Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή την αναστολή της παραγωγής σε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου πολίτες εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μπουν στις εγκαταστάσεις, με φόντο το νέο πολιτικό χάος.

«Το Σάββατο 16η Απριλίου 2022 στις 18:30 ομάδα προσώπων προσπάθησε επανειλημμένα να σταματήσει διά της βίας την παραγωγή στην πετρελαιοπηγή Αλ Φιλ, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους» να εισέλθουν, ανέφερε η ΕΕΠ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι πολίτες και ποια είναι τα κίνητρά τους.

Εργαζόμενοι στον τερματικό σταθμό στο λιμάνι Ζουεϊτίνα δήλωσαν πως πρόκειται για διαδηλωτές που απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα.

Η παραγωγή «διεκόπη εντελώς (χθες) Κυριακή», καθιστώντας «αδύνατη την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας» και η ΕΕΠ κήρυξε «μέχρι νεοτέρας» κατάσταση ανωτέρας βίας, που αποτρέπει τις παραδόσεις αργού στο συγκρότημα Μελίτα, στα παράλια, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Η κήρυξη κατάσταση ανωτέρας βίας επιτρέπει την αποποίηση ευθύνης της ΕΕΠ σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της ως προς τις παραδόσεις αργού.

Το κοίτασμα Αλ Φιλ, στη λεκάνη Μορζούκ, 750 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, διαχειρίζεται η κοινοπραξία Mellitah Oil & Gas της ΕΕΠ και της ιταλικής ENI.

Από το κοίτασμα εξορύσσονται κάπου 70.000 βαρέλια την ημέρα, από το εκτιμώμενο σύνολο της παραγωγής 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά μέσον όρο στη Λιβύη, που πάντως παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τις εντάσεις στη χώρα.

Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αφρική, δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα του χάους που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το κλείσιμο της εγκατάστασης καταγράφηκε την επομένη της ανακοίνωσης «ομάδας πολιτών του νότου» της Λιβύης πως σταμάτησε την παραγωγή στο Αλ Φιλ «για όσο δεν αναλαμβάνει καθήκοντα στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση που ονομάστηκε από το κοινοβούλιο», σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής έχει βυθιστεί εκ νέου σε μείζονα πολιτική κρίση, με δύο αντίπαλους πρωθυπουργούς να διεκδικούν την εξουσία.

Τον Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, όμως η κυβέρνηση στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, προκαλώντας θεσμική κρίση που απειλεί να αναζωπυρώσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι διαδηλωτές απαιτούν, πέραν της αποχώρησης του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα και την αποπομπή του επικεφαλής της ΕΕΠ, του Μουστάφα Σανάλα, διότι μεταφέρει τα έσοδα από τις πωλήσεις αργού στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕΠ μετέφερε ποσό 6 δισεκ. δολαρίων από τις πωλήσεις πετρελαίου στον λογαριασμό του στην κεντρική τράπεζα της χώρας της Βόρειας Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω