Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συμμετείχε, ως ένας εκ των συνδιοργανωτών, στην ημερίδα της Αντιπεριφέρειας Κλιματικής Κρίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα: «Οικολογικά Σχολεία: Η ανάπτυξη της οικολογικής αντίληψης στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της οικολογικής συνείδησης στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία στην εποχή μας, που η κλιματική κρίση κάνει την παρουσία της ιδιαίτερα αισθητή, αποτελεί μια σημαντική αναγκαιότητα.

• Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΔΔΕ Λάρισας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες των Δήμων ώστε να στρέψει ολοένα και περισσότερα σχολεία στην χρήση και εφαρμογή οικολογικών υλικών που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα όπως για παράδειγμα:

Η χρήση φυσικών υλικών μόνωσης, που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των σχολείων.

Η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρονικών συσκευών, που μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Η φύτευση δέντρων και φυτών γύρω από το σχολείο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και να μειώσει την αστική θερμονησίδα.

• Ταυτόχρονα, με την έγκριση και ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ευαισθητοποιεί τους μαθητές στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκπαιδευτικοί, ως καθοδηγητές, ενθαρρύνουν τη βιώσιμη συμπεριφορά και την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η συνεργασία των σχολείων με οικολογικές οργανώσεις και η συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις ενισχύουν τη γνώση και την εμπλοκή των μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια νέα γενιά υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Για το σκοπό αυτό το σχολικό έτος 2023-2024 εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν στα σχολεία της ΔΔΕ Λάρισας συνολικά 87 προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων τα 14 αφορούν στην ανάπτυξη της οικολογικής αντίληψης στην εκπαιδευτική κοινότητα όπως:

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ε.Ν.Ε.Ρ.Γ.Ω.ΜΑΘΑΙΝΩ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ!

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ

ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ-ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ (SMALL STEPS-BIG IMPACT)

Orienteering and Goose chace-ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕΣΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

“ΣΚΕΨΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ”

• Επιπλέον, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενεργοποίησε τα σχολεία να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 18 – 26 Νοεμβρίου- #EWWR 2023, European Week for Waste Reduction, τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή καμπάνια για την Ανακύκλωση, οργανώνοντας δράσεις με το σύνθημα “Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία” που ήταν το θέμα της EWWR 2023.

15 Σχολεία της ΔΔΕ Λάρισας, με περισσότερους από 400 μαθητές/τριες και πάνω από 45 εκπαιδευτικούς, συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή καμπάνια και οργάνωσαν συνολικά 22 Δράσεις την εβδομάδα 18 – 26 Νοεμβρίου 2023.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί δραστηριοποιήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά με Δράσεις όπως:

Campaign on raising awareness and preventing use of plastic bottles

Waste sorting and recycling

Στο καπάκι! Δράση ανακύκλωσης

Finding ways to reduce packaging

Eat and Drink, Reduce and Reuse at School

Ανακυκλώνουμε πλαστικά καπάκια-Μειώνουμε τη ρύπανση-Βοηθάμε συνανθρώπους μας

Go Greener

Τα πάντα…Re (Everything is recyclable)

Παίζοντας με παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Φτιάχνουμε γλυπτό από ανακυκλώσιμα υλικά

Στο πλαίσιο συμμετοχής στην EWWR, η ΔΔΕ Λάρισας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, διοργάνωσε τη Δράση “Οι συσκευασίες βρίσκουν τον κάδο τους!” για τα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων. Η Δράση διοργανώθηκε με αφορμή την δρομολόγηση τοποθέτησης από το Δήμο Λαρισαίων, των ειδικών χρωματιστών κάδων στον προαύλιο χώρο όλων των σχολείων για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών και συμμετείχαν σε αυτή 11 σχολεία της Λάρισας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη σωστή Ανακύκλωση συσκευασιών, συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας 18 – 26 Νοεμβρίου 2023 τα ανακυκλώσιμα που πρόεκυψαν από το τμήμα τους (χαρτί και απόβλητα συσκευασίας από το κολατσιό τους). Κατανόησαν τα διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και εκπαιδεύτηκαν στο διαχωρισμό και στην ανακύκλωσή τους, τοποθετώντας τα υλικά απόβλητα συσκευασίας από χαρτί στον κίτρινο κάδο, τα υλικά από πλαστικό στον πορτοκαλί και τις μεταλλικές συσκευασίες στον κόκκινο κάδο του σχολείου τους.

Για την διάχυση τη δράσης και την ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών-μαθητριών και γονέων, και την εκπαίδευση στη σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δημιούργησε ειδική Ενημερωτική Καμπάνια με ενημερωτικό υλικό – ΑΦΙΣΑ και ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – το οποίο προωθήθηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των ειδικών κάδων.

• Επίσης η ΔΔΕ Λάρισας συμμετείχε και κατά το σχολικό έτος 2022-2023, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων – EWWR 2022 (19 – 27/11/22), ως προγραμματιστής ενεργειών (ACTION DEVELOPER), διοργανώνοντας συγκεκριμένη δράση για την προώθηση της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σε συνεργασία με σχολικές μονάδες.

Με τη κεντρική δράση Ανακύκλωσης «Και εγώ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ… ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ τώρα ΡΟΥΧΑ & ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!» η ΔΔΕ Λάρισας απευθύνθηκε σε μαθητές/τριες όλων των τύπων των σχολείων της Β/θμιας (Γυμνάσια και Λύκεια), γενικής και ειδικής εκπαίδευσης της ΔΔΕ Λάρισας αλλά και στους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων σχολείων.

Η πρωτοβουλία είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο του σχολείου, κυρίως των μαθητών και μαθητριών, αλλά και των οικογενειών τους, καθώς και των εκπαιδευτικών, σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της κυκλικότητας – ανακύκλωσης στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.

Το σπουδαίο αποτύπωμα της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι, υλοποιήθηκαν 36 επιμέρους δράσεις, σε 36 σχολικές μονάδες, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 8400 μαθητές/τριες και 290 εκπαιδευτικοί, συλλέγοντας 4.489 κιλά ανακυκλώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τα οποία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του δικτύου Ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων των Δήμων (EAST WEST) καταγράφηκαν και παραδόθηκαν στο δίκτυο.

Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχής των σχολικών μονάδων κατέταξε τη συνολική δράση της ΔΔΕ Λάρισας σε κορυφαία θέση μεταξύ των δράσεων ανακύκλωσης EWWR 2022 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΑΝ στις 99 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι 36 πραγματοποιήθηκαν στη ΔΔΕ Λάρισας. Για το λόγο αυτό η συνολική δράση της ΔΔΕ Λάρισας επιλέχθηκε από τον εθνικό συντονιστή ΕΟΑΝ για να προωθηθεί προς βράβευση στην κατηγορία ADMINISTRATION/PUBLIC AUTHORITY.

Είναι φανερό ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αναγνωρίζει την κρίσιμη σημασία της ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλη την τοπική κοινότητα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας περιβαλλοντικά συνειδητής κοινωνίας.

Όλοι Μαζί, μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές και την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω