Αποκαρδιωτικό είναι το σκηνικό στη Θεσσαλία. Χιλιάδες στρέμματα και σπίτια παραμένουν κάτω από μολυσμένα λιμνάζοντα νερά και τόνους λάσπης. Οι κάτοικοι καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια των περιουσιών τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η μονάδα διαχείρισης που συστήθηκε και έχει δυνατότητα να απομακρύνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, αναλαμβάνει δουλειά από σήμερα. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς, ενώ δεκάδες περιοχές παραμένουν χωρίς νερό.

Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα προκαλεί η πτώση της μεγάλης γέφυρας Παλαιοπύργου στο Δέλτα του Πηνειού. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος υπερχείλισης της Λίμνης Κάρλας με τους κατοίκους στις γύρω περιοχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Τα προβλήματα στη Λάρισα παραμένουν, παρά τη μείωση της στάθμης του ποταμού. Οι άνθρωποι παραμένουν στον δρόμο, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, ενώ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους η καταστροφή είναι ολική.

Υπάρχουν όμως και θετικά μηνύματα σήμερα, καθώς αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος που οδηγεί από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, λίγο έξω από τη Λάρισα, προς Τύρναβο, Ελασσόνα, Κοζάνη, Γιάννουλη. Είναι ο δρόμος που έδινε δηλαδή τη δυνατότητα για όσους μπορούσαν να μετακινηθούν από Λάρισα προς τη Δυτική Μακεδονία αλλά και την Κεντρική. Ήδη δόθηκε στην κυκλοφορία μία λωρίδα για τα αστικά λεωφορεία προς Γιάννουλη, Φαλάνη, Δασοχώρι.

Κακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό – Κατέρρευσε γέφυρα στον Παλαιόπυργο

Η μεταφορά των ανθρώπων γινόταν νωρίτερα με τα στρατιωτικά οχήματα, παρά το ότι έχει υποχωρήσει αισθητά το νερό χάρη στο ανάχωμα που έκαναν από την πάνω πλευρά των εργατικών κατοικιών και κατάφεραν τουλάχιστον να ανακόψουν τη ροή του νερού γιατί είχε δημιουργηθεί μια νέα κοίτη του ποταμού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εργατικές κατοικίες. Μέσα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακόμη εγκλωβισμένοι όλες αυτές τις ημέρες. Είναι καλά στην υγεία τους και τους μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Αυτή τη στιγμή η αγωνία είναι στα παρακάρλια χωριά, εκεί που ανεβαίνει η στάθμη των νερών και απειλούνται κατοικημένες περιοχέ. Πέρα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν παραδοθεί στα νερά, έχει πλημμυρίσει μια απέραντη έκταση και έχει μετατρέψει την περιοχή σε μία νέα λίμνη από τη Λάρισα μέχρι τη λίμνη Κάρλας.

Παράλληλα, η γέφυρα στον Παλαιόπυργο κατέρρευσε. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο. Με την κατάρρευση της γέφυρας, η πρόσβαση στην περιοχή του Παλαιοπύργου γίνεται μέσω του Πυργετού.

Στην Καρδίτσα παραμένουν τα προβλήματα παρά τη μείωση της στάθμης του νερού. Τα ζώα απομακρύνονται από τα περισσότερα χωριά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πρόβλημα με το πόσιμο νερό. Μόνο στον Δήμο Καρδίτσας και στον Δήμο Μουζακίου το νερό είναι πόσιμο. Για τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης το νερό απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, καθώς τόσο το φυτικό, όσο και το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί απόλυτη καταστροφή. Στον Κοσκινά βρέθηκαν νεκρά σε μια μόνο μονάδα 6.500 χοίροι.

Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών, οι οποίοι σπεύδουν σε βοήθεια των συμπολιτών τους και ετοιμάζουν καθημερινά φαγητό για τους πλημμυροπαθείς.

Στο Πήλιο επικρατεί αγωνία για το ζευγάρι των Αυστριακών. Χθες σορός άνδρα εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή, όπου το περασμένο Σάββατο βρέθηκε η σορός μιας γυναίκας και εξετάζεται εάν πρόκειται για το νιόπαντρο ζευγάρι.

Ακατάλληλο για χρήση είναι το νερό και στον Βόλο, ενώ γρίφος παραμένει αν θα ανοίξουν και πώς από Δευτέρα τα σχολεία, παρά το ότι οι παρεμβάσεις σε υποδομές που καταστράφηκαν και κυρίως στις οδικές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με αποτέλεσμα σε κάποιο βαθμό να αποκαθίσταται η κυκλοφορία σε σημεία όπου είχε αποκοπεί τις προηγούμενες ημέρες. Ο δρόμος που οδηγεί προς την Πορταριά και στη συνέχεια στο Πήλιο αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Όσον αφορά στον νερό, επικρατεί μία ασάφεια αν και βάσει αναλύσεων είναι μη πόσιμο. Οι καταστηματάρχες της εστίασης ζητούν να εκδοθεί ένα κεντρικό πρωτόκολλο ώστε να ξέρουν πως θα ενεργήσουν, τι θα πράξουν. Αλλά και στα νοικοκυριά επίσης επικρατεί ένας μεγάλος προβληματισμός κατά πόσο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό το νερό για οικιακή χρήση, βάσει των οδηγιών του υπουργείου που βασίζονται στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό – Κατέρρευσε γέφυρα στον ΠαλαιόπυργοΚακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό – Κατέρρευσε γέφυρα στον Παλαιόπυργο

Αυτό το θέμα του νερού συνδέεται άμεσα και με το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα. Κανονικά η αναστολή που πήρε το άνοιγμα των σχολείων στη Μαγνησία σε πρώτη φάση ήταν για μία εβδομάδα. Όλες αυτές τις μέρες κλιμάκια από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας πραγματοποιούν αυτοψίες και ελέγχους στα σχολεία της Μαγνησίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που αφορούν στη στατικότητα των 130 σχολείων που υπάρχουν στη Μαγνησία. Υπάρχουν βέβαια σχολεία που είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξουν και κυρίως μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δύο, τρία σχολικά συγκροτήματα που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι από τα μέσα του Οκτωβρίου θα δοθούν οι πρώτες προκαταβολές στους πληγέντες.

Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από τους Ευρωπαίους θα τα εξαντλήσουμε, άρα ξεπερνάνε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα χρειαστούμε και εκτός αυτού, μόνο για φέτος, θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα τα οδηγήσουμε για την λεγόμενη πρώτη αρωγή, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες των πολιτών επάνω στη Θεσσαλία” είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω