Την «οδύσσεια» που πέρασε προκειμένου να εκδώσει τη νέα του αστυνομική ταυτότητα περιγράφει Λαρισαίος πολίτης, δημοσιοποιώντας την περιπέτειά του, με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία του αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που μου συνέβη, προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα  και να σταματήσει η ταλαιπωρία του πολίτη στην εποχή της ψηφιοποίησης  των πάντων. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πρόκειται  για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, η οποία συνοδεύεται (σε αρκετές περιπτώσεις) από μια μεγάλη ταλαιπωρία και δείχνει ότι το ψηφιακό κράτος, ενώ «καμώνεται» ότι  έχει επιλύσει προβλήματα, εντούτοις συχνά ενισχύει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την ταλαιπωρία των πολιτών. Ως  πολίτης  αυτής η χώρας θέλησα να ανταποκριθώ στα κελεύσματα του κράτους και προγραμμάτισα ένα ραντεβού για την έκδοση της νέας ταυτότητας. Μπήκα στην πλατφόρμα του «gov», πριν  από τα Χριστούγεννα και βρήκα ελεύθερο ένα ραντεβού για τις αρχές Φεβρουαρίου και ώρα 1:30 έως 2:30. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη το ενημερωτικό σημείωμα φρόντισα έγκαιρα να πληρώσω και να εκτυπώσω το παράβολο των 10 ευρώ. Την παραμονή η υπηρεσία μου  υπενθύμισε το ραντεβού.  Πράγματι παρουσιάστηκα έχοντας «υπό μάλης» το φάκελο με τα ανάλογα έγγραφα και μετά  από λίγο με φώναξε η υπάλληλος να της δείξω την ταυτότητά  μου και το πληρωμένο παράβολο. Όμως, για κακή μου τύχη, η υπάλληλος με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να εκδώσει τη νέα ταυτότητα, γιατί στο σύστημα δεν αναγράφεται το επίθετο της μητέρας μου και ότι πρέπει να πάω στο δημαρχείο, να κάνω μια αίτηση και να ζητήσω να γραφεί στο πιστοποιητικό γέννησης το γένος της μητέρας μου (ας σημειωθεί ότι γεννήθηκα στη Λάρισα και όλα τα χρόνια ψηφίζω στο δήμο Λαρισαίων). Όταν είπα γιατί δεν συντονίζεστε με το δήμο Λαρισαίων, πριν ο πολίτης προσέλθει στο ραντεβού ή όταν κλείσει το ραντεβού, ώστε να μην υποστεί τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, η απάντηση ήταν ότι δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά έπρεπε ο Δήμος Λαρισαίων να ενημερώσει το ψηφιακό σύστημα.

Η ώρα ήταν ήδη 2:15, πήγα στο δημαρχείο έκανα την αίτηση, μετά στο πρωτόκολλο  και μετά πήγα στο απέναντι κτίριο, στον πέμπτο όροφο και το γραφείο 2, για να ενημερωθεί το σύστημα ώστε να εκδοθεί η ταυτότητά μου. Όμως, εύλογα διερωτώμαι πότε θα σταματήσει  αυτή η Οδύσσεια των πολιτών; Διερωτώμαι ποιος φταίει; Οι υπάλληλοι ή το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται ότι έχει εξαλείψει  την γραφειοκρατία; Πάντως, αν είχαν προνοήσει να ενημερώνουν τον πολίτη ότι, αν στην ταυτότητά του  δεν αναγράφεται το γένος της μητέρας, καλό είναι να το ελέγχει «εκ των προτέρων» και όχι «εκ των υστέρων» να κατηγορούμε τον πολίτη ότι είναι απερίσκεπτος και ότι αυτός έχει την ευθύνη. Τέλος πάντων, συντονιστείτε Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, Υπουργείο προστασίας του πολίτη, δημοτική αρχή και βρείτε κάποια λύση. Έλεος πια! Είμαστε στη εποχή του «gov»  κατ΄ όνομα ή  όχι;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω