Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο αμφιθέατρο του Π.Γ.Ν.Λ, καθώς και η εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Διοικητής κος Αποστολίνας Γεώργιος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ Ιερώνυμος, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κος Σερέτης Φώτιος, ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Λ κος Κατσικονούρης Δημήτριος και η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Ζησοπούλου Κωνσταντίνα

Η εκδήλωση και η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκαν από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Λάρισας, με την στήριξη της Διοίκησης του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία κατά του κορωνοιού καθώς το ΠΓΝΛ αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς και ελέγχου.

Στην εθελοντική αιμοδοσία η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών ήταν ικανοποιητική και αποτέλεσε ύψιστη πράξη προσφοράς και αγάπης στον συνάνθρωπο.

Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική τους χορηγία , τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας, τον σύλλογο ζαχαροπλαστών Λάρισας καθώς και το αρτοποιείο Μούσιου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσήλθαν και συμμετείχαν ενεργά στην εθελοντική αιμοδοσία, και όσους παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες, μεταξύ των οποίων και μέλη της ομάδας ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λαρισας.

Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους ομιλητές για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους:

Καραγιάννη Αικατερίνη, Νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΤΕ, Εθελοντική αιμοδοσία – Η Ελληνική πραγματικότητα. Στην ομιλία τονίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της εθελοντικής προσφοράς αίματος στην Ελλάδα, λόγω του κορωνοιού, αλλά και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας

 

Κιουτσούκουστα Δέσποινα, Νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΤΕ, Υπεύθυνη εξορμήσεων – Αιμοδοτικών Συλλόγων αιμοδοσία του ΠΓΝΛ σε αριθμούς – Προσέλκυση, διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών. Έγινε παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την αιμοδοσία του ΠΓΝΛ σε ότι αφορά τους εθελοντές αιμοδότες, τους δότες αντικατάστασης, τους αιμοδοτικούς συλλόγους, την ζήτηση αίματος και παραγώγων από τις κλινικές του νοσοκομείου καθώς και την κάλυψη των ασθενών από άλλα νοσοκομεία. Τέλος, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου στη διαδικασία ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών.

Γεωργιάδη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Γενικό Τμήμα Λάρισας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μεταγγισιοθεραπεία – Ενδείξεις, αντενδείξεις, ανεπιθύμητες αντιδράσεις και συμβάντα. Παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται μια μετάγγιση αίματος ή παραγώγου, οι αντενδείξεις καθώς και τα ανεπιθύμητα συμβάματα των μεταγγίσεων, η αναγνώριση τους και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών από πλευρά τόσο ιατρική όσο και από νοσηλευτική.

Κώτση Παρασκευή, Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιατρικής των Μεταγγίσεων, Διευθύντρια Αιματολογικού – Αιμοδοσίας Π.Γ.Ν.Λάρισας, Βελώνη Αθηνά, Νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΤΕ, Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα στην καθημερινότητα της αιμοδοσίας. Οι δύο ομιλήτριες συμμετείχαν σε μια διαδραστική και ιδιαίτερα κατατοπιστική συζήτηση βασιζόμενη σε καθημερινά ερωτήματα και προβληματισμούς των υγειονομικών σχετικά με θέματα μετάγγισης.

Σκούρα Αποστολία – Λεμονιά, Επιμελήτρια ΄Β Παθολογίας, Τμήμα Αιμοδοσίας, Αιμοεπαγρύπνηση – Ασφαλές αίμα. Η συλλογή αίματος από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια ασφαλή και επαρκή παροχή αίματος. Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες είναι η ασφαλέστερη πηγή του αίματος. Η παροχή ασφαλούς και επαρκούς αίματος μέσω καλά οργανωμένων, εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας για τη φροντίδα της υγείας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω