Την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στο σύνολο των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βόειο κρέας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε σύσκεψη, στο Υπ. ΑΑΤ, με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα και εκπροσώπους Συνεταιρισμών Αγελαδοτρόφων – Βοοτρόφων του νομού Λάρισας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Μπαγινέτα και της βουλευτού Στέλλας Μπίζιου.

Στη διεξοδική συζήτηση, με θέμα τη στήριξη της ζωικής παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο Λαρισαίος πολιτικός προέταξε την αναγκαιότητα καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργαντάς “κανείς δικαιούχος δεν πρόκειται να χάσει την εξισωτική αποζημίωση, αφού θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δεν συμπεριλαμβάνονται στη κατάσταση εγκεκριμένων παραγωγών της πρώτης κατάταξης, να υποβάλλουν προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων και να ενταχθούν στην αξιολόγηση της δεύτερης κατάταξης των δικαιούχων”.

Προϋπόθεση, η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (π.χ υγειονομικό πιστοποιητικό μετακίνησης), ώστε να λάβουν και αυτοί τη σχετική ενίσχυση εντός του Δεκεμβρίου.

Συνδεδεμένη σε βοοτρόφους

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Κρεοπαραγωγής επαρχίας Ελασσόνας (ελευθέρας βοσκής), με τον

διακριτικό τίτλο «Βόειο κρέας Ελασσόνας Ολύμπου», του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων νομού Λάρισας Κρεοπαραγωγής και του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κρεοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής επαρχίας Ελασσόνας, κατέθεσαν στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις τους για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τη νέα προγραμματική περίοδο, που σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, περιλαμβάνονται στις ήδη υποβληθείσες προς την ΕΕ.

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας – για πρώτη φορά – θα προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν και ιδιαίτερα στα βοοειδή, που θα σφάζονται από 5 έως 12 και 12 έως 24 μήνες, με αντίστοιχα ποσά 200 έως 250 ευρώ, ενδεικτικά.

Ο κ. Γεωργαντάς, διαβεβαίωσε, ακόμη, τους παριστάμενους, ότι “θα ενισχύονται οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, που αποτελούν πυλώνα του πρωτογενούς τομέα για την εθνική οικονομία” και πως “είναι ανοικτός σε διορθωτικές προτάσεις, οι οποίες, όμως, θα υποβληθούν στο τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής”.

Οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων, που υιοθετήθηκαν

Αναλυτικότερα οι προτάσεις που κατέθεσαν οι παραγωγοί και θα υλοποιηθούν:

  • Ενίσχυση στις γέννες των αγελάδων 2-16 ετών με τουλάχιστον 200 ευρώ ανά ζώο.
  • Ανώτατο όριο γεννήσεων περί το 80-85% επί του συνόλου των δυνάμενων προς ενίσχυση.
  • Ενίσχυση με 150 ευρώ κατ’ ελάχιστο ανά ζώο στα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή των παραγωγών και σφάζονται έως 12 μηνών.
  • Ενίσχυση με 200 ευρώ ανά ζώο κατ’ ελάχιστο στα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή των παραγωγών και σφάζονται από 12 έως 20 μηνών.

Το «ευχαριστώ» των αγελαδοτρόφων

Αμέσως μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία των παραγωγών, που αποτελούνταν από τους κ.κ. Ιωάννη Πέτσα, Ιωάννη Νυχτερίδα, Χρήστο Νυχτερίδα, Φίλιππο Τέλλιο, Παναγιώτη Δραγατσίκη, Ιωάννη Βάιο και Γεώργιο Τσέτσιλα, ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άκρως εποικοδομητική συζήτηση και τη δρομολόγηση λύσεων στα φλέγοντα ζητήματα, που τους απασχολούν, καθώς και τους βουλευτές κκ. Χρήστο Κέλλα, που ανέλαβε και τον προγραμματισμό της συνάντησης και Στέλλα Μπίζιου, για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη στήριξη του κλάδου.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Χρήστου Κέλλα

«Ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μου να συναντηθούμε με Ελασσονίτες αγελαδοτρόφους κρεοπαραγωγής, για θέματα, που σχετίζονται με την ενίσχυση του κλάδου και τη στήριξη του εισοδήματός τους.

Έγινε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία δρομολογήθηκε η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Για τα ζητήματα που εκκρεμεί η επίλυσή τους, παραμένουμε σε συνεργασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω