Στην 15η γιορτή Χαλβά του Δήμου Φαρσάλων, που συνδιοργανώνουν  η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Φαρσάλων, το Επιμελητήριο Λάρισας και ο Σύλλογος Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών, παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, απεύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Μέσα στη δίνη τόσων αρνητικών καταστάσεων, η μεγάλη αξία αυτών των εκδηλώσεων, όπως αυτή της ανάδειξης του φημισμένου χαλβά Φαρσάλων -που ομολογουμένως, μας έλειψαν πολύ αυτά τα 2,5 χρόνια των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας -είναι γεγονός ότι μας ενώνουν, για να συνυπάρξουμε, να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, να νιώσουμε τη χαρά της παρέας, αλλά και να γευθούμε τοπικές γεύσεις, όπως τον παραδοσιακό χαλβά Φαρσάλων.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα τοπικό προϊόν που κατόρθωσε κάτι, που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κατόρθωσε να έχει ένα ισχυρό brand name και μια αναγνωρισιμότητα ανά την Ελλάδα, που λίγα προϊόντα τέτοιου τύπου διαθέτουν. Καθοριστικής σημασίας για αυτή του την καθιέρωση, είναι η γνώση, το μεράκι και η αγάπη των ανθρώπων του τόπου μας, που τον παρασκευάζουν και τον προωθούν. Έτσι, το προϊόν κατόρθωσε να γίνει πραγματικά εμβληματικό, όχι μόνο για το νομό Λάρισας, αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Οι γιορτές των τοπικών προϊόντων,  στηρίζουν την τοπική οικονομία, ανοίγουν νέους ορίζοντες και προοπτικές για την ανάπτυξη  της παραγωγικής δυνατότητας της περιοχής, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Για την εξωστρέφεια του προϊόντος σε όλες τις αγορές, απαιτούνται υποδομές- όπως ο περιβόητος δρόμος Λάρισας –Φαρσάλων που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε αναμονή, απαιτείται δίκτυο που θα προωθήσει το προϊόν, αλλά και η επιστημονική κοινότητα που θα διασφαλίσει τους όρους της πιστοποίησης.

Όλα αυτά είναι δυστυχώς ακόμη ευχές. Μετά τον «Ιανό» και τις μεγάλες καταστροφές στα Φάρσαλα, ζητήσαμε ολοκληρωμένο και ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της επαρχίας Φαρσάλων, που περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις χαλβαδοποιίας. Δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε δεκτό . Ούτε στη ΔΕΘ ο κ Πρωθυπουργός επεφύλαξε κάτι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ούτε καν κίνητρα για τη συνέχειά τους, παρά την επέλαση της ενεργειακής κρίσης και το κόστος που έχει εκτιναχθεί.

Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε θεσμικά τις διεκδικήσεις της περιοχής και να είμαστε ασυμβίβαστοι στον αγώνα μας. Οι ευχές δεν φτάνουν . Απαιτείται καθαρός λόγος, ευθύς και σαφής.

Πρώτα ο Τόπος μας και οι Άνθρωποί μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω