Χωρίς αμφιβολία, το θεατρικό έργο «Ιλιάδα» που παρουσιάζεται την τρέχουσα περίοδο (από 23/10 έως 6/11) στην παιδική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, ανήκει στις «must see» παραστάσεις της φετινής σεζόν. Το κλασσικό ομηρικό έπος, μέσα από την παιγνιώδη διάθεση του Ανδρέα Φλουράκη, αποκτάει τον χαρακτήρα σάτιρας- παρωδίας,  απόλυτα εναρμονισμένης με τη σύγχρονη αισθητική! Η παρουσίαση του πολεμικού θέματος της Ιλιάδας, με τρόπο κωμικό και ενίοτε ειρωνικό, άλλοτε ανακουφίζει, άλλοτε ψυχαγωγεί, άλλοτε εκπαιδεύει. Πρόκειται σαφώς για την πιο αντιπολεμική Ιλιάδα που έχει παρουσιαστεί ποτέ! Και είναι πράγματι έτσι: Μάχες με φρούτα, λαχανικά και κρέατα, γέλια μέχρι «θανάτου», και γρήγορη εναλλαγή προσώπων και διαλόγων, με τρόπο που δεν εγκλωβίζουν τον θεατή σε μία μονοδιάστατη συναισθηματική συνθήκη, αλλά του επιτρέπουν να βιώνει παράλληλα πολλά και αντιθετικά συναισθήματα, όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή!

Το onlarissa.gr συνάντησε τις πρωταγωνίστριες της παράστασης Στεφανία Καραγιάννη (Ωραία Ελένη) και Ηλέκτρα Μαγγίνη (Θέτιδα, Οδυσσέας).

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της παράστασης κατά τη γνώμη σας;

«Δεν είναι ένα στοιχείο μεμονωμένο… Πρόκειται για μια ευτυχή σύμπραξη μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, με κοινή αισθητική, οι οποίοι κατανόησαν ουσιαστικά τη διάθεση και την οπτική του Ανδρέα Φλουράκη, συνεργάστηκαν αρμονικά και έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα…»

Πράγματι αν και οι ήρωες του έργου, είναι όλοι πρωταγωνιστές, με σαφή ρόλο, και διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο θεατής τελικά διακρίνει την ομάδα στο σύνολό της, χωρίς ωστόσο θολούρες, ή αλληλοεπικαλύψεις. Η αρμονική αυτή συνέργεια είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα της παράστασης: “On stage και back stage”. Από τον δημιουργό, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς, μέχρι τους επιμελητές της μουσικής, των κοστουμιών, των ήχων και όλους όσοι υποστηρίζουν τεχνικά την παράσταση.

Το «παρεΐστικο», χαλαρό κλίμα είναι διάχυτο καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Προϋπήρχε η γνωριμία μεταξύ των ηθοποιών και των σκηνοθετών;

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωριζόμασταν…Γι’ αυτό είναι μια ευτυχής συγκυρία-σύμπραξη… Από την πρώτη στιγμή, και για τους δύο και πλέον μήνες της προετοιμασίας μας, υπήρξε ιδιαίτερη οικειότητα μεταξύ μας και στενή σύνδεση. Σε αυτό προφανώς συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η διαχείρισή μας από πλευράς σκηνοθετών: του κ. Κώστα Φιλίππογλου και της κας Γιώτας Σερεμέτη.»

Τι εννοείτε;

«…Μέχρι τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, όπου πλέον οι κινήσεις μας είναι συγκεκριμένες επί σκηνής, μας άφησαν σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στην έκφραση… Σκεφτείτε ότι η γνωριμία μας – με τους υπόλοιπους συνεργάτες ηθοποιούς- έγινε παίζοντας…»

Παίζοντας; Τι παιχνίδια παίζατε;

«Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε… Ό,τι παίζει κάποιος με τους φίλους του, με τα παιδιά του, με την οικογένειά του… Ήταν ένας τρόπος να χαλαρώσουμε… Και  έπιασε.»

Είναι μια παιδική παράσταση;

«…Ας πούμε καλύτερα ότι είναι μια παράσταση που απευθύνεται σαφώς σε παιδιά, αλλά και σε όλους όσοι κρύβουν ένα παιδί μέσα τους, ή αναζητούν εσωτερικά αυτό το μικρό παιδί..»

Άρα, και ο Ανδρέας Φλουράκης, που μέσα από αυτή τη διασκευή αποδομεί και αποφορτίζει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό του πολέμου, υιοθετεί την οπτική ενός μικρού παιδιού… Γίνεται και ο ίδιος παιδί μέσα απ’ αυτό το έργο;

«Πολύ πιθανό!»

Παρακολουθώντας την παράσταση, από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματά της, είναι ότι επιτυγχάνει να δημιουργήσει έναν «κοινό τόπο γέλιου» για τα παιδιά και τους ενήλικες! Σε αυτήν την παράσταση, δεν υπάρχουν ηλικίες, παρά μόνο αγνοί θεατές… Δημιουργείται ένα πλαίσιο διαλόγου, όπου τα παιδιά λειτουργούν ως σκεπτόμενα, ώριμα όντα και ταυτόχρονα, οι ενήλικες γελάνε αβίαστα, σαν μικρά παιδιά. Από τις σπάνιες πράγματι φορές, που η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου το πετυχαίνει. Ανεκτίμητης αξίας συγκυρία!

Τι επιθυμείτε για τη συνέχεια του έργου και των παραστάσεων;

«Να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι θεατές να απολαύσουν μια διαφορετική Ιλιάδα».

Η περιοδεία του έργου εκτός Λάρισας, υπάρχει ως πιθανότητα;

«Δεν το γνωρίζουμε. Είναι κάτι όμως που θα το θέλαμε πολύ!»

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια!

Η «φλουρακική» Ιλιάδα, ήρθε σε συνέχεια της «φλουρακικής» Οδύσσειας, η οποία είχε παρουσιαστεί με τον ίδιο σύγχρονο και σατιρικό τρόπο, το 2019. Τα ομηρικά, κλασσικά αριστουργήματα, στα  «έμπειρα χέρια» του Ανδρέα Φλουράκη μετασχηματίζονται σε «φλουρακικά» θεατρικά έπη. Η σύγχρονη, σημαίνουσα χιουμοριστική παρουσίαση των δύο κλασσικών έργων, η καλλιτεχνική τους αρτιότητα, και η σημαντική εκπαιδευτική και στοχαστική τους διάσταση, επιβάλλουν -κατά την άποψή μας- τη συνέχιση των «φλουρακικών» προσεγγίσεων, και άλλων κλασσικών έργων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου – Γιώτα Σερεμέτη, Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου, Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Σχεδιασμός βίντεο: Δημήτρης Ζάχος, Επιμέλεια μουσικής: Θανάσης Σαλιαμπούχος – Γιώτα Σερεμέτη, Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση, Φώτα – Ήχος: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας, Μηχανικοί Σκηνής και Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου, Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης, Τρέιλερ: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας, Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος, Αφίσα – πρόγραμμα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Στεφανία Καραγιάννη (Ελένη), Βασίλης Κουλακιώτης (Αχιλλέας), Ηλέκτρα Μαγγίνα (Θέτιδα, Οδυσσέας), Σπύρος Πετούσης (Αγαμέμνονας), Ντίνος Ποντικόπουλος (Μενέλαος, Πρίαμος), Θανάσης Σαλιαμπούχος (Κάλχας, Έκτορας), Γιώργος Σοφικίτης (Πάτροκλος, Πάρης)

Κατάλληλο από 5 ετών.

Ώρες παραστάσεων:

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία: 9.30 π.μ και 11.30 π.μ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6930435167 (Κα Τσινούλη). Παραστάσεις για το κοινό Κυριακής 16 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. και τις Κυριακές 23/10, 30/10 και 6/11 στις 12 π.μ. (προπώληση στο viva.gr).

Εισιτήρια: Ομαδικές κρατήσεις σχολείων και παιδικό 4 ευρώ – ενήλικες 8 ευρώ

Γενικές πληροφορίες στο 2410 533417, καθημερινά 08:00 – 14:30.

 Συνέντευξη: Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω