Μία παντελώς διαφορετική εικόνα, μακριά από την εξωραϊσμένη που παρουσίασε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, εμφάνισαν δημότες που πήραν το λόγο το βράδυ της Τρίτης, στην μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με μοναδικό αντικείμενο την επόμενη ημέρα μετά τις πλημμύρες.

Μετά από μία αρκετά μεγάλη σε χρονική διάρκεια, τοποθέτηση του Δημάρχου που ουσιαστικά μίλησε για μία επιτυχημένη διαχείριση της κατάστασης, το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι συνοικιών που πλημμύρισαν τις προηγούμενες ημέρες, την ώρα που η αίθουσα εντός κι εκτός αυτής ήταν γεμάτη ασφυκτικά από δεκάδες πληγέντες.

«ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ 70 ΠΟΝΤΟΥΣ ΝΕΡΟΥ»

Από την περιοχή του ΑΤΑ πλημμυροπαθής κατήγγειλε πως «από το 2019 ενημερώναμε ότι με 70 εκ. νερού έβγαιναν λύματα αλλεπάλληλες οχλήσεις… Σε καλό καιρό η περιοχή μας βάζει 70 πόντους νερό αλλά ως εδώ… κύριε Καλογιάννη ήσασταν από τα πρόσωπα που πίστευα, πλέον όμως φοβάμαι γι’ αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Αν έσπαγε το ανάχωμα στο ΑΤΑ θα πνιγόμασταν 200 άτομα, αλλά είμαστε λίγοι… μήπως αν ερχόσασταν να καθαρίσατε μία φορά… μας εμπαίζετε, κάνετε έργα επιφάνειας…»

Έντονα φορτισμένη συναισθηματικά δίπλα της, μία δασκάλα από την ίδια περιοχή, περιέγραψε το πώς βρήκε τις φωτογραφίες των γονιών της μέσα στα λύματα.

«ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ»

Ο κ. Τσιάτσιος επιτροπή πλημμυροπαθών από τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης κατήγγειλε πως «βλέπουμε ότι τα αιτήματα που θέσαμε δεν προχωρούν, ζητήσαμε 30 κάδους μεγάλους και έχουν έρθει 4. Αν περάσει κάποιος από εκεί διαπιστώνει ότι είναι βουνά έξω. Είναι υγειονομική βόμβα. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται, δεν έχουν που να μείνουν… παίρνουν τηλέφωνα, λένε δε τα σηκώνουν… Προτείνουμε να είναι πιο οργανωμένα, γινόταν ένα μπάχαλο. Αυτό δείχνει μία ανοργανωσιά…»

«ΓΙΑΤΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;»

Η κ. Λίτσα Γούναρη, εκπρόσωπος πλημμυροπαθών από τον Άγιο Θωμά, μέρους Φιλιππούπολης και μέρους Λιβαδακίου, σε υψηλούς τόνους σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη προς τον κ. Καλογιάννη πως «φάγατε πολύ χρόνο από εμάς τους πλημμυροπαθείς που βγήκαμε από τις λάσπες για να παραστούμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιλήφθηκα μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με σημαντικά, κομβικά ζητήματα και πράγματα που είπατε ότι διακινούνται ως fake news. Είμαστε απέναντί σας άυπνοι, πνιγμένοι και απελπισμένοι. Τι συμβαίνει με τον βιολογικό στη Μάνδρα; Λειτούργησε; Βγήκε εκτός λειτουργίας; Που διοχετεύτηκαν και που βρίσκονται;

Εγείρονται ζητήματα για την στατικότητα κτηρίων. Γιατί βρήκαμε λύματα στα σπίτια μας; Τα οποία σκαλώσανε όταν έφυγαν τα νερά στα κουφώματα των σπιτιών μας. Να έρθουν μηχανικοί και να δουν τα θεμέλια των σπιτιών.

Αδέσποτα ψόφια μπροστά στα σκουπίδια. Που στείλατε και βγάλανε νερά; Παλεύαμε με πέντε αντλίες και εθελοντές στον Άγιο Θωμά…»

«Η ΔΕΥΑΛ ΑΝΤΛΟΥΣΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ»

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε από τον Άγιο Θωμά ο κ. Φοφίκος, καταγγέλλοντας πως την ώρα που η περιοχή «πνιγόταν», συνεργεία της ΔΕΥΑΛ αντλούσαν νερά επιλεκτικά από σπίτια υπαλλήλων της!

Είπε συγκεκριμένα: «Είδα τη σκούπα του Δήμου να περνάει για επικοινωνιακούς λόγους να περνά και να σκουπίζει το δρόμο μου και αναρωτήθηκα, αυτός ο δημοτικός υπάλληλος βγήκε για να σκουπίσει και να καθαρίσει ή να μας ξαναμαλακώσει τις ξεραμένες λάσπες με τα μικρόβια να τα βάλουμε πάλι μέσα στο σπίτι, για να λέει ό Δήμος ότι κινείται ο Δημοτικός μηχανισμός;

Μόλις υποχώρησαν τα νερά στον Άγιο Θωμά βγήκαν συνεργεία της ΔΕΥΑΛ και πήγαν σε σπίτια υπαλλήλων της ΔΕΥΑΛ και μόνο, κάνανε άντληση των υδάτων και σηκωθήκαν και φύγανε δεν πήγαν καν στον γείτονα, για να πάνε μάλλον στον επόμενο υπάλληλο της ΔΕΥΑΛ. Δεσμεύεστε ως Δήμαρχος ότι αυτούς τους υπαλλήλους θα τους κρεμάσετε στα μανταλάκια ή μήπως θα κρεμαστείτε εσείς;»

ΟΙ ΣΤΟΙΒΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ο κ. Κανάκης από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης είπε ότι «οι κάτοικοι που ζουν εκεί λένε ότι δεν είδαμε κάδους. Από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν περάσει έξι ημέρες. Ξύνονται οι δρόμοι από τα λύματα από υπαλλήλους του Δήμου με τα φτυαράκια. Όλες οι στοίβες παραμένουν στις μικρογειτονιές. Με τα φρεάτια δεν είμαστε ειδικοί. Το παράπονο είναι ότι δεν κλειστήκαν, ή ανοιχτήκαν για να αποσυμφορηθούν ζημιές στο κέντρο.»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στην μακρά εισήγηση που προηγήθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επανέλαβε πως «το πρώτο μέλημα ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή. Ευτυχώς μέχρι σήμερα σε αυτό το επίπεδο το έχουμε καταφέρει… Το ότι δε χάθηκε ανθρώπινη ζωή και το ότι προστατέψαμε το δίκτυο ύδρευσης έβγαλε τον Δήμο Λαρισαίων εκτός κάδρου εισαγγελικής έρευνας».

Μίλησε περί «ψεύδους για το ότι έμειναν ανοιχτά τα θυροφράγματα της πόλης» ενώ για τον βιολογικό καθαρισμό είπε πως «ήταν εκτός τόπου και χρόνου όσα ειπώθηκαν». Πρόσθεσε όμως ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, υποστηρίζοντας πως ίσως και αύριο υπάρχει πλήρη αποκατάσταση».

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση καταδίκης του Δήμου Πέλλας γιατί διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγέντες σε χωριά στη Λάρισα, χωρίς να ρωτήσει τη Δημοτική Αρχή, παραδέχθηκε πως “υπήρξε από την πλευρά μας μία οξύτατη ανακοίνωση η οποία δεν έπρεπε να υπάρξει”.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάσης Μαμάκος επικαλέστηκε το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων έχει συνευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία και διερωτήθηκε «κάνατε κάτι για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση του αποχετευτικού και αποστραγγιστικού; Κάναμε κάτι για μελέτες και αντιπλημμυρικής προστασίας;

Τα έργα που ξεκίνησε ο προκάτοχός σας και ολοκληρώθηκαν το 2006 δεν ήταν έργα του δήμου; Δεν εντάσσονται στην αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου;

…Για τα φράγματα δώσατε μία εντολή το βράδυ της Πέμπτης την οποία δεν την αποδεχθήκατε ποτέ παρά μόνο όταν μίλησε ο κ. Λυγούρας.

Διερωτήθηκε για το εάν είναι fake news ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί εδώ και 11 μέρες και όλα τα λύματα του αποχετευτικού συστήματος της πόλης είτε πέφτουν στον Πηνειό, ότι το κρατούσατε κρυφό για 6 μέρες, και ότι η Εισαγγελία σας καλεί να δώσετε εξηγήσεις για τα όσα έχουν συμβεί στον βιολογικό καθαρισμό;

Κατέληξε λέγοντας πως ο ίδιος και η παράταξή του ζητά συγνώμη για λογαριασμό του Δημάρχου Λαρισαίων.

Δείτε φωτογραφίες:

 

newsroom onlarissa.gr / φωτό – βίντεο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω