Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει προσεκτικά βήματα προς την  ελευθερία προωθώντας τη νέα διαφημιστική εκστρατεία «κάνω τα επόμενα  βήματα με ασφάλεια». Από σήμερα στην Αγγλία επανέρχεται ο κανόνας των έξι. Επιτρέπεται να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους  έξι άτομα ή δύο νοικοκυριά, σε ιδιωτικούς κήπους, πάρκα και παραλίες ενώ ξεκινούν και  τα υπαίθρια αθλήματα  όπως ποδόσφαιρο, κρίκετ, τένις και γκολφ.

Ήδη από τα ξημερώματα κολυμβητές στις ανοικτές πισίνες και παίκτες του γκολφ ξεκίνησαν τις αθλητικής τους δραστηριότητες με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 21 βαθμούς για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ευχήθηκε χθες για την χώρα του «την καλύτερη τύχη» και είπε ότι ξέρει «πόσο δύσκολο ήταν να απομακρυνθείς από τους συμπαίκτες σου και τους προπονητές σου και τα αθλήματα που αγαπάς» και επισήμανε την καθοδήγηση για τη σημασία της τήρησης των κανόνων, της αντίστασης στον πειρασμό να εναγκαλισμού με άτομα που δεν είναι στο ίδιο νοικοκυριό ή στην ίδια φούσκα».

Το μήνυμα προειδοποίησης από την κυβέρνηση έρχεται παρά την επιτυχία της διάθεσης εμβολίων, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια στη Βρετανία να έχουν  ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, περίπου το 57%,  ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων μειώθηκε σε 3.768, ο χαμηλότερος από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο Mατ Χάνκοκ, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε: «Κάθε μέρα πλησιάζουμε πιο κοντά στον ιό. Έχουμε ήδη εμβολιάσει πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού και έχουμε νέα εμβόλια που κυκλοφορούν, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. «Ξέρω ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολες και πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που μπορούν να δουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες. Αλλά όπως βλέπουμε από τις αυξανόμενες περιπτώσεις στην Ευρώπη, αυτός ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί  πραγματική απειλή».

Περισσότερα Εδω