Στη σπουδαιότητα της πρόληψης που κυριολεκτικά σώζει ζωές, εστίασαν οι ομιλητές μίας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ το Δήμου Φαρσάλων με θέμα τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα με επιτυχία και συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στο πλαίσιο του μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ευχαρίστησε το ΚΕΠ Υγείας για τη σπουδαία δουλειά που κάνει, τονίζοντας παράλληλα πως «ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που συναντάμε, ιάσιμος αν τον προλάβουμε. Αφορά γυναίκες και άντρες. Όλοι πρέπει να προσέχουμε».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος, αρμόδια για το ΚΕΠ Υγείας κ. Σοφία Χατζηπλή, σημειώνοντας πως «η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Παρόλο που είχαμε μία μεγάλη περίοδο κρίσης με τον κορωνοϊό, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας προχώρησε σε πάρα πολλές δράσεις όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. Σ’ αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει. Χρειάζεται η συνεισφορά πολλών ανθρώπων». Η κ. Χατζηπλή αναφέρθηκε επίσης στις προσεχείς δράσεις του ΚΕΠ Υγείας, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού άνοιας, επέκταση του προγράμματος με το ΚΕΘΕΑ και συμβουλευτικές δράσεις με επίκεντρο τις σχολικές μονάδες.

Στην ομιλία της η Μαία του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων κ. Φωτεινή Πιτσιάβα αναφέρθηκε εκτενώς στην εμμηνόπαυση και υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η εμμηνόπαυση αποτελεί μία κλινική οντότητα με συμπτωματολογία και επιπτώσεις στη ζωή της γυναίκας, οι οποίες μπορούν και να προληφθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν. Έτσι, η Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης συστήνει για τις γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση να γίνεται ετήσιος έλεγχος με μία σειρά εξετάσεων όπως τεστ Παπ, υπέρηχος γυναικολογικών οργάνων, μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας και γενικές εργαστηριακές εξετάσεις».

Στις κακοήθειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και στην αξία της πρόληψης αναφέρθηκε ο Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος κ. Γιώργος Κοντόπουλος ο οποίος στο τελικό του συμπέρασμα τόνισε ότι «όσα χρόνια και να περάσουν για την ιατρική αυτό που προκύπτει είναι ότι σίγουρα καλύτερο είναι το να προλαβαίνουμε παρά το να θεραπεύουμε».

Τέλος, ο Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού κ. Απόστολος Ζαβός ανέπτυξε το θέμα «καρκίνος μαστού, διάγνωση – θεραπεία», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί είναι ένας πάρα πολύ συχνός καρκίνος. Όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος για μία γυναίκα είναι 12%, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες μέχρι την ηλικία των 70 θα έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού… Το κύριο πρόβλημα που έχουμε είναι η καθυστερημένη διάγνωση γιατί οι μισές γυναίκες κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο… Είναι ένας καρκίνος που πραγματικά αν διαγνωστεί έγκαιρα η πρόγνωσή του είναι εξαιρετική. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών – που σε μερικές περιπτώσεις φθάνει και στο 100% στους πρώιμους καρκίνους – εφόσον διαγνωστούν στα πρώιμα στάδια, θα είναι ζωντανές στα επόμενα δέκα χρόνια και θα είναι καλά σε όλη τους της ζωή. Αντίστοιχα οι γυναίκες που θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια, η πρόγνωσή τους δε θα είναι τόσο καλή και από εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα. Έχει βρεθεί ότι αν κάνουμε προληπτικούς ελέγχους, μαστογραφία στις γυναίκες, θα μειώσουμε τη θνητότητα στο γυναικείο πληθυσμό κατά 25%».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω