώνα των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του μαρτυρικού Δομένικου για την απόδοση Δικαιοσύνης. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία εκτέλεσης από την Ελληνική Δημοκρατία των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου, του Ρεθύμνου.

· Τονίστηκε επίσης ευρύτατα η σημασία της υλοποίησης της ιστορικής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και, παράλληλα, η άμεση άρση όλων των εμποδίων πρόσβασης των θυμάτων σε δίκη και δικαστή, όπως επιτάσσει ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιπλέον, τεκμηριώθηκε η σημασία προσφυγής της Ελληνικής Δημοκρατίας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, προκειμένου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ.

· Αναδείχθηκε η σημασία του σεβασμού απ’ όλους του Διεθνούς Δικαίου και της Ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η γερμανική κυβέρνηση να αποδείξει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα προσερχόμενη άμεσα σε διαπραγματεύσεις για τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την απόδοση των απαράγραπτων οφειλών της προς την Ελλάδα.

· Τέλος, εκφράστηκε η οδύνη όλων για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και διατυπώθηκε δραματική έκκληση άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας. Οι λαοί μάχονται ενωμένοι για Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Πρόοδο και Δικαιοσύνη.

Ευχαριστούμε θερμότατα:

– Τους εισηγητές και όσους απηύθυναν χαιρετισμό. Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται στον Δρ. Marco De Paolis, επικεφαλής Εισαγγελέα της Ιταλικής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, καθώς και τα μέλη της αντιπροσωπείας του μαρτυρικού Δήμου Boves της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Maourizio Paoletti,

– Όσους παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία του.

Το Συνέδριό μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

· Αντιστεκόμαστε στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας.

· Υπερασπιζόμαστε την κληρονομιά της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης απέναντι στον ναζισμό – φασισμό.

· Αγωνιζόμαστε για Μνήμη, Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, ένας αγώνας που αποτελεί γέφυρα πραγματικής Φιλίας, Ειρήνης και Δημοκρατίας μεταξύ των Λαών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω