«Μπορεί να πέρασαν οκτώ δεκαετίες αλλά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των πατριωτών όχι μόνο γιατί το οφείλουμε ως χρέος σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και βίωσαν ένα τραύμα πολύ σκληρό, αλλά και γιατί οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, να αντλούμε διδάγματα, ιδιαίτερα σε μία εποχή που αναβιώνουν επικίνδυνοι, ανιστόρητοι αναθεωρητισμοί στην Ευρώπη, αλλά και στη γειτονιά μας, όπου έχουμε τον εξ ανατολών γείτονα που ευθέως επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον χαιρετισμό του στο Πανδημοτικό Μνημόσυνο για τους 40 πατριώτες που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 26.03.1944 στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

Επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί

Ο Θεσσαλός πολιτικός, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με τις εξελίξεις του σήμερα ανέφερε ότι «οκτώ δεκαετίες μετά τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρούσαμε αυτονόητη την ειρήνη στην ευρύτερη γειτονιά μας, τη γηραιά ήπειρο. Και μπορεί η Γερμανία, κάποτε, να ήτανε αυτή που αιματοκύλισε δύο φορές την Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα με τον Ά και Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, να ήτανε αυτή η οποία συνέδραμε ουσιαστικά την οθωμανική αυτοκρατορία, αρχικά, και την Τουρκία αργότερα, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών, των χριστιανών της Μικράς Ασίας, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια της Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά πλέον, είναι εταίρος μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα ανέμενε κανείς, ότι, μετά το επιτυχές εγχείρημα στην Ευρώπη που είναι η δημιουργία της ΕΕ, όπου βρέθηκαν εκεί οι Γερμανοί και οι Αγγλογάλλοι, βασικοί αντίπαλοι στους δύο μεγάλους πολέμους, και μετά και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και συνακόλουθα τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ότι δεν θα είχαμε πόλεμο στη γειτονιά μας, στη γενιά μας. Δυστυχώς, όμως, το βιώνουμε και οφείλουμε να διδαχτούμε από αυτό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες. Και δυστυχώς το αφήγημα του αναθεωρητισμού βλέπετε να υιοθετείται απροκάλυπτα πια και από τον εξ ανατολών γείτονά μας».

Να διδαχθούμε από την ιστορία

Καταλήγοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη των πατριωτών, να διδασκόμαστε από την ιστορία για να μην επαναλαμβάνονται λάθη. Η Ελλάδα, εκείνα τα χρόνια της κατοχής, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνίστηκε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρέθηκε στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου. Δυστυχώς, λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν έδρεψε τις δάφνες της νίκης όπως θα έπρεπε. Δύο φορές απελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος και έμεινε εκτός του εθνικού κορμού. Σήμερα, και πάλι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνιζόμενη με τον ελεύθερο κόσμο στον πόλεμο αυτό που διεξάγεται στην ευρύτερη γειτονιά μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, με εθνική ενότητα θα δρέψουμε τους καρπούς του γεγονότος ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που δεν αφήνει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε από εκείνη τη δύσκολη εποχή. Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν εδώ στη Σπηλιά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κρικώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Κολλάτος και Γιάννης Αργυρίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής και το μέλος κ. Γιώργος Λιόγκας, ο πρόεδρος της Σπηλιάς κ. Νίκος Σελήνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιωτών κ. Νίκος Νταής και αρκετοί Σπηλιώτες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/z4sZDvfgH1w

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω