Σε αυτοψία σε δενδροκαλλιέργειες προχώρησε ο Δήμος Ελασσόνας για την αποτίμηση των ζημιών μετά τον παγετό της 25ης και 26ης Μαρτίου, παρουσία του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα, του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενού Τομέα κ. Γιώργου Λαδόπουλου, του προϊστάμενου του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλη Λιόντου καθώς και του επόπτη του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Σπανού.

Κατά την αυτοψία φάνηκε το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα κ.α. και η απόγνωση των καλλιεργητών, για την παραγωγή τους και την οικονομική στενότητα που έχουν επέλθει καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και τις περσινές αποζημιώσεις.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Γάτσας τόνισε τα εξής: «Η ζημιά που καταγράφεται στα αμύγδαλα είναι ολοκληρωτική, ενώ εξίσου μεγάλες ζημιές σημειώνονται στα ελαιόδεντρα και σε άλλα δέντρα, σε μία περίοδο στην οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συνέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και από τη μεγάλη ταλαιπωρία του σεισμού. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Δομένικο, καθώς αποτελούν μονοκαλλιέργεια οι αμυγδαλιές, ενώ ο Εγκέλαδος χτύπησε σε μεγάλο βαθμό και το χωριό. Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι η περιοχή της Ελασσόνας, είναι μια περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, έχει πάρα πολλούς καλλιεργητές και οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένα έντονες, καθώς η παραγωγή τους είναι πολύ μικρή ώστε να καλύψει τα έξοδα τους και να ενισχύσει το εισόδημα τους, περιμένοντας ακόμα τα ΠΣΕΑ του ’17 και τις περσινές αποζημιώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Λαδόπουλος εστίασε στην αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην αντιπαγετική προστασία και στη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ ο κ. Λιόντος ανέφερε ότι για τα ΠΣΕΑ του 2017, έχουν αναρτηθεί τα πορίσματα στους ανταποκριτές και αφού περάσει η περίοδος των 30 ημερών για τις ενστάσεις, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές, το συντομότερο.

Τον δήμαρχο κ. Γάτσα στην συνάντηση συνόδευαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Ιππ. Τζιουμάκλης, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας κ. Ζήσης Τσιόγκας, ο γεωπόνος του οργανισμού κ. Αστέριος Νάνος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλέας κ. Κων. Βασιλείου, ο πρόεδρος της «Agronuts» κ. Κων. Λανάρας καθώς και πολλοί παραγωγοί.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω