Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία, καθώς, όπως τονίζουν, είναι θέμα επιβίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, αν δεν καταργηθεί ή μειωθεί τουλάχιστον στο 5% το clawback (η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός). Μάλιστα, όπως τονίζουν σε αυτό προστίθεται και το rebate, δηλαδή η υποχρεωτική κλιμακωτή έκπτωση, που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΠΥ, όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ζήτησαν από τους πολίτες να τους στηρίξουν και καταδίκασαν τους τουλάχιστον πέντε «απεργοσπασπάστες», μίας κλινικής και τεσσάρων ιδιωτών.

Οι εργαστηριακοί γιατροί που έχουν την στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητούν επίσης μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Εμείς εξυπηρετούμε το 90% των ασφαλισμένων πολιτών  σε επίπεδο ΠΦΥ, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία και με το υπάρχων μέτρο, εδώ και 12 χρόνια οδηγούμαστε σε οικονομική εξαθλίωση, καθώς καλούμαστε μέσω αυτού να καλύψουμε τις οικονομικές υπερβάσεις πέραν του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις που υλοποιούμε, στο πλαίσιο της σύμβασης μας με τον ΕΟΠΠΥ», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Ο Χρήστος Βενέτης

«Για οριζόντιο και άδικο μέτρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης που τόνισε τη σημασία των εργαστηριακών εξετάσεων στο έργο του γιατρού για να κάνει σωστή διάγνωση αλλά και των πολιτών που έχουν εύκολη πρόσβαση στην υγεία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Το θέμα δεν είναι παραταξιακό ή κομματικό αλλά επιβίωσης των συναδέλφων» τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν υποβάλλει ισολογισμούς την τελευταία πενταετία.

«Εργαζόμαστε για να πληρώνουμε τα χρέη και αν δουλέψουμε περισσότερο δημιουργούμε μεγαλύτερο χρέος» επισήμανε η Ζωή Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωπος των εργαστηριακών γιατρών.

Τόνισε, ότι στη Μαγνησία λειτουργούν 54 ιδιωτικά εργαστήρια μαζί με τις κλινικές και πέντε από αυτούς αποφάσισαν να μην απεργήσουν.

Ο Φώτης Χατζηδημητρίου, εργαστηριακός γιατρός επισήμανε, ότι περισσότερο επλήγησαν οι ακτινολόγοι, ενώ τόνισε, ότι για να πετύχει η απεργία αυτή χρειάστηκε δουλειά δύο χρόνων από πλευράς μιας επιτροπής που συστάθηκε για να ενημερώσει για το θέμα.

Τέλος, ο τέως πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. Ευθύμιος Τσάμης επισήμανε, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει κλειστός εδώ και χρόνια και συνεχώς μειώνεται. «Για κάθε ένα Έλληνα αντιστοιχούν 26 ευρώ το χρόνο για να κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις! Να τα μνημόνια έφεραν αυτά τα κόλπα, και στο τέλος τη φασολάδα την πληρώνουν οι γιατροί. Διαχρονικά λένε συνέχεια ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Έπρεπε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία που ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ, ο μικρότερος στην Ευρώπη, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ζητά τουλάχιστον ένα 6,5%».

Σημειώνεται, ότι αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και θα ανοίξουν και πάλι τα εργαστήριά τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω