Δεκάδες χώρες μέλη του ΟΗΕ κατήγγειλαν την Πέμπτη, σε δήλωση που συνέταξαν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Λιθουανία, τη στόχευση δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης στη Μιανμάρ και τις διακοπές του Ίντερνετ.

“Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση των διακοπών στο Ίντερνετ για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πληροφόρηση και την προφανή συγκεκριμένη στόχευση τοπικών και διεθνών δημοσιογράφων”, αναφέρεται στη δήλωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, συμπροέδρων στον ΟΗΕ της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Οι υπογράφοντες “καταδικάζουν την παρενόχληση, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις” όπως τις παρόμοιες επιθέσεις κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων μελών της κοινωνίας των πολιτών”, προστίθεται στο κείμενο.

“Συμμετέχουμε στην έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων αυτών που κρατούνται αυθαίρετα” διευκρινίζεται στη δήλωση.

Η χούντα της Μιανμάρ διέταξε την Πέμπτη τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να αναστείλουν τις ασύρματες συνδέσεις “μέχρι νεωτέρας”, όπως έγινε γνωστό από φορέα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών.

Οι αρχές έχουν ήδη διατάξει την αναστολή της μεταφοράς δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και αυτή η νέα διακοπή κινδυνεύει να παραλύσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη χώρα όπου πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε σταθερές γραμμές.

Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και το Μεξικό. Δεν έχουν υπογράψει τη δήλωση, μεταξύ άλλων, η Κίνα και η Ρωσία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω