Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα οι “Φίλοι του Παυσίλυπου”, απαντώντας σε δημοσίευμα του δήμου Καρδίτσας σχετικά με το έργο ανάπλασης στο Πάρκο του Παυσίλυπου και στη γειτονική πλατεία Πλαστήρα.

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο κ. Ζαφειρόπουλος, αρχιτέκτων, ο κ. Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός, η κ. Μπαρμπατσάλου, δικηγόρος, ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρχοντής, διαδικτυακά ο καθηγητής κ. Γαλούσης.Για μια ακόμα φορά έκαναν λόγο για εγκληματική παρέμβαση και αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην κατάθεση αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της τέταρτης δημοπρασίας του έργου: Δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν υπάρχει Διαχειριστική Μελέτη και δεν έγινε Δημόσια Διαβούλευση.

Αναφέρθηκαν στις τρεις πρώτες αποτυχημένες απόπειρες δημοπράτησης του έργου με το (για ειδικές μόνον περιπτώσεις) σύστημα μελέτης – κατασκευής, οι οποίες, όπως είπαν, δεν προβλημάτισαν τον δήμο Καρδίτσας, και έτσι προχώρησε και σε τέταρτη δημοπράτησή του, στην οποία συμμετείχε ένας και μόνον ενδιαφερόμενος (ο ίδιος που απορρίφθηκε στην 3η δημοπράτηση)

Τόνισαν ότι “παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας η δημοτική αρχή δεν δέχθηκε να οργανώσει μια δημόσια διαβούλευση όπου θα μπορούσαν να κατατεθούν αποτρεπτικές της καταστροφής παρεμβάσεις, προτάσεις προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπλασης που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση του πρασίνου, στην βελτίωση της άρδευσής του, στην κατασκευή έργων που πράγματι χρειάζονται για την βελτίωση της λειτουργίας του, όπως π.χ. την ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης του κτιρίου που σήμερα στεγάζει το Ληξιαρχείο, και όχι την εγκατάσταση  του πανάκριβου και  εξεζητημένου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, παγκάκια, καλαθάκια, διαχωριστικά κλπ),  του δυσκολοσυντήρητου τεχνολογικού εξοπλισμού, του δυσλειτουργικού και απολύτως ανεπαρκούς συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων για την άρδευση του πάρκου και της πλατείας”. Γι’ αυτούς τους λόγους οι “Φίλοι του Παυσίλυπου” αναγκάστηκαν πριν κάποιες μέρες αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της 4ης δημοπράτησης του έργου προσπαθώντας , όπως είπαν, να εμποδίσουν τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις που προβλέπουν η προμελέτη και τα τεύχη της διακήρυξης”.

Στη συνέντευξη τύπου, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η προμελέτη δε λαμβάνει υπόψη την  προφανή σημασία του πάρκου και της πλατείας για το αστικό συγκρότημα της πόλης της Καρδίτσας.

“Στην προσπάθειά της να πετύχει τους στόχους της, η προμελέτη αποτυγχάνει. Και τούτο γιατί:

  • Δεν υιοθετεί τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού
  • Θεωρεί ότι αναπλάθει την περιοχή, ενώ με τις προτάσεις της εξασθενεί η αστική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής απορρύθμισης, της οικονομικής κρίσης, της πανδημικής κρίσης και της κοινωνικής συνοχής
  • Φραστικά και μόνον επικαλείται ότι πρόκειται για πρόταση που αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία για την δημιουργία βιώσιμου μικροκλίματος που μειώνει το αποτύπωμα του CO2. Κανένα από τα στοιχεία της μελέτης δεν συνηγορούν σ’ αυτό, εκτός ίσως από την αναφερόμενη στην Τεχνική Περιγραφή παρέμβαση στο κτίριο του αναψυκτηρίου (προτείνετε κατασκευή φυτεμένου δώματος και επένδυση κατακόρυφων τοίχων με πράσινο), που όμως τελικά είναι εκτός αντικειμένου του έργου (
  • Όπως προκύπτει από την ανάλυση του σχεδίου γενικής διάταξης ο χώρος της πλατείας Πλαστήρα καταστρέφεται. Ουσιαστικά καταργείται. Αφήνεται μόνο ένας ‘‘διάδρομος’’ κυκλοφορίας ανάμεσα στο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και του προβλεπόμενου ‘‘υδάτινου στοιχείου’’. Η πλατεία γίνεται τελικά ένας στενός διάδρομος κυκλοφορίας”.

Όσον αφορά τα γραφόμενα του δήμου Καρδίτσας ότι είναι μια μικρή μερίδα συμπολιτών, οι “Φίλοι του Παυσίλυπου” υπενθύμισαν τις περισσότερες από 1200 υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει, ενώ ο δικηγόρος κ. Τσίπρας είπε σε ό,τι αφορά την αίτηση ακύρωσης, δεν τίθεται θέμα αριθμών, αλλά το δικαίωμα των πολιτών προσφυγής στο φυσικό τους δικαστήριο.

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο κ. Ζαφειρόπουλος, αρχιτέκτων, ο κ. Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός, η κ. Μπαρμπατσάλου, δικηγόρος, ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρχοντής, ο καθηγητής κ. Γαλούσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω