Την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους «για τις αποτελεσματικές προσπάθειες που κατέβαλε», ώστε να δρομολογηθεί η εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ αποζημίωση στα βιομηχανικά αχλάδια της περιοχής, που επισφραγίστηκε με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 2482/Β/20-5-2022), διατύπωσαν οι αγρότες παραγωγοί βιομηχανικών αχλαδιών στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Πλατανούλια του δήμου Τυρνάβου, μετά από πρόσκληση των προεδρείων των δύο συνεταιρισμών του χωριού, του «Α.Σ. Πλατανουλίων» και του «Α.Σ. Φρουτοπηγή», οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Θεσσαλό πολιτικό για το αίσιο τέλος της προσπάθειας, ώστε να προκύψουν αποζημιώσεις για τις ζημιές στα βιομηχανικά αχλάδια της περιοχής που επλήγησαν σφόδρα από τους παγετούς την άνοιξη του 2021, αφού δεν εντάσσονταν στις αποζημιώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Επιπλέον, εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την υπογραφή της ΚΥΑ, καθώς οι ζημιές στην καλλιέργεια ήταν πράγματι σημαντικές, μείωσαν κατά πολύ την περυσινή παραγωγή και τους δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την ανταπόκρισή τους στα καλλιεργητικά έξοδα της φετινής χρονιάς. Όπως τόνισαν, η καταβολή των αποζημιώσεων σε μια καλλιέργεια με υψηλά έξοδα η οποία είχε πολύ χαμηλές αποδόσεις, θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή που και η αγροτική παραγωγή μαστίζεται από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός βουλευτής, συνοδεία των προεδρείων των Συνεταιρισμών και παραγωγών είχε επισκεφθεί δις την διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να τονίσει την αναγκαιότητα αποζημιώσεων για την καλλιέργεια του βιομηχανικού αχλαδιού, της οποίας ο κύριος όγκος παραγωγής πανελλαδικά εστιάζεται στα χωριά του δήμου Τυρνάβου και να ζητήσει την ένταξη της καλλιέργειας στο ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες που επλήγησαν σε προανθικό στάδιο. Μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι η καλλιέργεια θα ενταχθεί στο ad hoc πρόγραμμα, επισκέφθηκε με τους αγρότες τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να διασφαλίσουν τις αποζημιώσεις και να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους.

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τη χαρά του «για την αίσια κατάληξη που είχε όλη αυτή η εργώδης προσπάθεια και η στενή συνεργασία με τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς των Πλατανουλίων. Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πρωτογενή παραγωγή. Προσωπικά δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδηση μου γιατί μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια και ξέρω από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τον αγώνα των αγροτών. Θα ήθελα, ωστόσο, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συνοδοιπόρο από τα φοιτητικά μου χρόνια, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον φίλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για την εποικοδομητική συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αίσια έκβαση των αποζημιώσεων».

Στη συνάντηση, εκ μέρους των αγροτών, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων-Πλατανουλίων-Αγίας Σοφίας, κ. Δημήτρης Ρίζος, ο πρόεδρος του «Α.Σ. Πλατανουλίων» κ. Θανάσης Κατσής και τα μέλη κ.κ. Γιάννης Ζαμπόγιας, Γιώργος Ματράκης, Θανάσης Γκανάτσιος, Γιώργος Πουτόκας, Νίκος Ματράκης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του «Α.Σ. Φρουτοπηγή» κ. Κώστας Μαλάκος και τα μέλη κ.κ. Στέλιος Μαλάκος και Δημήτρης Γκανάτσιος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αγρότες στα Πλατανούλια που τον ευχαριστούν μετά την αίσια έκβαση της αποζημίωσης των βιομηχανικών αχλαδιών.

Η πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας Χαρακόπουλου και αγροτών των Πλατανουλίων στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο στις 23.11.22.

Η δεύτερη συνάντηση Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικών αχλαδιών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στις 7.2.22.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και παραγωγοί Πλατανανουλίων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω