«Οι συμπατριώτες μας, που πολέμησαν γενναία στο αλβανικό μέτωπο και αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών στα κατοχικά χρόνια, κατατάσσονται στο πάνθεον των Ελλήνων, που έταξαν τη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες προασπίζοντας την ελευθερία της πατρίδας.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τη Νίκαια στον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, προς τιμήν των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο και των 16 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την άνοιξη του 1943, προσθέτοντας:

«Στον Β΄ ΠΠ, η πατρίδα μας θρήνησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και κατετάγη μεταξύ των συμμαχικών κρατών με τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς απώλεσε το 11% περίπου του πληθυσμού της. Η αντίστασή μας απέναντι στα ναζιστικά και φασιστικά στρατεύματα συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των συμμάχων και, κατ’ επέκταση, στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού συστήματος διεθνών σχέσεων.

Το σύστημα αυτό αποδομείται σήμερα από τους ίδιους τους θεμελιωτές του. Ρωσία και Κίνα διατρανώνουν ότι επιδιώκουν τον σχηματισμό νέας παγκόσμιας τάξης, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Στον αντίποδα, η Δύση, μετά τη μονοπολική περίοδο, έμεινε για αρκετά χρόνια χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό και κοινό όραμα για το μέλλον.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Δυστυχώς, σε αυτές τις συνθήκες, καιροφυλακτούν επιτήδειοι “ουδέτεροι”, όπως η Άγκυρα, προκειμένου να προσποριστούν οφέλη. Η Ελλάδα, όμως, δεν φοβάται!».

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε πως «η Ελλάδα αποτελεί προμαχώνα ελευθερίας της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας:

«Η κρατική υπόσταση και ανεξαρτησία της χώρας μας κατακτήθηκε με αμέτρητες θυσίες από τον ελληνικό λαό, που αντιστάθηκε διαχρονικά στον αυταρχισμό και σε κάθε ολοκληρωτικό εγχείρημα.

Πάντα αμυνόμενοι και λιγότεροι αριθμητικά, διαθέτοντας, ωστόσο, ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα και πίστη στο δίκαιο, πολεμήσαμε ενωμένοι απέναντι σε καθεστώτα, που απορρίφθηκαν από τη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου και καταδικάστηκαν από την ιστορία. Οι αγώνες του γένους μας συνδέονται με την πρόοδο της οικουμένης».

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε, ακόμη, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στη «μαύρη» επέτειο πτώσης της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας:

«Προχωράμε αταλάντευτα μπροστά, έχοντας ενισχύσει την αμυντική θωράκισή της χώρας, τόσο με νέα όπλα, όσο και με συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η πατρίδα μας αποτελεί πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και προάσπισης του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, και είναι ικανή να συμβάλλει στην ειρήνη και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Άλλοτε κέντρο της ανθρωπότητας, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, και σήμερα τμήμα του πυρήνα της ΕΕ, η Ελλάδα διαδραματίζει τον γεωπολιτικό ρόλο που της επιφυλάσσει η γεωγραφική της θέση, προασπίζοντας το δίκαιο και τις παγκόσμιες αξίες. Ως περιφερειακή δύναμη του 21ου αιώνα, τασσόμαστε με τη διεθνή νομιμότητα τιμώντας την υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας! Ειδικά, σήμερα, 29η Μαΐου, επέτειο της πτώσης της Βασιλεύουσας, η σκέψη μας είναι στους υπερασπιστές της Πόλης, με πρώτον τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που υπήρξε στυλοβάτης του ελληνισμού σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω