Στην εδραίωση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και των υποβρύχιων μουσείων της Ευρώπης στην τουριστική βιομηχανία, μέσω της δημιουργίας Τεχνολογικών Κόμβων Γαλάζιου Πολιτισμού σε Θεσσαλία, Μάλτα και Βουλγαρία προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με 14 ακόμη φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης νέας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, το πρωί της Τρίτης στο ξενοδοχείο «Divani» της Λάρισας η προγραμματισμένη εναρκτήρια διακρατική συνάντηση. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι και συντονιστής του έργου συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ξεκίνησε το 2016, να δημιουργήσει επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, και να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών τη δυνατότητα να τους επισκεφτούν, μετά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed αλλά και την χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συνεχίζεται δυναμικά.

Κατά την ομιλία του στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ένα έργο – πρόκληση που: «θα πάει τα μουσεία υποθαλάσσια μουσεία ένα βήμα παρακάτω, λίγο ψηλότερα… Μέσω της τεχνολογίας και της κατασκευής τριών κτιρίων θα αλλάξουμε τα δεδομένα για τον τουρισμό».

Οι κόμβοι Γαλάζιου Πολιτισμού θα υποστηρίζουν με νέες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα τη βιώσιμη προστασία, την αποκατάσταση, την αξιοποίηση, την διαχείριση, την προσβασιμότητα και την προώθηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κύρια καινοτομία του συγκεκριμένου έργου θα είναι η ικανότητά του να ενισχύσει και να διατηρήσει την έρευνα και καινοτομία (R&I) στις Τεχνολογίες Γαλάζιας Κουλτούρας µέσω της ανάπτυξης ενός σταθερού και µόνιµου τεχνολογικού και επιχειρηματικού πλαισίου (BCT Hubs) για πρώτη φορά παγκοσμίως!

Το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Παρθενώνας των ναυαγίων», καθώς και άλλα έξι αρχαία και νεότερα ναυάγια, σε τέσσερις θέσεις στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό θα αποτελέσουν, για την Ελλάδα, το επίκεντρο των ειδικών επιστημόνων που θα εμπλακούν στο έργο για τα επόμενα 4 χρόνια.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe 2021-2027.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου ΙΚΕ, το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, η «ATLANTIS» Συμβουλευτική Α.Ε., το Divers Alert Network Europe Foundation (Μάλτα), το Superintendence of cultural Heritage-Sovrintendenza Tal (Μάλτα), το Institute of Tourism Studies(Μάλτα), η Aquabiotech Limited(Μάλτα), το Center for Underwater Archaeology (Βουλγαρία), το Institute of Information and Communication Technologies(Βουλγαρία), το Fondatsiya Balkansko Nasledstvo(Βουλγαρία), η Aqua Prom Ltd(Βουλγαρία), η 3D Research Srl (Ιταλία), αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Stefan Weiers υπεύθυνος πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας, η Deirdre Furlong επικεφαλής τομέα του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA), η κ. Costanza Conte υπεύθυνη του έργου και στέλεχος της REA, καθώς και η κ. Eve Sostra οικονομική υπεύθυνη του έργου, στέλεχος της REA.

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού:

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω