«Μπορεί εδώ μαζί μας να είναι αυτές οι γενναίες γυναίκες βουλευτές, που διασώθηκαν κατόπιν ενεργειών της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δράσεων που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση γυναικών που βρίσκονταν σε κίνδυνο από την επικράτηση των Ταλιμπάν, όμως, είναι χιλιάδες όσοι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Και οι άνθρωποι αυτοί, θύματα πολλές φορές της παραπληροφόρησης, καταλήγουν να γίνονται εργαλεία στα χέρια κρατών, όπως κάνει η γειτονική μας Τουρκία, που μέσω αυτών ασκεί εκβιασμούς και προωθεί πολιτικούς στόχους».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -στην οποία προεδρεύει- και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας των φύλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος πρώην μελών του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα».

Στην συνεδρίαση, παρέστησαν γυναίκες, πρώην μέλη του Αφγανικού κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος, που διέφυγαν από την χώρα τους με την βοήθεια της Ελλάδας, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Κατά τη συζήτηση τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές κυρίες Yusufi Nazifa, Homa Ahmadi και η δικαστής κυρία Haidari Hasina, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού καλωσόρισε στην Βουλή τις πρώην βουλευτές και δικαστικούς από το Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι «αυτές οι γυναίκες, όπως και εκατομμύρια άλλες, που παραμένουν στο Αφγανιστάν, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, είχαν όνειρα, και την ελπίδα ότι θα τα πραγματοποιούσαν. Ότι στην πατρίδα τους επιτέλους θα εμπεδώνονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, ότι τα κορίτσια δεν θα ήταν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ότι θα μπορούν να πηγαίνουν κανονικά σε σχολείο και σε πανεπιστήμιο, και ότι δεν θα δίνονται ως νύφες από μικρά κορίτσια σε όποιον άντρα θελήσει η οικογένειά τους. Ότι θα μπορούν να εργάζονται σε οποιαδήποτε εργασία, χωρίς απαγορεύσεις, ισότιμα με τους άντρες».

Το παράδειγμα του Ιρανού μαθητή

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σημείωσε ότι «η χώρα μας, μια χώρα σύνορο της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, για χρόνια αποτελεί την πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μια θέση στον ήλιο της ευρωπαϊκής Εδέμ, είτε λόγω των πολέμων και των πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων, είτε λόγω της προσδοκίας καλύτερων συνθηκών ζωής στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή, χωρίς την απαιτούμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και παρά τον απόλυτο σεβασμό που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και το φιλόξενο πνεύμα των Ελλήνων, συχνά οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικά φαινόμενα, όπως η γκετοποίηση και η περιθωριοποίηση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών». Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το παράδειγμα του Ιρανού πρόσφυγα μαθητή, που μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο, μαρτυρά την αξία της ημετέρας παιδείας ως μοχλού κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, όσων πραγματικά το επιθυμούν και κοπιάζουν προς τούτο».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισηγητική παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=G39DlRrkBxQ&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω