Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων παραγωγών μήλου του Ανατολικού Πηλίου από τη χαλαζόπτωση της 26-5-2020.Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι σε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσε το Μάϊο του 2020 αμέσως μετά την καταστροφή από το χαλάζι, είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και τις επιπτώσεις στην αποζημίωση των παραγωγών μήλου από το νέο τιμοκατάλογο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής του ΕΛΓΑ κατά τον οποίο προβλέπεται μόνο μια κατηγορία ασφαλιστικής κάλυψης η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφάλισης- αποζημίωσης των παραγωγών υψηλής ποιότητας μήλου του ΑΣ Ζαγοράς, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Επιπλέον είχε επισημάνει το γεγονός ότι ο ΑΣ Ζαγοράς, ο οποίος εκπροσωπεί 800 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν στο 99% των αγροτών της περιοχής, παράγει και εμπορεύεται τα ξεχωριστής γεύσης και ποιότητας μήλα που διακινεί με το εμπορικό  σήμα “ZAGORIN” ,τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το 1966 ως Π.Ο.Π. «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης από την Οργάνωση.

Παράλληλα είχε τονίσει ότι οι καλλιεργητές προϊόντων ΠΟΠ έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης προσαυξημένη κατά 30% όπως προβλέπεται από  τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τα Βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα και είχε υποστηρίξει το αίτημα του ΑΣ Ζαγοράς για να δημιουργηθεί ειδική ασφαλιστική κατηγορία για τα μήλα που παράγονται στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, όπως συμβαίνει και γι’ άλλα ιδιαίτερης αξίας προϊόντα που παράγονται κατά τόπους στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου αναφέρει ότι για τα παραπάνω θέματα δεν έλαβε καμία απάντηση, αντίθετα πλησιάζει ένας χρόνος μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση της 26-5-2020 που υποβάθμισε την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων μήλων στο Ανατολικό Πήλιο και συμπίεσε σημαντικά το εισόδημα των μηλοπαραγωγών και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η πληρωμή της αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών του ΑΣ Ζαγοράς που παράγουν υψηλής ποιότητας μήλα ΠΟΠ.  Επιπλέον, δεν υπάρχει και καμία απάντηση – δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ ή από τον ΕΛΓΑ για την προσαύξηση κατά 30% της αποζημίωσης λόγω παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόντων όπως το δικαιούνται από το κανονισμό του ΕΛΓΑ παρά και τις σχετικές ενέργειες – αιτήματα προς ΕΛΓΑ του ΑΣ Ζαγοράς.

Τέλος η Βουλευτής θέτει στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα :

  1. Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μήλου Π.Ο.Π. του ΑΣ Ζαγοράς με προσαύξηση κατά 30% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τα Βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα;
  2. Πότε πρόκειται να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί μήλων του ΑΣ Ζαγοράς και άλλων καλλιεργειών από τις  χαλαζοπτώσεις της 26-5-2020.
  3. Προτίθεται να επαναφέρει τις δύο ασφαλιστικές κατηγορίες μήλων στον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ, κατά τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής (ΔΚΕ) έτους 2021, η οποία θα ξεκινήσει να υποβάλλεται εντός του Απριλίου, ώστε να καλύπτονται οι ασφαλιστικές ανάγκες των παραγωγών μήλων του ΑΣ Ζαγοράς;
  4. Προτίθεται να δημιουργήσει ειδική ασφαλιστική κατηγορία για τα μήλα που παράγονται στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, όπως συμβαίνει και γι άλλα ιδιαίτερης αξίας προϊόντα που παράγονται κατά τόπους στην Ελλάδα;

Περισσότερα Εδω