Η βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κατανάλωσης νερού, δεδομένου ότι για τη λειτουργία της απαιτείται μεγάλη ποσότητα αυτού. Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της χρήσης, είναι να έχουμε ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση νερού από την υπεράντληση. Τα εν λόγω υγρά απόβλητα φέρουν συχνά ρυπαντικό φορτίο και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε μονάδες επεξεργασίας καταλήγοντας στον τελικό αποδέκτη. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη, οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα υγρά απόβλητα που παράγουν,(με την κατάλληλη επεξεργασία) προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες και να μειώσουν την αυξανόμενη κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με τη κυκλική οικονομία, τόσο τα αστικά όσο και τα βιομηχανικά απόβλητα, δε λαμβάνονται πλέον ως απόβλητα αλλά ως πρώτη ύλη. Αυτό συμβαίνει χάρη στην ανακύκλωση και την εφαρμογή μεθόδων επεξεργασίας, που τα καθιστούν κατάλληλα για την παραγωγή νερού, για λιπάσματα και για την αξιοποίηση χρήσιμων συστατικών και μετάλλων.

Είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον η εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, αφού μειώνονται σε μεγάλη ποσότητα τα υγρά απόβλητα που κατέληγαν σε υδάτινους αποδέκτες. Για να φτάσουν όμως στη φάση της επαναχρησιμοποίησης, είναι απαραίτητο, τα απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία, να τηρούν τα πλαίσια της Νομοθεσίας. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού, αποδεσμεύοντας και σημαντική ποσότητα υγρών αποβλήτων στο έδαφος. Έτσι, με τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης έχουμε ως εξής:

  1. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχουν οι βιομηχανίες για την ανάγκη νερού, δεδομένου ότι εξασφαλίζεται μεγάλο ποσοστό από τη διαδικασία αυτή.
  2. Το φορτίο στους υδάτινους αποδέκτες περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό.
  3. Γίνεται εξοικονόμηση νερού για τα ευπαθή οικοσυστήματα.

Η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων πραγματοποιείται πλέον με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η αντίστροφη όσμωση, η διήθηση μέσω μεμβρανών, οξείδωση με Fenton κλπ.

Ένα από τα έργα compact μονάδας που έχει σχεδιαστεί από την WWT (Waste Water Treatment) και στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση είναι η εγκατάσταση για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων της «ERMILIA OLIVES S.A.», η οποία εδράζεται στην περιοχή Κουκουνάρα του Ν. Χαλκιδικής.

Πρόκειται για ένα διβάθμιο σύστημα με ολοκληρωμένη επεξεργασία (χημική, βιολογική) και την προσθήκη ολοκληρωμένης τριτοβάθμιας μονάδας (αντίστροφη ώσμωση), που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των ορίων διάθεσης της ΕΕΛ (έξοδος).

Κατά την αντίστροφη όσμωση, το προς καθαρισμό νερό πιέζεται να περάσει μέσα από ένα σύστημα μεμβρανών, το οποίο επιτρέπει επιλεκτικά μόνο τα μόρια του νερού να περάσουν μέσα από αυτό. Απομακρύνονται διάφοροι τύποι διαλυμένων και αιωρούμενων χημικών ειδών, καθώς και βιολογικών (όπως είναι τα βακτήρια), από το νερό.

Χρησιμοποιείται τόσο στις βιομηχανικές διαδικασίες όσο και στην παραγωγή πόσιμου νερού. Τέλος, με την διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης, πέρα από το νερό που ανακυκλώνεται, το υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις. Το νερό μετά την επεξεργασία είναι κατάλληλο για άρδευση και για πλύσιμο δαπέδων και συσκευών.

Περισσότερα στην Waste Water Treatment www.wwt.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω