Μνήμες που ραγίζουν την καρδιά ξύπνησαν το πρωί της Πέμπτης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ειδικότερα στο παρεκκλήσι, όπου σήμερα Παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, στη μνήμη της αδικοχαμένης Προϊσταμένης του Ουρολογικού του νοσοκομείου, Αναστασίας Παρασκευούδη, αλλά και υπέρ ανάπαυσης των ψυχών γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μετά από σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό.

Μάλιστα όπως αποφασίστηκε, το όνομα της Αναστασίας Παρασκευούδη θα δοθεί στην ανακαινισμένη κλινική του ΓΝΛ.

Δείτε βίντεο από την τέλεση του τρισάγιου και τις συγκινητικές δηλώσεις για την αδικοχαμένη Αναστασία Παρασκευούδη:

Δείτε φωτογραφίες:

Τα μηνύματα χαιρετισμού

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής του ΓΝΛ κ. Γρηγόρης Βλαχάκης τόνισε τα εξής:

Η σημερινή ημέρα αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους πραγματικούς ήρωες αυτής της μεγάλης περιπέτειας που ζήσαμε και ζούμε ως ανθρωπότητα, της παγκόσμιας πανδημίας.

Στους ανθρώπους που αν βρισκόμασταν σε έναν συμβατικό πόλεμο, θα αποτελούσαν οπωσδήποτε την εμπροσθοφυλακή, εκείνους δηλαδή που συνειδητά γνώριζαν πως θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι που θα θυσίαζαν τη ζωή τους για να προστατέψουν το σύνολο, στους υγειονομικούς.

Η αείμνηστη Αναστασία Παρασκευούδη, είναι μία από εκείνους τους ανθρώπους που στην πρώτη δύσκολη περίοδο, όταν ακόμη τα όπλα στη φαρέτρα μας απέναντι στον κορωνοϊό ήταν περιορισμένα, έδωσε μέχρι τέλους τον καλύτερό της εαυτό στο υπέρτατο καθήκον, αυτό της προάσπισης της ανθρώπινης ζωής.

Η μνήμη της αποτελεί για εμάς φωτεινό φάρο για το πώς πρέπει να πορεύεται οι κοινωνία, μέσα από τις σπουδαίες αρετές της προσφοράς και της φιλαλληλίας.

Γι’ αυτό και η Αναστασία Παρασκευούδη θα παραμείνει για πάντα ζωντανή, στις μνήμες όλων μας και θα μας δείχνει το σωστό δρόμο.

Αιωνία σου η μνήμη. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

 

Σε μήνυμα χαιρετισμού της η κα Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, ανέφερε:  Σεβασμιώτατε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Διοικητά της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Κύριε Διοικητά του ΓΝΛ, Αξιότιμα μέλη της οικογένειας της Αναστασίας Παρασκευούδη,

Αγαπητές και αγαπητοί νοσηλευτές, Κυρίες και κύριοι, Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, καθώς έρχεται να τιμήσει όλους τους Νοσηλευτές και να καθιερώσει στη συνείδηση της κοινωνίας τη Νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας και τους Νοσηλευτές ως επιστήμονες με αυξημένες ευθύνες, προασπιστές της Δημόσιας Υγείας, που κρατούν  «Θερμοπύλες».

Η πανδημία COVID – 19 έπληξε αδιακρίτως και τους υγειονομικούς, που εκτός από την ψυχολογική και σωματική εξάντληση, μέτρησαν απώλειες σε όλη την Ελλάδα.

Τιμούμε σήμερα εδώ στο ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, την Αναστασία Παρασκευούδη, η οποία τίμησε όσο λίγοι το νοσηλευτικό της λειτούργημα με το ήθος της, την ευαισθησία προς τους ασθενείς της και την επιστημονική της επάρκεια και δίνουμε το όνομά της στην ανακαινισμένη κλινική της Ουρολογικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου ήταν Προϊσταμένη. Με αυτό τον τρόπο, τιμούμε επίσης, όλους τους εργαζόμενους στην Δημόσια Υγεία που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Όλοι εσείς, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, η οικογένειά της θα πρέπει να είσαστε περήφανοι για την Αναστασία!

Προσωπικά θέλω να πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υγειονομικούς για όσα έχετε προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Έχετε προτάξει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σας είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, Καθηγητής – Ακαδημαϊκός, Διοικητής Ιδρύματος Θώραξ, τονίζει:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 12ην Μαΐου, θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου και τις ολόψυχες ευχαριστίες μου σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές, που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στον πάσχοντα άνθρωπο υπηρετώντας με αφοσίωση αυτό το λειτούργημα.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές συνδράμουν και στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιθάλποντας τους ασθενείς της νόσου Covid-19, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Μία αντίστοιχη περίπτωση, ένα φωτεινό παράδειγμα, υπήρξε η Αναστασία Παρασκευούδη, η οποία ήταν πτυχιούχος Νοσηλευτικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για 33 χρόνια.

Ήταν εκείνη, που δε δίστασε να αναλάβει ως προϊσταμένη στην κλινική που μετετράπη από Ουρολογική σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19, όπως άλλωστε συνέβη και σε τόσες άλλες κλινικές ανά την Ελλάδα, λόγω των εκτάκτων αναγκών της διαχείρισης της πανδημίας.

Η Αναστασία Παρασκευούδηαφού νόσησε, έχασε δυστυχώς τη μάχη με τη ζωή, όμως το έργο της και η στάση της κατά την επαγγελματική της πορεία, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη όλων μας.

Συγχαίρω τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που δεν επιτρέπει να ξεχαστεί η συνεισφορά και η σπουδαία προσωπικότητα της Αναστασίας, που με αυταπάρνηση προσέφερε τις υπηρεσίες της στον πολύπαθο χώρο της Εντατικής Θεραπείας.

Υπερθεματίζω λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της απόφασης να αφιερωθεί το όνομα της Αναστασίας Παρασκευούδη στην ανακαινισμένη πτέρυγα της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Στο μήνυμα χαιρετισμού του ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, σημειώνει:

Σεβασμιώτατε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Διοικητά της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος

Κύριε Διοικητά του ΓΝΛ,

Αγαπητά μέλη της οικογένειας της Αναστασίας Παρασκευούδη,

Αγαπητοί συνάδελφοι ιατροί,

Αγαπητοί νοσηλευτές,

Κυρίες και κύριοι,

Η 12η  Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού του επαγγέλματος του νοσηλευτή.

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN), ο εορτασμός αυτής της Ημέρας καθιερώθηκε να εορτάζεται την ημέρα γέννησης της ΦλόρενςΝάιτινγκεϊλ (FlorenceNightingale), που ήταν η γυναίκα που έθεσε τη βάση για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής ως επιστήμης.

Οι επιστήμονες Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναι από τους πιο αφοσιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και οφείλουμε να υπογραμμίζουμε καθημερινά τη σημαντικότητα του λειτουργήματος αυτού.

Ειδικότερα, την δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, οι προσπάθειές τους χαρακτηρίστηκαν όχι λίγες φορές, ηρωικές μέχρι και με τίμημα τη ζωή τους.

Την Αναστασία Παρασκευούδη Προϊσταμένη της Ουρολογικής Κλινικής στο Κουτλιμπάνειο&Τριανταφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στην περίοδο της πανδημίας Προϊσταμένης κλινικής αποκλειστικά περιστατικών covid-19, τη χαρακτήριζε η ευαισθησία, η αφοσίωση, το περίσσευμα ψυχής προς τον συνάνθρωπο, μα πάνω από όλα ο επαγγελματισμός.

Η απώλεια της Λαρισαίας φίλης Αναστασίας για τον μοναχογιό της, τα αδέλφια της, τους φίλους και συναδέλφους ήταν τεράστια.

Ειλικρινά συγχαίρω τη Διοίκηση του ΓΝΛ γιατί πήραν την πρωτοβουλία να μην ξεχάσουν την προσφορά της και να της αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής που αναλογεί.

  • Μετά την τέλεση του τρισάγου προσφέρθηκαν γλυκά από το Bread factory.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω