Με βράβευσή της, αναγνωρίστηκε δημόσια, η μεγάλη προσφορά της Ευαγγελίας Λιακούλη, Βουλευτή Λάρισας και Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ που θήτευσε ως Πρόεδρός του από το 2011 μέχρι το 2019, για την δημιουργία του «Εργαστηρίου Ζωής», ενός προτύπου έργου πρόληψης, που αναγνωρίστηκε διεθνώς και συνεχίζει να σαρώνει τα βραβεία στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Παράλληλα, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από το Κέντρο και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, αλλά και στον σκηνοθέτη Κώστα Λαμπρούλη, που αποτελούσαν την ομάδα με την οποία το Εργαστήρι Ζωής, κατέκτησε την μεγάλη διάκριση του Βραβείου Πρόληψης Pombidou 2018, αναπτύσσοντας έτσι μεγάλες διασυνδέσεις και μεγάλες προοπτικές.

Εμφανώς συγκινημένη, η κ. Λιακούλη, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, τόνισε:

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για την αγάπη σας και τη δημόσια αναγνώριση ενός έργου, για το οποίο νιώθω ότι είναι το πνευματικό μου παιδί. Ευχαριστώ πολύ τον κ Πρόεδρο, όλα τα μέλη του ΔΣ, τα στελέχη και τους συνεργάτες γι’ αυτήν την μεγάλη τιμή. Αυτή την τιμή, θέλω να ξέρετε ότι την έχω ήδη τοποθετήσει στο πιο τρυφερό μέρος της καρδιάς μου. Γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται το Εργαστήρι Ζωής, εκεί βρίσκεται όλη η πολυτάραχη ιστορία του, εκεί είναι οι αγώνες μας για την πρωτοπορία, την καινοτομία, την σύνδεση των εξαρτήσεων με τις κοινωνικές επιστήμες και τις Τέχνες, για την ανάδειξη των σύγχρονων προβλημάτων – όχι μόνο των εξαρτήσεων από ουσίες, αλλά τις σύγχρονες μορφές βίας, την κακοποίηση, την επιθετικότητα, την ηλεκτρονική βία, το bulling. Το έργο αυτό και τη διάκριση στο πρόσωπό μου αφιερώνω στα μέλη του ΔΣ που ήταν μαζί μου όταν το Εργαστήρι δημιουργήθηκε στον Χρήστο Καλομπάτσιο, τον Βασίλη Σίμο, τον Δημήτρη Γεωργάκη, τον Μάκη Μπανιό, τον Γιάννη Σάπκα, τον αείμνηστο Γιάννη Βλαχομήτρο και την Ειρήνη Κουφάκη.

Όταν το 2011 βρέθηκα στο τιμόνι του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ, εντεταλμένη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εθελόντρια -άμισθη Πρόεδρός του μέχρι το 2019, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μένα ξεκινούσε.

Ένιωσα από την πρώτη στιγμή, ότι μπορούμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε όλες τις εμπειρίες, προκειμένου να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.

Ανοίξαμε καταρχήν το Κέντρο σε όλους. Η Αυτοδιοίκηση προτάχθηκε ως κύρια σύμμαχος, συνοδοιπόρος και συνεργάτης. Την ίδια ώρα, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με ομιλίες υγειονομικού χαρακτήρα- ήμασταν πια παρωχημένοι.

Νιώθοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε, κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο την πρότασή μου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, μέσα από την Τέχνη, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη δημιουργική γραφή και πολλά ακόμη.

Παρά τα μεγάλα – πραγματικά ή τεχνητά- εμπόδια, ένα εμπνευσμένο διοικητικό συμβούλιο προώθησε το σχέδιο και μαζί με τα στελέχη , δημιουργήσαμε το Εργαστήρι Ζωής, που είχα την τύχη προσωπικά να «βαφτίσω», επιλέγοντας τη «ζωή», ως κεντροβαρές στοιχείο του.

Μετά από κοινούς κόπους χρόνων, πολλών Ανθρώπων και με την στήριξη της Περιφέρειας, το 2018 επέμενα ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σε διεθνές επίπεδο την αναγνώριση της πρωτοτυπίας μας στην πρόληψη. Δικαιωθήκαμε με τη μεγάλη διάκριση του Βραβείου Πρόληψης Pombidou 2018, που έβαλε πλέον το Κέντρο Πρόληψης σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και του έδωσε τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, η ίδια δουλειά του 2018, σαρώνει και πάλι τα διεθνή βραβεία και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα σε 88 χώρες.

Αυτό που εγώ έμαθα από την πορεία μου στο έργο αυτό, είναι ότι πάντοτε ένα δυνατό όραμα, που έχει μέσα του αλήθεια και ανυπόκριτη αγάπη, μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, να υλοποιηθεί και να μεγαλουργήσει.

Μέσα από το Εργαστήρι Ζωής, γνωρίστηκα με πολλούς ανθρώπους, μοιράστηκα σκέψεις και συναισθήματα, ζήσαμε κοινά βιώματα και όλοι μαζί αισθανθήκαμε ότι ίσως γίναμε λίγο καλύτεροι Άνθρωποι.

Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη, στη σύγχρονη ζωή..

Με μεγαλύτερη πίστη θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ακόμη περισσότερα, ακόμη καλύτερα, ακόμη μεγαλύτερα.

Όσο ζω, από κάθε μετερίζι, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον Τόπο μας και τους Ανθρώπους μας.

Νιώθω ότι τους αξίζει και απολαμβάνω κάθε διαδρομή όταν είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω